ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Χαλάνδρι: Αυτό είναι το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για το 2027 - Συγκρούονται δύο κόσμοι

Τσίπρας από Χαλάνδρι: Αυτό είναι το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για το 2027 - Συγκρούονται δύο κόσμοι
INTIME / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση στο Χαλάνδρι, τονίζοντας ότι στις επερχόμενες εκλογές «συγκρούονται δύο κόσμοι». Ο  Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το μέλλον της χώρας και των πολιτών της. Στην εκδήλωση, συμμετέχουν με ομιλίες, οι Εφη Αχτσιόγλου, Διονύσης Τεμπονέρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Χαρίτσης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο του κόμματός του, ένα σχέδιο επτά απαραίτητων βημάτων «για να μπορέσουμε με ισχυρές δημόσιες πολιτικές να εγγυηθούμε την κοινωνική ευημερία για όλους», χαρακτηρίζοντας το παράλληλα «ρεαλιστικό».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφοντας το όραμά του«η εικόνα που έρχεται στο δικό μου μυαλό είναι αυτή μιας χώρας και μιας κοινωνίας δημοκρατίας και ισότητας. Μιας χώρας και μιας κοινωνίας με λιγότερες ανισότητες. Όπου ο παραγόμενος πλούτος θα αυξάνεται και θα διαμοιράζεται δίκαια και ισότιμα μεταξύ των πολιτών. Δεν θα συσσωρεύεται σε λίγους και εκλεκτούς επιχειρηματικούς ομίλους. Μιας χώρας και μιας κοινωνίας που θα αναπτύσσει διαρκώς τις παραγωγικές της δυνατότητες, θα έχει αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, θα πορεύεται με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Είναι η εικόνα μιας χώρας με ισχυρούς θεσμούς, εμπεδωμένη δημοκρατία, ισχυρό κοινωνικό κράτος. Με εργαζόμενους και εργαζόμενες που θα αμείβονται καλύτερα για την δουλειά τους, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας. Μιας χώρας όπου εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν θα φορολεηλατούνται για να πλουτίζει η ολιγαρχία, αλλά θα συμμετέχουν ισότιμα και αναλογικά στα κοινά βάρη».

Βήμα Πρώτο: «Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Για μια δίκαιη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. Για μια οικονομία δυναμική και εξωστρεφή, που θα βγει από την παγίδα και τον εγκλωβισμό των πελατειακών σχέσεων, των προνομιακών προμηθευτών και των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων. Με ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων στην πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις κρίσιμες υποδομές και την έρευνα. Με ένα τραπεζικό σύστημα που θα έχει τη σφραγίδα της δημόσιας παρέμβασης ώστε να αποτραπεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων».

Βήμα Δεύτερο: «Ενισχύουμε το εισόδημα και θωρακίζουμε την αγοραστική δύναμη. Αντιμετωπίζουμε άμεσα το πρόβλημα της ακρίβειας με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και με παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών: Με αυξήσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αυξήσεις όλων των συντάξεων. Με τη ρύθμιση των χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Φορολογώντας τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων. Απρόσμενα κέρδη είπαν σήμερα. Απρόσμενες και οι συνέπειες στο εισόδημα των νοικοκυριών. Αν, όμως ήταν απρόσμενα τα κέρδη, απρόσμενη και έκτακτη θα πρέπει να είναι και η φορολόγησή τους».

Βήμα Τρίτο: «Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία. Στόχος μας είναι η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Να νιώσουν οι εργαζόμενοι ισχυροί και ασφαλείς».

Βήμα Τέταρτο: «Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, που είναι κορυφαία μας προτεραιότητα».

Βήμα Πέμπτο: «Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία. Δεσμευόμαστε για ποιοτικά δημόσια και δωρεάν, σχολεία και πανεπιστήμια. Δημόσιες και δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές. Με αύξηση των δαπανών και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να επιλύσουμε επιτέλους το τεράστιο πρόβλημα των αναπληρωτών».

Βήμα Έκτο: «Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία. Στηρίζουμε τις μητέρες, φροντίζουμε το παιδί, εγγυόμαστε την ενεργό κοινωνική στήριξη των ανάπηρων συμπολιτών μας, μεριμνούμε για τους ηλικιωμένους με ειδικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και υπηρεσιών φροντίδας».

Βήμα Έβδομο: «Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία. Έχουμε σχέδιο συγκροτημένο κι άρτιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και για την πρόσβαση σε ποιοτική στέγη. Ένα ολιστικό σχέδιο για την ρύθμιση των τραπεζικών δανείων με δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και απαγόρευση πλειστηριασμών, αλλά και μια δέσμη παρεμβάσεων για την ρύθμιση των τιμών των ακινήτων, με περιορισμό του Airbnb μόνο για φυσικά πρόσωπα, με τη δημιουργία της τράπεζας στέγης και με ειδικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τους νέους και τις νέες».

«Θα χαρακτηρίσουν το πρόγραμμα μας ακριβό, ουτοπικό, ανεφάρμοστο. Θα κινητοποιήσουν όλο τον επικοινωνιακό μηχανισμό τους για να μη συζητηθούν οι προτάσεις μας, αλλά για να πείσουν ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Θα ακούσουμε και πάλι για Γενικά Λογιστήρια, για κοστολόγηση, για δαπάνες και έσοδα. Παρότι όταν τους προκαλέσαμε, αρνήθηκαν να πάμε μαζί να κοστολογηθεί και το δικό τους πρόγραμμα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως στις εκλογές συγκρούονται δύο κόσμοι.

«Από τη μια πλευρά ο κόσμος της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης. Οι αξίες του λαϊκού κόσμου, των εργαζόμενων, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Από την άλλη ο κόσμος της κερδοσκοπίας, της αλαζονείας, της περιφρόνησης. Ο κόσμος της ελίτ και της ολιγαρχίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ εκθείασε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, που, ανάμεσα σε άλλα, οδήγησε στη ρύθμιση του δημόσιου χρέους, την αποκλιμάκωση της ανεργίας και το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, που έβαλε τη χώρα σε μια τροχιά ανάταξης και ανάπτυξης, τη σταθεροποίησε και αποκατέστησε την διεθνή της αξιοπιστία.

Ο πρώην πρωθυπουργός στηλίτευσε τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως η απειλή της φτώχειας χτυπά την πόρτα σε έναν στους τρεις Έλληνες και πως η υποβάθμιση της θέσης της χώρας αποτυπώνεται στις χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

«Η χώρα δεν βρίσκεται πια σε πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη, αλλά το αντίθετο. Η απόσταση μας από τις υπόλοιπες χώρες μεγαλώνει. Βρισκόμαστε σε πορεία απόκλισης. Κι αυτή πορεία πρέπει να αντιστραφεί. Αποτελεί κορυφαίο εθνικό στόχο το να αντιστραφεί».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως οι έμμεσοι φόροι πρέπει να μειωθούν, υπογραμμίζοντας πως έξι δισ. ευρώ περισσότερους φόρους πλήρωσαν οι Έλληνες το τελευταίο 16άμηνο με στόχο να δίνονται επιδοτήσεις για να διατηρούν υψηλές τις τιμές οι εταιρίες ενέργειας, διύλισης κι εφοδιαστικής αλυσίδας: «Πρόκειται για μια τεράστια αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε και στην αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που επίκειται με την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 40 δισ. στα funds, επίσης θα είναι πρωτοφανής, «η μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού κράτους μετά τον πόλεμο» και είναι επιτακτική ανάγκη να αποτραπεί.

Ο ίδιος στάθηκε και στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η οποία επίσης πρέπει να αποφευχθεί με ισχυρές νομοθετικές παρεμβάσεις κι αυστηρό πλαίσιο προστασίας, καθώς και στη συνεχή υποβάθμιση της ίδιας της δημοκρατίας και των θεσμών του κράτους δικαίου που πρέπει να αποτραπεί.

«Η αντιστροφή αυτής της πορείας απόκλισης της χώρας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με όρους κοινωνικής συνοχής και με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, είναι ο πραγματικός εθνικός στόχος για τον οποίο αξίζει να αγωνιστούμε την επόμενη τετραετία. Η δική μας παράταξη έπραξε το χρέος της για να βγούμε από τη κρίση. Και σήμερα δεν υπάρχει στον ορίζοντα το δίλλημα αν θα μείνουμε Ευρώπη. Υπάρχει, όμως, επιτακτικό το ερώτημα αν θα γίνουμε Ευρώπη ή θα παραμείνουμε φτωχός ουραγός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ