ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών συγκαλεί την Τετάρτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών συγκαλεί την Τετάρτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δια ζώσης θα γίνει η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, τους οποίους κάλεσε για την Τετάρτη το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που μετά τις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή, ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τις δύο προηγούμενες ημέρες, οι πολιτικοί αρχηγοί, είτε επέστρεψαν, είτε δεν παρέλαβαν την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με το σκεπτικό ότι το αποτέλεσμα της λαϊκής βούλησης όπως εκφράστηκε στην κάλπη, δεν αφήνει περιθωρια σύγκλισης.

Ετσι τώρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί σε σύσκεψη τους πολιτικούς αρχηγούς σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος. Εάν η σύσκεψη ολοκληρωθεί χωρίς να προκύψει όπως αναμένεται νέα κυβέρνηση, η κ. Σακελλαροπούλου θα ακολουθήσει στις επόμενες διαδικασίες, για την προκήρυξη των εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την ορκωμοσία υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει και την ορκωμοσία και τη διάλυση της Βουλής. Η ορκωμοσία των 300 νέων βουλευτών αναμένεται να γίνει στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής, ενώ τη Δευτέρα θα διαλυθεί εκ νέου η Βουλή, ώστε η χώρα να μπει ξανά σε προεκλογική περίοδο, μέχρι τις 25 Μαϊου που θα διεξαχθεί η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Νωρίτερα σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την οποία έλαβε την τρίτη διερευνητική εντολή, την οποία και επέστρεψε άμεσα, ανοίγοντας το δρόμο για την σύγκληση και την άμεση διάλυση της Βουλής, που οδηγεί στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Όπως είπε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας «η λαϊκή ετυμηγορία δεν αφήνει περιθώρια συγκλίσεων, επιστρέφω άμεσα την διερευνητική εντολή».

Στο ίδιο πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε επίσης σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ωστόσο δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή , καθώς όπως είπε, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως ανταποκρίθηκε στη συνταγματική του υποχρέωση και προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ