ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «ήσυχος Ιούνιος» των εκλογών - Γιατί ζούμε την πιο «βαρετή» προεκλογική περίοδο

Ο «ήσυχος Ιούνιος» των εκλογών - Γιατί ζούμε την πιο «βαρετή» προεκλογική περίοδο
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Πλατείες που δεν γεμίζουν, προεκλογικές συγκεντρώσεις χωρίς παλμό και τηλεοπτικές αναμετρήσεις χωρίς νεύρο και αντιπαράθεση, δίνουν τον τόνο των εκλογών της Κυριακής.  Μπορεί να βρισκόμαστε προ των πυλών του πρώτου μίνι καύσωνα του καλοκαιριού, ωστόσο ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι στην πολιτική αρένα επικρατούν αντίστοιχα υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμη και η ακύρωση του debate δεν φάνηκε να απασχόλησε ιδιαίτερα τους πολίτες. 

Παρατεταμένη εκλογική περίοδος, κόπωση υποψηφίων και ψηφοφόρων αλλά και ένα σχεδόν παγιωμένο αποτέλεσμα – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη σειρά κατάταξης των κομμάτων – περιορίζουν το εκλογικό ενδιαφέρον, με το σκηνικό, τρεις μόλις μέρες πριν τις κάλπες, να μη θυμίζει σε τίποτα την πόλωση προηγούμενων αναμετρήσεων.

Για την Νέα Δημοκρατία η πρωτιά στην κάλπη του Μαΐου, δίνει αέρα νίκης και σιγουριάς για τις εκλογές της Κυριακής, όσο και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιεί ότι οι κάλπες «είναι πάντα άδειες», υπό τον φόβο του εφησυχασμού. Βασικό μέλημα για την Πειραιώς, αποτελεί πλέον μια ασφαλής αυτοδυναμία, η οποία θα εξασφαλίσει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα επιτρέψει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες έχει κατ επανάληψη αναφερθεί ο πρόεδρος του κόμματος. Ως εκ τούτου το «άγχος» του ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, έχει πλέον παρέλθει και το στοίχημα πλέον εστιάζεται στο τί θα γράψει το «κοντέρ» και ποια θα είναι η διαφορά από τον δεύτερο. Μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον πλέον για το πόσα κόμματα θα εισέλθουν στην βουλή, αφού αποτελεί βασικό παράγοντα για την αυτοδυναμία που θα εξασφαλίσει ο πρώτος.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, αν και για διαφορετικού λόγους, κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί το σύνθημα δημοσίως να μιλά για «ανατροπή των συσχετισμών», ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως η στόχευση αφορά περισσότερο στη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς ποσοστού, που «μπροστά του θα έχει το 2». Το βασικό σύνθημα άλλωστε της Κουμουνδούρου πλέον δεν δείχνει να αφορά τόσο την αντιπαραβολή προγραμμάτων, όσο την αφύπνιση των ψηφοφόρων του κόμματος, ότι με την ψήφο τους θα αποτρέψουν μια «ηγεμονική παντοδυναμία της δεξιάς».

Τα αποτελέσματα του Μαΐου, θέλουν να ενισχύσουν και στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, παρά την επιθυμία να πλασαριστούν ως ο βασικός αντιπολιτευτικός πυλώνας απέναντι στη ΝΔ, γνωρίζουν καλά, πως ο χρόνος που μεσολαβεί από τις κάλπες του Μαΐου, ενδεχομένως δεν είναι επαρκής για πλήρη ανατροπή των δεδομένων, ώστε να βρεθούν στην πολυπόθητη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τις εκτιμήσεις αυτές, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, φαίνεται ότι τις «εισπράττουν» και οι ψηφοφόροι, που αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη …. ψυχραιμία, αν όχι αδιαφορία τα εκλογικά συνθήματα.

Σε όλα τα παραπάνω βέβαια, θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι οι εκλογές της Κυριακής θα διεξαχθούν με λίστα. Απαλλαγμένοι από το «κυνήγι του σταυρού» οι υποψήφιοι βουλευτές, έχουν εγκαταλείψει την απευθείας επαφή με τους ψηφοφόρους και τις ανά την επικράτεια εξορμήσεις.

Βασικός «σύμμαχος» της πολιτικής ραστώνης βέβαια και ο καιρός. Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών και η έναρξη της περιόδου των θερινών αδειών, είναι πιθανότερο να βρουν τους ψηφοφόρους με ψάθες και όχι με ψηφοδέλτια ανά χείρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ