ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά

Συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά
Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνεδρίασε εκ νέου σήμερα, Σάββατο 27/5, το υπουργικό συμβούλιο υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, με αντικείμενο την πορεία προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαρμάς απευθυνόμενος στους υπουργούς «σήμερα θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική μέχρι τις 25 Ιουνίου», λέγοντας πως «αυτή είναι η υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα».

Τόνισε στη συνέχεια πως μέσα σε αυτό το συνταγματικό πλαίσιο, «αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να δούμε τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου», προσθέτοντας πως «οι υπουργοί πρέπει να ενημερώσετε για τον προγραμματισμό που έχετε στα υπουργεία σας».

Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι «υπάρχει προγραμματισμός από την απελθούσα κυβέρνηση, αλλά εμείς στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας θα πρέπει να δούμε τι από τον προγραμματισμό αυτό απαιτείται να συνεχιστεί για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα του κράτους, των δημοσίων υπηρεσιών».

Ο κ. Σαρμάς επεσήμανε πως «άλλη μια πολύ βασική υποχρέωσή μας είναι η διαχείριση των κινδύνων στα υπουργεία σας» υπογραμμίζοντας πως «πιθανόν να είναι και σημαντικότερο απαιτούμενο από τον προγραμματισμό».

«Διαχείριση των κινδύνων σημαίνει ότι έχετε εντοπίσει τους κινδύνους, τους διάφορους κινδύνους που απειλούν τις δραστηριότητες, την οικονομική ζωή, οτιδήποτε αφορά τις δράσεις, τις αρμοδιότητές σας. Έχετε εντοπίσει λοιπόν τους κινδύνους και σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι εσωτερικοί ελεγκτές που έχετε στα Υπουργεία σας, οι οποίοι θα έπρεπε ή πρέπει να έχουν ήδη εντοπίσει τους βασικούς κινδύνους και δεν αρκεί βέβαια ο εντοπισμός χρειάζεται και ένα σύστημα αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων και επιπλέον η παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής του συστήματος αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων», εξήγησε ο ίδιος.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα την τραγωδία των Τεμπών: «Βέβαια έχω στο μυαλό μου το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που είναι καθαρή περίπτωση διαχείρισης κινδύνου ή μη διαχείρισης κινδύνου. Τέτοιοι κίνδυνοι μας απειλούν. Απειλούν βέβαια και τον προγραμματισμό, αλλά είναι και γεγονότα που γίνονται πέραν του προγραμματισμού. Στον προγραμματισμό που έχετε στα υπουργεία σας θα πρέπει να δείτε ποιοι κίνδυνοι απειλούν την μη εκτέλεσή του. Λοιπόν, με αυτά τα λόγια θα ήθελα να περάσουμε τώρα στην συνεδρίαση μας και ευχαριστώ τους κυρίους».

Την Κυριακή η συγκρότηση της Βουλής σε σώμα

Ο κ. Σαρμάς παρέστη νωρίτερα σήμερα το πρωί κατά την έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Χθες, Παρασκευή στην πρώτη σύντομη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αμέσως μετά την ορκωμοσία των υπουργών, ο Ιωάννης Σαρμάς έδωσε κατευθύνσεις, καλώντας τα στελέχη της κυβέρνησης να είναι ουδέτερα, αμερόληπτα και αντικειμενικά, ώστε οι πράξεις τους να μην ερμηνεύονται ως πολιτική παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης.

Την Κυριακή θα συγκροτηθεί η νέα Βουλή σε σώμα, για να διαλυθεί την επομένη, και να προκηρυχθούν οι εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνει εκ νέου, για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει για τέταρτη αντιπρόεδρο, τη βουλευτή Ιωαννίνων, Μερόπη Τζούφη.

Σε προεκλογική ετοιμότητα τα κόμματα

Παράλληλα, τα επιτελεία των κομμάτων τίθενται εκ νέου σε ετοιμότητα για την επικείμενη εκλογική μάχη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε χθες από το Μοσχάτο εκ νέου μήνυμα ισχυρής αυτοδυναμίας, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ξεκινά η προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συγκροτήσει νέα εκλογική επιτροπή επικύρωσε το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος που συνεδρίασε χθες. Η σύνθεση της νέας εκλογικής επιτροπής θα ανακοινωθεί σήμερα και θα συνεδριάσει τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα εκλογική επιτροπή θα αναλάβει τον συντονισμό του εκλογικού αγώνα ενόψει της νέας αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου.

Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΜΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΚΟΥΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΡΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΤΡΙΝΑ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΑΛΟΥΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΑΝΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΔΑΝΙΗΛ ΕΣΔΡΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΛΙΑΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΕΤΤΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΡΝΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΟΛΙΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ:
ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ