ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης προς τη νίκη κατά της… «Νίκης» και ο διμέτωπος κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ο Μητσοτάκης προς τη νίκη κατά της… «Νίκης» και ο διμέτωπος κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Γ.Τ Ν.Δ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η στρατηγική των τελευταίων τριών ημερών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει πολλαπλή στόχευση. Από τη μία η αποδυνάμωση του αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ περί «αλαζονικής αυτοδυναμίας» αποτελεί κεντρικό στόχο, πλην όμως το βλέμμα του είναι στραμμένο και προς τα δεξιά του

 

Μιλώντας στην Χαλκιδική, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Άγιο Όρος, το οποίο δεν κατάφερε να επισκεφθεί, λόγω της νόσησής του από κορονοϊό ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς το κόμμα «Νίκη» που φιλοδοξεί να συσπειρώσεις στις τάξεις του τους πιστούς. «Η Oρθοδοξία είπε είναι πολύ μεγάλη για να φυλακίζεται στα όρια ενός κόμματος . Η πίστη μας ενώνει , δεν μας διχάζει και σε καμία περίπτωση τα ζητήματα της εκκλησίας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο προεκλογικής κομματικής αντιπαράθεσης», είπε χαρακτηριστικά.

Διεύρυνση της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην έχει απώλειες προς τα δεξιά, αλλά και να διευρύνει το εκλογικό του ποσοστό, ώστε η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ να πιάσει «ταβάνι».

Όλες οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η ΝΔ κρατά ή και διευρύνει τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτοχρόνως φαίνεται ότι τουλάχιστον δύο κόμματα θα περάσουν το κατώφλι της βουλής, ενώ άλλα δύο πρέπει να διανύσουν μικρή απόσταση για να το καταφέρουν

Σε όλες τις περιοδείες ο κ. Μητσοτάκης το μήνυμα που στέλνει είναι ότι «η αυτοδυναμία είναι προϋπόθεση για “μία ισχυρή κυβέρνηση που θα κάνει τις μεγάλες αλλαγές” και ότι συνεπάγεται με τη σταθερότητα στη χώρα. Στη ΝΔ πιστεύουν ότι σύμμαχος τους είναι οι παλινωδίες του Αλέξη Τσίπρα με το θολό αφήγημα που εκπέμπει και με «τα δαιδαλώδη μηνύματα που ανεπιτυχώς να στείλει». Ταυτόχρονα αναδεικνύει το αδιέξοδο ενός εκλογικού αποτελέσματος που δεν δίνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη “γαλάζια” παράταξη. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ΝΔ φέρνει το θέμα της Ροδόπης μετά και τις καταγγελίες στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε ενημερώσει με email την Κουμουνδούρου για τη δράση του Τουρκικού προξενείου στην εκλογή των δύο υποψηφίων του κόμματος σε Κομοτηνή και Ξάνθη, κάτι που σύμφωνα με την Πειραιώς δείχνει την ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά θέματα.

Στο στόχαστρο και το ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος της ΝΔ βγάζει στη στόχαστρο και το ΠΑΣΟΚ. Ο τρόπος με τον οποίο αναδεικνύει το έλλειμμα, όπως λέει, υπευθυνότητας του Ν. Ανδρουλάκη δείχνει και το εύρος πλέον της απόστασης που τους χωρίζει. Η αναφορά του, κατά τη διακαναλική συνέντευξη τύπου, στη δήλωση Ανδρουλάκη «ας πάει η Ν.Δ. να συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά». “Δεν τον ενδιαφέρει δηλαδή αν θα έβαζε την ακροδεξιά στην κυβέρνηση, αρκεί ο ίδιος να μην «λερώσει» τα χέρια του και να θέλει να πρωταγωνιστήσει στη μάχη για τα πρωτεία της κεντροαριστεράς” δήλωσε, μιλώντας για ανεύθυνη στάση, ενώ ευθέως κατηγόρησε τη Χαριλάου Τρικούπη ότι «ενδόμυχα επιθυμούσε την αυτοδυναμία της Ν.Δ.”».

Παράλληλα όμως δεν αφήνει το χώρο της κεντροαριστεράς μόνο στους δύο διεκδικητές του πολιτικού χώρου.

Βασικό μέλημα του Κ. Μητσοτάκη στις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές είναι να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους με τους ψηφοφόρους του κέντρου. Στόχος του είναι η διατήρηση των ψηφοφόρων του κέντρου , που στήριξαν τη “γαλάζια” παράταξη στις εκλογές του Μαΐου από τον φόβο ενδεχομένως να μην βγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και στην ουσία στελέχη του προαναγγέλλουν κυβερνητική αξιοποίηση προσώπων που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

«Για εμένα δεν είναι τόσο σημαντικό το ιδεολογικό πρόσημο, η προέλευση των στελεχών που θα κληθούν να υπηρετήσουν την κυβέρνηση την επόμενη τετραετία… Η προσπάθεια της ανανέωσης της Ν.Δ., του μπολιάσματος της Ν.Δ. με ικανά στελέχη, είναι μια συνεχής προσπάθεια. Δεν σταματάει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αποδυνάμωση Βελόπουλου στη Βόρεια Ελλάδα

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται και σε εκείνους τους ψηφοφόρους που στις εκλογές του Μαϊου ψήφισαν κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία το κόμμα του Κ. Βελόπουλου. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλει να αφήσει πολιτικό χώρο στην «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου που είχε καλά ποσοστά στις εκλογές του Μάϊου. Και επειδή ο χάρτης των εκλογών είναι ανοικτό βιβλίο για τους επιτελείς του κ. Μητσοτάκη για το τι πρέπει να κάνουν και που σε ποιους νομούς πρέπει να παρέμβουν , η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι και προς τη μείωση των ποσοστών του κ. Βελόπουλου σε περιοχές όπου υπάρχει έντονα το πατριωτικό συναίσθημα, η «Μακεδονία» η πολιτική των συνόρων κ.οκ. θέματα στα οποία πολιτεύεται ο Κ. Βελόπουλος.

Η αναφορά του χθες από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής που κάλεσε τους πολίτες να αξιολογήσουν ειδικά στη Μακεδονία , στη Βόρεια Ελλάδα τι σημαίνει ουσιαστικά στην πράξη υπεύθυνος πατριωτισμός δείχνει και το μέγεθος της απόφασης του κ. Μητσοτάκη να «συγκρουστεί» και με τον κ. Βελόπουλο. «Ένα από τα μεγάλα ζητήματα της κάλπης της 25ης Ιουνίου είναι ποιος θα διαχειριστεί τα εξωτερικά και αμυντικά ζητήματα της χώρας σε μια πολύ δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία και ποιος μπορεί να συνεχίσει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε ξεκινήσει να καταστήσουμε τη χώρα ισχυρό πόλο σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ