ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «αγωνία» Μητσοτάκη για το «σαραντάρι» και οι παράγοντες που θα το επηρεάσουν

Η «αγωνία» Μητσοτάκη για το «σαραντάρι» και οι παράγοντες που θα το επηρεάσουν
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Δίνουν και παίρνουν τα «στοιχήματα» για τα εκλογικά ποσοστά που θα συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της Κυριακής με το που θα κλείσουν οι κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί συνεχώς τα στελέχη του να μην εφησυχάσουν δίνοντας τη λάθος εικόνα.

Στην Πειραιώς, ο στόχος είναι τα ποσοστά της ΝΔ να έχουν μπροστά -τουλάχιστον- τον αριθμό «4», δηλαδή με αφετηρία από το ίδιο ποσοστό που πήραν στις εκλογές του Μαΐου και να μην χαθεί ούτε μία ψήφος στην προσπάθεια να επιτευχθεί η αυτοδυναμία.

Η επανασυσπείρωση των γαλάζιων οπαδών είναι επίσης ένα από τα στοιχήματα και θα φανεί έαν τελικά ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να πείσει εκείνους τους ψηφοφόρους που το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν «δύσπιστοι» απέναντί του.

Τι θα σημαίνει ποσοστό κάτω από το 40%

Αν το κοντέρ παρ' όλα αυτά δείξει κάτω του 40% και έχει μπροστά στο εκλογικό ποσοστό τον αριθμό «3», τότε και με δεδομένο ότι είναι πιθανόν η νέα Βουλή που θα προκύψει να φιλοξενεί περισσότερα από 5 κόμματα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η νέα κυβέρνηση της ΝΔ να μην διαθέτει «κοινοβουλευτική ασφάλεια».

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ασφαλή διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φαίνεται προς στιγμή ότι ενδέχεται να διαβούν το κατώφλι της Βουλής και δύο ακόμη κόμματα, αλλά και ένα τρίτο να «φλερτάρει» με το 3% που είναι το πλαφόν για την είσοδο. Πάντως δεν αποκλείεται ακόμη και το σενάριο για εννιά κόμματα στη Βουλή κάτι που θα αλλάξει τις ισορροπίες και θα ανεβάσει τον πήχη για την αυτοδυναμία της Ν.Δ.

Στην Πειραιώς, όπως και στα υπόλοιπα κόμματα βέβαια, ο «μηχανισμός» βρίσκεται σε συνεχή κινητοποίηση, με τηλεφωνήματα σε ψηφοφόρους προκειμένου το πρωί της Κυριακής να πάνε στην κάλπη και να ψηφίσουν.

Το ζητούμενο στην Πειραιώς είναι να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον όσοι ψηφοφόροι άσκησαν το «εκλογικό τους καθήκον» και στις 21 Μαΐου. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι η αποχή θα αυξηθεί. Ειδικά οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής μπορούν εύκολα να επηρεάσουν τη νεολαία -περισσότερο - και να προτιμήσει τις παραλίες αντί για τις κάλπες. Επίσης ένα άλλο σενάριο που δεν ευνοεί τη συμμετοχή, αφορά σε αυτούς που ξεκίνησαν ήδη τις διακοπές τους και σε αυτούς που εργάζονται «σεζόν» στα νησιά μακριά από τον τόπο που ψηφίζουν.

Το ερωτηματικό των ετεροδημοτών

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας για τη ΝΔ είναι οι ετεροδημότες, οι οποίοι θα πρέπει να μετακινηθούν εκ νέου και να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους για τόπο που είναι εγγεγραμμένοι με βάση τους εκλογικούς καταλόγους. Ο κρίσιμος αριθμός των ετεροδημοτών κυμαίνεται περίπου στο 1,5% του εκλογικού σώματος που για τη Ν.Δ δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο.

Σε ό,τι αφορά τους αναποφάσιστους το ποσοστό ακόμη και σήμερα κινείται στο 6% και αποτελούν κρίσιμη μάζα για το «γαλάζιο» αρχηγείο.

Η «εξουδετέρωση» των μικρών δεξιών κομμάτων

Τα μικρότερα κόμματα που κινούνται «απειλητικά» στα δεξιά της Ν.Δ. αποτελούν έναν επιπλέον κίνδυνο. Το διάστημα που μεσολάβησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε με όλους τους δυνατούς τρόπους να αποδομήσει τα κόμματα και τους μικρότερους σχηματισμούς που βρίσκονται στο... υπόγειο της δεξιάς «πολυκατοικίας».

Μένει πλέον να φανεί εάν τελικά κατάφερε με τα επιχειρήματά του να πείσει τους γαλάζιους ψηφοφόρους να απορρίψουν τα μικρότερα κόμματα και να υπερψηφίσουν τη ΝΔ, η οποία κατά τον κ. Μητσοτάκη εγγυάται την ασφάλεια και τη δημιουργική πορεία της χώρας.

Ειδικά τις τελευταίες ημέρες του προεκλογικού του αγώνα, ο κ. Μητσοτάκης σε όλες τις ομιλίες του επιχείρησε να δείξει ποια κόμματα «καπηλεύονται» την πίστη και τον πατριωτισμό. Είχε τονίσει πως πολλές ακραίες φωνές στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ' ανάγκη πολυφωνία, αλλά αντίθετα μπορεί να οδηγήσουν σε μία δημοκρατική «κακοφωνία», ίσως και σε κίνδυνο ακυβερνησίας, όπως χαρακτηριστικά είχε σημειώσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ