ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτο υπουργικό Συμβούλιο: Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη και οι στόχοι στην Οικονομία και το ΕΣΥ

Πρώτο υπουργικό Συμβούλιο: Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη και οι στόχοι στην Οικονομία και το ΕΣΥ
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα φώτα χαμήλωσαν, τα φλας έσβησαν και τα χαμόγελα και οι αγκαλιές από την τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, έδωσαν τη «σκυτάλη» στην υλοποίηση του προεκλογικού σχεδιασμού για την επόμενη μέρα της χώρας και μάλιστα... τάχιστα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκινάει τη νέα της τετραετία και ήδη από το απόγευμα της Τρίτης (27/6) πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου η πρώτη διευρυμένη σύσκεψη με θέμα το μεταναστευτικό

Δείγμα του ότι όλοι έχουν λάβει το μήνυμα του πρωθυπουργού για το «τρέξιμο» που ακολουθεί σε όλα τα υπουργεία με «στοίχημα» τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις με τη φορολογία και το ΕΣΥ να βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας.

Ανοίγει ο νέος κυβερνητικός κύκλος

Ουσιαστικά, ο νέος κυβερνητικός κύκλος ανοίγει το πρωί της Τετάρτης (11:00) στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η οποία θα περιλαμβάνει την προώθηση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.

Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τους στόχους της κυβέρνησης οι οποίοι θα πρέπει να επιτευχθούν στη διάρκεια της τετραετίας, ενώ στα πλαίσια του επιτελικού κράτους θα παραδώσει στα μέλη της κυβέρνησης και τους «μπλε φακέλους» με τις προτεραιότητες ανά τομέα, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν.

Παράλληλα, από αύριο ξεκινούν και οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στα υπουργεία, προκειμένου να τεθούν οι στόχοι της επόμενης ημέρας. Η αρχή αναμένεται να γίνει από την οδό Νίκης και τον Κωστή Χατζηδάκη: Η μείωση φόρων, η επενδυτική βαθμίδα που είναι προ των πυλών και η στήριξη του εισοδήματος των πολιτών βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Εξάλλου, η υλοποίηση των νέων επενδύσεων και η απορρόφηση των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων (Ταμείο Ανάκαμψης - ΕΣΠΑ) αποτελεί απαράβατο όρο για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση των μισθών (κατώτατου στα 950 και του μέσου στα 1.500) που ήταν ανάμεσα στις βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις της ΝΔ. Επίσης, στο επίκεντρο μπαίνουν τα νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Οι βασικοί στόχοι του υπουργείου Οικονομικών

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι κατά την παράδοση - παραλαβή, ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε και τους έξι βασικούς στόχους της πολιτικής που θα ακολουθήσει το νέο ενισχυμένο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Χατζηδάκης, στις πρώτες του δηλώσεις από τη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο, δήλωσε ότι «πιστεύουμε σε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Είδαμε ότι η λελογισμένη μείωση φόρων την προηγούμενη τετραετία στήριξε τους ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης χωρίς απώλεια εσόδων και έτσι θα συνεχίσουμε.

Έτσι, οι πυλώνες της «στρατηγικής» για την επόμενη τετραετία είναι:

  • Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης,
  • ενίσχυση των εξαγωγών,
  • φοροελαφρύνσεις και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
  • περαιτέρω μείωση κόκκινων δανείων
  • συντονισμένη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και δημοσίων επενδύσεων
  • και περαιτέρω αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Αναφορικά με τη στήριξη του εισοδήματος, ενδεικτικό είναι το ανοιχτό «παράθυρο» που άφησε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, σχετικά με την παράταση στο «καλάθι του νοικοκυριού». «Θα περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις, καθώς το μέτρο λήγει στις 30 του μήνα και πιθανότατα να πάμε σε μία παράτασή του με αναδρομική ισχύ».

Το σχέδιο για τις μειώσεις των φόρων

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ένας σημαντικός στόχος είναι και η πάταξη της φοροδιαφυγής με νέα σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία, η οποία με τη σειρά της θα φέρει αύξηση των κρατικών εσόδων και θα επιτρέψει την μείωση ορισμένων φόρων και την αναπτυξιακή προοπτική.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές που αφορούν στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης. Δηλαδή, εάν τα οικονομικά του κράτους το επιτρέψουν, τότε θα δούμε μείωση του φορολογικού εισοδήματος σε πολίτες που λαμβάνουν από 10.000 ευρώ έως τα 40.000 ευρώ τον χρόνο.

Κατάργηση φόρου επιτηδεύματος

Αναφορικά με τους οριζόντιους φόρους που επιβάλλονται στους ελεύθερους επαγγελματίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει πλάνο για σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η οποία θα ξεκινήσει από το 2025. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο συγκεκριμένος φόρος ως εξής:

  • 2025: -20%
  • 2026: -30%
  • 2027: -100%

Τα τεκμήρια διαβίωσης

Τα «τεκμήρια διαβίωσης» είναι ένα φορολογικό μέτρο που επιβάλλεται σε πολίτες που δηλώνουν πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τον συγκεκριμένο φόρο μεσοσταθμικά κατά 30%, αρχής γενομένης από το 2025.

Σημειώνεται ότι με σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος, προκειμένου να εξακριβωθεί από το κράτος αν σε αυτή την κατηγορία «αδύναμων πολιτών» έχουν παρεισφρήσει και πολίτες που κρύβουν εισοδήματα.

Αύξηση του αφορολόγητου και ο ΕΝΦΙΑ

Το αφορολόγητο θα αυξηθεί για τις οικογένειες με παιδιά κατά 1.000 ευρώ αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Παράλληλα θα πρέπει να περιμένουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά, έως και 10% για όσα ακίνητα ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών.

Οι μειώσεις στον ΦΠΑ

Στο μεγάλο ζήτημα του ΦΠΑ έχει επικεντρωθεί το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο το κύμα ακρίβειας που εξακολουθεί να «ροκανίζει» τα εισοδήματα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για μόνιμες μειώσεις από το 2025 και μετά, ωστόσο εάν υπάρχει ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, δεν αποκλείεται να έρθουν μειώσεις και νωρίτερα. Άλλωστε, τόσο το Market Pass, όσο και το «καλάθι του νοικοκυριού» αναμένεται να επεκταθούν μέχρι και τα τέλη του έτους.

Η επικοινωνία Μπλίνκεν - Μητσοτάκη

Σημειώνεται πως, ο πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, o οποίος του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα στην αυριανή συζήτηση στο υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις στα ελληνοτουρκικά, ενώ αναμένεται να επεκταθεί και στα ζητήματα της Ουκρανίας, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό που περιλαμβάνονται και στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ