ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο σενάριο των τρίτων εκλογών και η «θετική ατζέντα»

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο σενάριο των τρίτων εκλογών και η «θετική ατζέντα»
Από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών την Τετάρτη στην Κυψέλη. Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ/ Θωμάς Ζήκος

Η απόφαση για θετική, προγραμματική ατζέντα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία είναι πλέον μονόδρομος  για τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται, άλλωστε, όχι μόνο η χθεσινή (Τετάρτη 07-06) παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος στο Χαλάνδρι, αλλά και το πρώτο σποτ που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το οποίο εστιάζει σε προγραμματικές προτάσεις που θεωρούν κομβικές για τις ζωές των πολιτών: 15.000 προσλήψεις στο δημόσιο ΕΣΥ, αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ρύθμιση ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία κι εφορία, αποκατάσταση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, γάμος για όλα τα ζευγάρια, ενιαία άδεια μητρότητας ανεξάρτητα από την απασχόληση.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενέταξε στο σημερινό πρόγραμμά του επίσκεψη στο Λαϊκό Νοσοκομείο (στις 10.30) από τη στιγμή που δύο διαδοχικοί θάνατοι που συντάραξαν το πανελλήνιο- στην Κω και στη Νέα Μάκρη- έφεραν το ζήτημα της αποδυνάμωσης του ΕΣΥ ξανά στο προσκήνιο.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περιοδεύσει στα Άνω Ιλίσια, όπου θα απευθυνθεί στους πολίτες στις 11:30 (Περσεπόλεως & Χ. Μούσκου, 5η στάση Ιλισίων- σημείο εκκίνησης της περιοδείας Γρηγορίου Αυξεντίου και Σπανοβαγγέλη).​

Την Παρασκευή θα βρίσκεται στο νομό Λάρισας (Κιλελέρ, πόλη της Λάρισας, Τύρναβο) και το Σάββατο στη Νέα Ιωνία Βόλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα των περιοδειών Τσίπρα καταστρώνεται ημέρα με την ημέρα προκειμένου να αποτυπώνει την επικαιρότητα, αλλά και τις στοχεύσεις σε κατηγορίες του πληθυσμού και περιφέρειες που δείχνουν πιο ευνοϊκές για το ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις που διεξάγουν στην Κουμουνδούρου, με έμφαση στην Αττική που είχε «παραμελήσει» ο πρώην πρωθυπουργός στην προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία.

Ως προς τα επτά βήματα για τη δίκαιη κοινωνία και την ευημερία για όλους- ανασυγκρότηση παραγωγικού κι αναπτυξιακού μοντέλου, ενίσχυση του εισοδήματος και θωράκιση της αγοραστικής δύναμης, το δικαίωμα στην εργασία, ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, η ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, οι συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία, η προστασία της πρώτης κατοικίας και το δικαίωμα στη στέγη- στοχεύουν, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Χαλάνδρι, στη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη από την οποία έχουμε αποκλίνει, κατά τον ίδιο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Την ίδια ώρα, εκλαμβάνουν ως αδυναμία Μητσοτάκη την ενεργοποίηση της «απειλής» από την πλευρά του για τρίτες εκλογές τον Αύγουστο αν δεν είναι αυτοδύναμος.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με κομματικές πηγές, μαρτυρά πως ο κίνδυνος αποσυσπείρωσης της ΝΔ λόγω χαλαρής ψήφου είναι μεγαλύτερη από αυτή που παραδέχεται δημοσίως η Πειραιώς.

Σημειώνουν, μάλιστα, πως ξεπερνά τη λογική η στοχοποίηση της απλής αναλογικής και σε αυτές τις εκλογές που διεξάγονται με ενισχυμένη: «Η ΝΔ και η Ελληνική Λύση ψήφισαν τον εκλογικό νόμο με τον οποίο ψηφίζουμε στις 25 Ιουνίου. Δημιούργημα Μητσοτάκη είναι. Γιατί οδύρεται επομένως και κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό;», αναρωτιούνται οι ίδιες πηγές.

Την ίδια ώρα, σημειώνουν πως είναι τα μικρότερα κόμματα αυτά που θα πιεστούν περισσότερο από το δίλημμα Μητσοτάκη, συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ