ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σβίγκου: Θέλουν να κάνουν το ΣΥΡΙΖΑ παρένθεση για να ανοικοδομηθεί ένας βολικός δικομματισμός

Σβίγκου: Θέλουν να κάνουν το ΣΥΡΙΖΑ παρένθεση για να ανοικοδομηθεί ένας βολικός δικομματισμός
Η γραμματέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές της 21ης Μαΐου μας αφορά όλους. Κι όταν λέω όλους, εννοώ ακόμα κι εκείνους κι εκείνες που ψήφισαν άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις ή που απείχαν. Γιατί το ενδεχόμενο μιας πλήρους, ολικής επικράτησης της Δεξιάς θα είναι οδυνηρό για την Αριστερά, για τον προοδευτικό κόσμο, για την ίδια την κοινωνία και τη δημοκρατία», τόνισε η Ράνια Σβίγκου.

Σε συνέντευξή της στο «Κόκκινο», η γραμματέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως πλευρές του συστήματος «θα προσπαθήσουν να μας χτυπήσουν», γιατί είναι βολική για το σύστημα μια αντιπολίτευση που δεν αμφισβητεί τον πυρήνα του.

«Θέλουν να κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ παρένθεση, για να ανοικοδομηθεί ένας παλιός δικομματισμός, βολικός στο σύστημα».

Όμως, όπως είπε, «η Αριστερά κι ο ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία ξέρει να δίνει μάχες κι αγώνες στα δύσκολα» και συνέχισε λέγοντας «ένα μεγάλο ευχαριστώ, όχι μόνο στους χιλιάδες ψηφοφόρους, αλλά και στους εκλογικούς αντιπροσώπους, στα χιλιάδες μέλη που έδωσαν με αυταπάρνηση τη μεγάλη προεκλογική μάχη σε όλη την Ελλάδα», τονίζοντας πως το κόμμα θα προχωρήσει «με πείσμα κι αποφασιστικότητα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, που είναι μια νέα εκλογική μάχη, με δικά της χαρακτηριστικά».

Η κυρία Σβίγκου υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ πρέπει να είναι το στήριγμα του κόσμου της εργασίας, των εργαζόμενων και των ανέργων, της μεσαίας τάξης, των οικονομικά ασθενέστερων, και γι’ αυτό «οφείλουμε να ανασυγκροτηθούμε», υπογραμμίζοντας πως «αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στην κοινωνία, που πλήττεται και θα πληγεί ακόμα περισσότερο από έναν ηγεμόνα ανεξέλεγκτο, έναν αδίστακτο Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα γίνει ακόμα πιο αδίστακτος ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών και θα θελήσει να γκρεμίσει κάθε τι δημόσιο, να καταργήσει κάθε ασφαλιστική δικλείδα κοινωνικής προστασίας, κάθε εργασιακό δικαίωμα, κάθε κοινωνική κατάκτηση. Και γι’ αυτό θέλουμε μια ισχυρή αριστερά, έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ».

Αναφερόμενη στην ανάληψη της ευθύνης από τον πρόεδρο του κόμματος, επισήμανε πως «θα δώσουμε τη δεύτερη μεγάλη μάχη με πρώτο τον πρόεδρό μας, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι ένα πολύ μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, για την Αριστερά, για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, είναι ένας ηγέτης διεθνούς εμβέλειας», υπογραμμίζοντας πως «ο πρόεδρος ανέλαβε χθες Δευτέρα την ευθύνη, όπως έχει κάνει πάντα στις δύσκολες στιγμές».

Επίσης, η Ράνια Σβίγκου συμπλήρωσε πως «οι ευθύνες είναι συλλογικές και μας αφορούν όλες κι όλους, κι έχω κι εγώ προσωπικά ευθύνη, ως γραμματέας του κόμματος».

Σχετικά με τις αιτίες του κακού εκλογικού αποτελέσματος, δήλωσε πως «ήταν λανθασμένη στρατηγική η απλή αναλογική και η επιμονή μας στην προοδευτική κυβέρνηση, αφού η δυνατότητα συγκρότησής της φάνηκε, εκ του αποτελέσματος ότι δεν έπεισε τον κόσμο, από τη στιγμή που και το ΠΑΣΟΚ, όπως και το ΚΚΕ, καθημερινά τορπίλιζαν αυτή την προοπτική, κάνοντας μια μονομέτωπη επίθεση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είδαμε τον κ. Ανδρουλάκη να ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για την άνοδο των ποσοστών του κόμματός του, παρά για την πτώση και την ήττα της ΝΔ. Τελικά, τέθηκαν πιο ψηλά οι προτεραιότητες των στενών κομματικών συμφερόντων από τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ταυτόχρονα, όμως, όπως είπε, «έγιναν και λάθη τακτικής όπως ήταν οι αυτοσχεδιασμοί, οι άστοχες δηλώσεις στελεχών μας, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες που πολύς κόσμος αποφάσισε τελικά τι θα ψηφίσει».

Εν κατακλείδι, η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανάφερε πως «η αυτοκριτική μας είναι δεδομένη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ