ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ανοίγουν σήμερα Σάββατο  οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς με φόντο τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το Brexit.

Στο επίκεντρο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν οι πολιτικές εξελίξεις, οι θέσεις της ΚΕ σε ότι αφορά τον προσυνεδριακό διάλογο, το σχέδιο καταστατικού και ο κανονισμός προσυνεδριακών διαδικασιών.

Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη «χαρτογραφήσει» τις θέσεις των κομμάτων, μετά και τις διερευνητικές επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι υπάρχουν κεφάλαια του εκλογικού νόμου που μπορεί να εξασφαλίσουν συγκλίσεις, όπως το δικαίωμα ψήφου στα 17, η πλήρης κατάργηση του μπόνους των εδρών και με «κάποιο τρόπο» και η διατήρηση ενός ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Αντίθετα, αντικρουόμενες θέσεις διατυπώνονται στο ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, θέμα για το οποίο υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι προσδοκίες από τη διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να υπάρξουν αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή ποιες συμμαχίες θα πρέπει να επιδιώξει, καθώς, μετά το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν και η Ελλάδα να συμβάλει πρωταγωνιστικά στη συγκρότηση ενός πόλου που θα θέσει την κοινωνική ατζέντα απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ