ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εργασιακή ζούγκλα» στο Πέραμα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Εργασιακή ζούγκλα» στο Πέραμα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Στο πλευρό των εργαζομένων δηλώνει η Ράνια Σβίγκου, με αφορμή το νέο εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα για το οποίο ζητά να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους.

«Άλλος ένας νεκρός εργάτης, αυτή τη φορά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Ο 57ος νεκρός, εν ώρα εργασίας, μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2023. 57 θύματα μιας οικονομικής ανάπτυξης που αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή, για τους πολλούς. Που θυσιάζει, στο βωμό της αύξησης των κερδών λίγων και οικονομικά ισχυρών, τα εργασιακά δικαιώματα, τους ελέγχους ασφαλείας, το δικαίωμα να δουλεύεις σε ένα ασφαλές κι υγιές εργασιακό περιβάλλον», υποστηρίζει η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Η ίδια, μάλιστα, κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ πως έχει τεράστιες ευθύνες για τη ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων εξαιτίας της πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, της κατάλυσης των εργασιακών σχέσεων, της μη τήρησης των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και της διάλυσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Στην περίπτωση του Περάματος, όπως σημειώνει η κυρία Σβίγκου, καταργήθηκε και η Δημόσια Αρχή Λιμένα, η οποία είχε τη δυνατότητα να ελέγχει τι συμβαίνει στο χώρο του λιμανιού.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε τα εργατικά ατυχήματα να θεωρούνται παράπλευρες απώλειες, ούτε να ανεχόμαστε ένα καθεστώς εργοδοτικής ασυδοσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, αγωνίζεται για τα εργασιακά δικαιώματα, για αξιοπρεπείς κι ασφαλείς συνθήκες εργασίας, αλλά κι απαιτεί την άμεση διερεύνηση και την διαλεύκανση των αιτίων του τραγικού ατυχήματος, όπως και την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους», καταλήγει η γραμματέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Διονύσης Τεμπονέρας επισημαίνει πως το τραγικό εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα δείχνει την εργασιακή ζούγκλα που φέρει τη σφραγίδα Μητσοτάκη.

Ο συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει πως ην ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ πανηγύριζε για τις εκλογικές του επιδόσεις στο Πέραμα, άλλος ένας εργάτης στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη έχανε τη ζωή του κι άλλοι δύο τραυματίζονταν σοβαρά.

«Οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που υπόσχεται η ΝΔ μεταφράζονται σε ανασφάλεια κι άθλιες συνθήκες δουλειάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, με επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και συχνούς και τακτικούς ελέγχους, για να μπει τέλος στην εργασιακή ζούγκλα που φέρει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη», καταλήγει ο κ. Τεμπονέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ