ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί δεν «καίγονται» για ντιμπέιτ στον ΣΥΡΙΖΑ – Η στρατηγική της τελευταίας εβδομάδας

Γιατί δεν «καίγονται» για ντιμπέιτ στον ΣΥΡΙΖΑ – Η στρατηγική της τελευταίας εβδομάδας
Οι πολιτικοί αρχηγοί της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο ντιμπέιτ των αρχηγών πριν τις εκλογές του Μαΐου ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία επιμένουν να κατηγορούν τη ΝΔ για τη ματαίωση- το πιθανότερο- της τηλεμαχίας, ωστόσο ούτε οι ίδιοι είχαν ιδιαίτερη ζέση για την πραγματοποίησή της.

Κι αυτό όχι γιατί, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, φοβόταν ο Αλέξης Τσίπρας την αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά γιατί το ντιμπέιτ των πέντε στην ουσία θα εμφάνιζε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως έναν από τους τέσσερις ηγέτες της αντιπολίτευσης κι όχι ως το μοναδικό ουσιαστικό αντίπαλο του προέδρου της ΝΔ, όπως θα συνέβαινε αν πραγματοποιείτο η τηλεμαχία των δύο.

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως μια αναπόφευκτη συζήτηση στο ντιμπέιτ γύρω από το μεταναστευτικό θα ωφελούσε τον κ. Μητσοτάκη να θεμελιώσει το επιχείρημά του περί «ασφάλειας συνόρων», στεγανοποιώντας την ακροδεξιά ψήφο προς τη ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και το ότι ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, να μεταβεί στην Καλαμάτα και να φωτογραφηθεί με τους διασωθέντες.

«Ανάχωμα στην παντοκρατορία Μητσοτάκη»

Όπως κι αν έχει, στο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου με στόχο να καταδείξουν ότι μόνο αυτοί μπορούν να είναι ανάχωμα στην παντοκρατορία Μητσοτάκη, για τον οποίο αποδίδουν πρόθεση κατακερματισμού της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του δόγματος «διαίρει και βασίλευε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, μπορεί να μην χρησιμοποιούν επισήμως τη φράση «χαμένη ψήφος» για τα μικρότερα κόμματα- δεν μπορούν, άλλωστε, να το κάνουν όταν επί δεκαετίες η Αριστερά υπήρξε θύμα αυτής της θεωρίας-, ωστόσο κι ο κ. Τσίπρας στις περιοδείες του θα συνεχίσει να επιμένει πως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πραγματικό αντίπαλο δέος τόσο στη ΝΔ όσο και στο σύστημα το οποίο στηρίζει τον κ. Μητσοτάκη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Παραλλήλως, τρέφουν την ελπίδα πως η προαναγγελθείσα από τις δημοσκοπήσεις αυτοδυναμία της ΝΔ θα οδηγήσει σε αποχή των ψηφοφόρων της που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ τους.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σήμερα Σάββατο επισκέπτεται Βέροια, Νάουσα και Γιαννιτσά και την Κυριακή δίνει τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου (στις 14.00, στο Gazarte) και θα επισκεφθεί τον Κορυδαλλό (πλατεία Ελευθερίας, στις 19.30), θα συνεχίσει να μιλά για πλήρη ανατροπή ούτως ώστε να εξασφαλίσει τη συσπείρωση των δικών του ψηφοφόρων, αλλά και να επιτύχει εισροή ψηφοφόρων από τα αριστερά του που ενδεχομένως να πειστούν από το αφήγημα της αλλαγής στις 25 Ιουνίου των συσχετισμών της 21ης Μαΐου.

Την τελευταία εβδομάδα, εξάλλου, της προεκλογικής περιόδου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί τα Γιάννενα τη Δευτέρα, το Ηράκλειο την Τρίτη, την Πάτρα την Τετάρτη και τη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ