ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης - Τσίπρας: Ροδόπη, ναυάγιο και μεταναστευτικό έριξαν... λάδι στη «φωτιά» των εκλογών

Μητσοτάκης - Τσίπρας: Ροδόπη, ναυάγιο και μεταναστευτικό έριξαν... λάδι στη «φωτιά» των εκλογών
ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Η μεταξύ τους τηλεμαχία δεν ορίστηκε ποτέ, το πολυαναμενόμενο δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ των πέντε πολιτικών αρχηγών ματαιώθηκε, λόγω του Εθνικού Πένθους για την Πύλο και έτσι η κυριακάτικη «κόντρα» από τις σχεδόν ταυτόχρονες διακαναλικές συνεντεύξεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, αποτέλεσε ουσιαστικά το... στίγμα λίγο πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. 

Και ήταν ένα... άτυπο ντιμπέιτ, αφού ουσιαστικά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «πέταξε το γάντι» με κυρίαρχες αιχμές την υπόθεση παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στις ελληνικές εκλογές και το ναυάγιο της Πύλου και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ το «σήκωσε», απαντώντας σχετικά.

Ωστόσο, στην τελική ευθεία των εκλογών, αυτό που προσπάθησε να προτάξει η Νέα Δημοκρατία είναι το θετικό αφήγημα και οι καθαρές προγραμματικές θέσεις γύρω από τη φορολογία και την αναμόρφωση του ΕΣΥ. Σε αυτό το πλαίσιο θέλησε να κινηθεί και ο κ. Τσίπρας, ωστόσο η θεματολογία των ημερών, δεν επέτρεψε να εστιάσουν σε αυτούς τους τομείς ή τουλάχιστον όχι μόνο σε αυτούς.

Με το καλημέρα... Ροδόπη

Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε σχεδόν με το καλημέρα να τοποθετηθεί για την υπόθεση της Ροδόπης και την τουρκική ανάμειξη -που ο ίδιος κατήγγειλε- στις ελληνικές Εκλογές: «Το τουρκικό προξενείο ήθελε την κοινότητα απομονωμένη, να αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική κόντρα στις προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάνης. Αυτή η στρατηγική αποβαίνει εις βάρος ελληνικών συμφερόντων. Να θυμίσω ότι το θέμα αυτό μπήκε στο δημόσιο διάλογο με πρωτοβουλία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ της Ροδόπης.

Αυτά είναι πράγματα τα οποία ήταν λίγο πολύ γνωστά, ότι το προξενείο έδινε σαφείς εντολές. Ενημέρωση του κ. Τσίπρα υπήρξε μία γενική πριν τις εκλογές και μία πιο ειδική ενώσω ήμουν ακόμα πρωθυπουργός μετά τις εκλογές η οποία εξηγούσε την έκταση της παρέμβασης του προξενείου.


Αυτή την ενημέρωση την έστειλα στον κ. Τσίπρα, του έδωσα τα αποδεικτικά στοιχεία για την έκταση της παρέμβασης. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ποιος είναι ο κίνδυνος. Να εκλεγούν δύο βουλευτές που και σήμερα αρνούνται να κάνουν δήλωση και κλείσουν το θέμα. Θα υπάρχουν δύο βουλευτές οι οποίοι ουσιαστικά θα αγωνίζονται για τα συμφέροντα της εντός εισαγωγικών υποτιθέμενης ''τουρκικής'' μειονότητας. Εγώ την επόμενη ημέρα οφείλω την πολιτική μας να την εφαρμόσω απαρέγκλιτα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί εξωτερικές παρεμβάσεις», ήταν η απάντηση του αρχηγού της ΝΔ.

«Δεν είδα ανθρωπισμό στο κολαστήριο της Μόριας»

Σχετικά με το μεταναστευτικό που συνδέεται άμεσα με την τραγωδία των τελευταίων ημερών στο ναυάγιο της Πύλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας συμπίπτουν με τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να τη συγκρίνει με τη δική του εποχή της Μόριας:

«Το μεταναστευτικό είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε προτεραιότητες για τη νέα μεταναστευτική πολιτική. Ο περιορισμός των ροών, της κρίσης στα νησιά, η ταχύτερη εξέταση εκατοντάδων χιλιάδων αιτήσεων και η αντιμετώπιση ανθρωπιστικών πτυχών όπως στην Μόρια. Αυτή η πολιτική απέδωσε. Αντιμετωπίσαμε το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων και η χώρα μας πρωταγωνίστησε στη χορήγηση ανθρωπιστικών θεωρήσεων όπως το κάναμε με το Αφγανιστάν. Ακολουθήσαμε πολιτική που είχε μετρήσιμα αποτελέσματα. Στη θάλασσα έχουν χαθεί πολλοί λιγότεροι άνθρωποι από το 2019 σε σχέση με όσους χάθηκε από το 2015 έως το 2019.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρώπη άλλαξε πολιτική, αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική ασύλου χωρίς φύλαξη εξωτερικών συνόρων. Τα βήματα που φαίνεται να γίνονται βρίσκονται πιο κοντά στα θέσεις της χώρας μας. Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύω αιφνιδιάζεται από τον κ. Τσίπρα που επιλέγει να στοχοποιεί το Λιμενικό και όχι τους διακινητές. Ως προς τη φερόμενη ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ και κ. Τσίπρα, δεν είδα να υπάρχει ανθρωπισμός στο κολαστήριο της Μόριας. Η πατρίδα μας καταδικάστηκε για αυτή την έλλειψη ανθρωπιάς».

Ερωτώμενος σχετικά με το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, απάντησε: «Έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη για το σύμφωνο μετανάστευσης για να καταλήξουμε σε δεσμευτικά κείμενα. Το παρόν κείμενο ικανοποιεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις».

Ανέφερε τέλος ότι οι μετανάστες «δεν μπορούν να εκμεταλλεύονται την καλοσύνη της ΕΕ και αν δεν δικαιούνται άσυλο πρέπει να επιστρέψουν», ενώ είπε ότι «η ΕΕ έχει ανάγκη από εργατικά χέρια» προσθέτοντας ότι «...η χώρα μας προχώρησε σε συμφωνίες με Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Δίνουμε ευκαιρίες εργασίας για να καλύψουμε τις ανάγκες στον πρωτογενή τομέα. Να έρθουν όμως νόμιμα με ασφάλεια και πρέπει να γίνει με δικούς μας κανόνες και όρους. Είμαστε πιο μπροστά από μια ενιαία πολιτική της ΕΕ σε αυτό το τομέα. Να δίνει η ΕΕ ανθρωπιστικές βίζες σε πρόσφυγες, ένα καταφύγιο ασφάλειας. Το κάναμε εμείς με το Αφγανιστάν όταν έφυγαν οι αμερικανοί» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ζητά δηλώσεις εθνικοφροσύνης σαν άλλος Κασιδιάρης»

Εξάλλου, η Ροδόπη και η Πύλος αποτέλεσαν τους δύο βασικούς πυλώνες της συνέντευξης Τσίπρα. Για το πρώτο θέμα, ανέφερε ως «είδηση» ότι στην ενημέρωση που έλαβε από τον κ. Μητσοτάκη μετά τις εκλογές σχετικά με εμπλοκή του τουρκικού προξενείου στις ελληνικές εκλογές, υπήρχε και το όνομα υποψηφίου της ΝΔ και ταυτόχρονα χρησιμοποίησε ένα... ακροδεξιό παράδειγμα: «Το να ζητά κανείς δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους βουλευτές μας, ότι είναι Έλληνες, δεν είναι κάτι καινούριο, πριν το ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης το είχε ζητήσει ο κ. Κασιδιάρης και ο κ. Μιχαλολιάκος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερθείς σε παλαιότερα περιστατικά. Σημείωσε ότι τότε η αντίδραση όλων των κομμάτων, και της ΝΔ συμπεριλαμβανομένης, ήταν ομόθυμη.

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σκέρτσος ακολουθούν τακτική Κασιδιάρη, αυτό κάνουν», σχολίασε. Μίλησε για «ωμό εκβιασμό» της κ. Μπακογιάννη «μπροστά στις κάμερες, όχι μόνο προς τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά κάθε κοινωνική ομάδα που τα επόμενα τέσσερα χρόνια μπορεί να βρεθεί απέναντι».» «‘Όποιος βρεθεί απέναντι θα περάσει δύσκολα», αυτό ήταν το μήνυμα κατά τη γνώμη μου, είπε.

Ναυάγιο Πύλου: «Ευθύνες από κυβέρνηση και Λιμενικό»

Σχετικά με το ναυάγιο της Πύλου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι υπάρχουν ευθύνες από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά και την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος ως προς τους χειρισμούς και τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσαν και ότι ο ρόλος του δεν είναι να σιωπά, «...όπως ζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά να θέτω ερωτήματα».

Σε ερώτηση γύρω από πιθανές ευθύνες του Λιμενικού στο ναυάγιο της Πύλου, αλλά και γενικότερα για το θέμα του μεταναστευτικού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι όποιες ευθύνες δεν αφορούν τους εργαζόμενους, αλλά την ηγεσία του Λιμενικού και τον «επιχειρησιακό σχεδιασμό», ενώ σχολίασε πως η πολιτική Μητσοτάκη είναι εναρμονισμένη με την πολιτική της ΕΕ σε αυτό το θέμα και έχει και αυτή «ευθύνες» σχετικά με τις αξίες του ανθρωπισμού και του πολιτισμού.

«Περήφανοι για τη Μόρια που παραδώσαμε»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε μετά από σχετικό ερώτημα στη διαχείριση του προσφυγικού κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο «...η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς και είμαστε περήφανοι γι' αυτό». Σημείωσε ότι σε αυτό βοήθησαν οι πολίτες της χώρας, οι κάτοικοι των νησιών, όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες του κρατικού μηχανισμού. Είπε ότι αργότερα η Ευρώπη άλλαξε στρατηγική, ακολούθησε στρατηγική των χωρών του Βίζεγκραντ και «ήμασταν υποχρεωμένοι να βρούμε μια συμφωνία, η ευρωτουρκική συμφωνία ήταν μια δύσκολη συμφωνία».

Είπε ότι με το ένα σκέλος σταμάτησαν να χάνονται ζωές στο Αιγαίο, όμως είχε και ένα αρνητικό σκέλος, ότι όσοι πρόσφυγες έρχονταν στα νησιά έπρεπε να διαμένουν εκεί ώσπου να γίνει η διαδικασία ασύλου. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε ώστε αυτή την εικόνα να την αντιστρέψουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «το Κέντρο στη Μόρια όταν παραδώσαμε είχε 5.000 ανθρώπους και επί ΝΔ έφτασε στις 25.000». «Είμαστε περήφανοι που οι εντολές πού είχαν οι άνθρωποι του λιμενικού και του κρατικού μηχανισμού ήταν να σώζουν την ανθρώπινη ζωή όταν έβλεπαν ότι αυτή κινδυνεύει», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ