ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Πυροτέχνημα ο εκλογικός νόμος

Γεννηματά: Πυροτέχνημα ο εκλογικός νόμος
Φώφη Γεννηματά (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφορικά με τον εκλογικό νόμο και τη συζήτηση περί αλλαγής του, εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, μία μέρα πριν τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα αυτό.

Η κα Γεννηματά επιφυλάχθηκε να ακούσει πρώτα τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός πέρυσι, όταν του το πρότειναν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Έχεις 254 βουλευτές που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, γιατί δεν αλλάζεις τον νόμο, για να διασφαλίσει αυτή η Βουλή μία κυβέρνηση συνεργασίας;», ήταν το ερώτημα που τον περασμένο Ιούλιο είχε θέσει στον πρωθυπουργό η κα Γεννηματά, ξεκαθαρίζοντας πως «θέλουμε αλλαγή του εκλογικού νόμου για να μπορέσουμε με εθνική γραμμή να υπηρετήσουμε τη χώρα».

Σε ότι αφορά τη θέση της για τον εκλογικό νόμο, η κα Γεννηματά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπενθύμισε πως η ίδια υποστήριζε την απλή αναλογική, με κατώφλι εισόδου στη Βουλή το 3% και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, από την περίοδο που η ίδια ήταν υπερνομάρχης. Εμφανίστηκε πάντως ανοιχτή στο ενδεχόμενο μικρού μπόνους, στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα πετύχει ποσοστό πάνω από 40-42%.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» της κυβέρνησης τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο κι επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «δεν θα κάνουμε τη χάρη στον κ. Τσίπρα να ξεχάσουμε το κόψιμο του ΕΚΑΣ, τις αλλαγές στα εργασιακά».

Η Φώφη Γεννηματά έστρεψε όμως τα πυρά της και στην αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας μεγάλο λάθος το αίτημά της για εκλογές σε μια στιγμή που η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και κυβέρνηση εθνικής γραμμής, προσθέτοντας πως «τέσσερις φορές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν τη χώρα σε εκλογές, χωρίς να λυθούν τα προβλήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ