ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωθυπουργός πατάει «γκάζι» με το «καλημέρα» για το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων

Ο πρωθυπουργός πατάει «γκάζι» με το «καλημέρα» για το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME

Με έντονο το άρωμα του «εκσυγχρονισμού» ξεκινάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη διαδρομή της νέας τετραετίας και με μοναδικό αντίπαλο τον ίδιο της τον εαυτό, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης απώλεσαν το δικαίωμα να ασκούν -όποτε χρειάζεται- το δικαίωμα της πρότασης μομφής.

Και αυτό γιατί κανένα κόμμα δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό των 50 κοινοβουλευτικών εδρών. Ως εκ τούτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την εκλογική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται αντιμέτωπος μόνο με τις απαιτήσεις των πολιτών που του έδωσαν απλόχερα τη «λευκή επιταγή» για να κυβερνήσει... ανενόχλητος χωρίς τον «έλεγχο» της αντιπολίτευσης.

Πρωταρχική ανάγκη των πολιτών δεν είναι άλλη από την καταπολέμηση της ακρίβειας και έτσι η μάχη της οικονομίας αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη, αλλά και το πρώτο «τεστ» πάνω στο οποίο θα κληθεί να δώσει τις δικές του εξετάσεις. Αυτό άλλωστε δείχνουν και οι επιλογές στα πρόσωπα που τοποθέτησε στο αρμόδιο Υπουργείο με τον νέο «τσάρο» Κωστή Χατζηδάκη.

Το... αγκάθι στον τομέα της εκπαίδευσης

Ο πρωθυπουργός θέλει με το «καλημέρα» να κάνει πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις του προς τον λαό που ξεκινούν από την άμεση βελτίωση των μισθών και τις καλύτερες θέσεις εργασίας, έχοντας βέβαια σε πρώτο πλάνο και την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δέσμευσή του για καλύτερη δημόσια Παιδεία, χωρίς ωστόσο σε αυτόν τον τομέα να μπορεί να φέρει ριζικές αλλαγές. Για την πλήρη αναμόρφωση της Παιδείας και της εκπαίδευσης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο πρόεδρος της ΝΔ χρειαζόταν να εκλέξει 180 βουλευτές ώστε να μπορεί να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Αυτοί που θα «τρέξουν» τις μεταρρυθμίσεις

Τα πρόσωπα που επέλεξε να υπηρετήσουν τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις του είναι και αυτά που χαρακτηρίστηκαν ως «μεταρρυθμιστές» στους τομείς που δραστηριοποιήθηκαν στην προηγούμενη θητεία τους. Στο Υπουργείο Οικονομικών, ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση και υφυπουργό τον Χάρη Θεοχάρη έχουν λάβει εντολές για τη διαμόρφωση των όρων έτσι ώστε το σύνθημα «καλύτεροι μισθοί καλύτερες δουλειές» να μην μείνει μόνο σύνθημα, αλλά να γίνει πράξη.

Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που η νέα κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή προτού αυτή κλείσει για τις θερινές διακοπές, είναι η αναμόρφωση της φορολογικής πολιτικής. Η οποία θα δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις για προσλήψεις προσωπικού και μειώσεις φόρων με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας προκειμένου να διαμορφωθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για τη συνέχιση ξένων επενδύσεων.

Με Χρυσοχοΐδη για την αναμόρφωση του ΕΣΥ

Η ριζική αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί ένα ακόμη από τα πιο σημαντικά στοιχήματα του πρωθυπουργού. Και για το σκοπό αυτό τοποθετήθηκε ως νέος υπουργός ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ένας πολιτικός με κεντρώο προφίλ προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μαζί με την Ειρήνη Αγαπηδάκη αναλαμβάνουν ένα δύσκολο πόστο και θα πρέπει να «συγκρουστούν» με συμφέροντα και κατεστημένα ετών έτσι ώστε να μπει ένα τέρμα στις παθογένειες του ΕΣΥ και να αναβαθμίσουν τα νοσοκομεία της χώρας, προχωρώντας στη βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για 10 χιλιάδες προσλήψεις στον τομέα της Υγείας μαζί βεβαίως με την μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων.

Στον τομέα της Υγείας η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να φέρει ένα πλήρες «lifting» με: Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, τον Προσωπικό Γιατρό, αλλά και τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες. Παράλληλα, στοχεύει στη δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγείας και τη συνολική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ.

Η νέα φορολογική πολιτική

Στο συρτάρι του κ. Μητσοτάκη βρίσκονται επίσης και τα πρώτα νομοσχέδια που ετοιμάζει να φέρει στη Βουλή. Αυτά αφορούν στην επικαιροποίηση και αναβάθμιση του επιτελικού κράτους, με αιχμή την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών του παρελθόντος και έναν καλύτερο συντονισμό μεταξύ των Υπουργείων.

Στο δεύτερο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται όλα όσα έχει δεσμευτεί προεκλογικά και αφορούν:

- στη σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος (ΕΝΦΙΑ) μέχρι την οριστική κατάργησή του στο τέλος το 2027,

- στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου του 2024,

- στη θέσπιση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά,

- στη μείωση μιας επιπλέον μονάδας των ασφαλιστικών εισφορών και

- στη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Ένα άλλο από τα πρώτα νομοσχέδια που ετοιμάζονται θα αφορούν στις αλλαγές των διοικήσεων οργανισμών ώστε να επιλέγονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις αποκλειστικά και μόνο με βάση τα επαγγελματικά τους κριτήρια.

Τέλος, ένας μεγάλος στόχος είναι η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το υπερταμείο σε καθεστώς δημοσίου ελέγχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ