ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προγραμματικές με το βλέμμα στην Οικονομία, ο «εσωστρεφής» ΣΥΡΙΖΑ και οι απρόβλεπτοι «μικροί»

Προγραμματικές με το βλέμμα στην Οικονομία, ο «εσωστρεφής» ΣΥΡΙΖΑ και οι απρόβλεπτοι «μικροί»
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία σε όλους τους τομείς, θα παρουσιάσει στις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί είναι μάλλον ευνοϊκό για τον πρωθυπουργό. Απέναντί του έχει μία αξιωματική αντιπολίτευση η οποία έχει μπει σε μία φάση εσωστρέφειας αναζητώντας τον επόμενό της ηγέτη, ένα «αμήχανο» ΠΑΣΟΚ το οποίο θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το αναμενόμενο μεν, ηχηρό δε, διαζύγιο με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Και ενώ αυτά είναι τα δεδομένα στα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής, τα αχαρτογράφητα νερά βρίσκονται προς την πλευρά των «μικρών», για τους οποίους κανείς ακόμα δεν έχει τη βεβαιότητα του ποια θα επιλέξουν να είναι η κοινοβουλευτική τους πρακτική και αν αυτή θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Το μόνο γνωστό είναι το... ταπεραμέντο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που για όσους θυμούνται τη θητεία το 2015, δεν είναι τόσο... «ειρηνικό»

Ως προς την ουσία των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα κάνουν σαφές ότι στο επίκεντρο της νέας τετραετίας θα βρεθούν οι αλλαγές στην Υγεία, στο επιτελικό κράτος, την κοινωνική πολιτική, την Παιδεία, την Οικονομία και φυσικά τον τρόπο δράσης της κυβέρνησης, για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Κατά την τριήμερη συζήτηση ο πρωθυπουργός θα περιγράψει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή του θα ασκήσει το νομοθετικό έργο, τις μεταρρυθμίσεις και τα νομοσχέδια που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή επιχειρώντας να αντικρούσει με επιχειρήματα, τις τοποθετήσεις και την κριτική της αντιπολίτευσης.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στο στόχο της αύξησης κατά 25% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα έως το 2027 και δεν αποκλείεται, να κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τις αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και στην παράταση του MarketPass

Θα υπενθυμίσει, επίσης, τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το τέλος της 4ετίας, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον μία μονάδα, αλλά και την καθιέρωση του youth pass από το 2024.

Οι παρεμβάσεις στο οικονομικό πεδίο

Ειδικότερα σε ότι αφορά ειδικότερα την Οικονομία, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Bloomberg δεσμεύτηκε για την ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων από τα από τα πακέτα διάσωσης του πρώτου μνημονίου, που αφορούν συνολικά διάστημα δύο ετών νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Πρόκειται για μήνυμα αξιοπιστίας προς τις αγορές κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του σχολίαζε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε τα δάνεια πραγματικά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», κάνοντας λόγο για μια «δέσμευση προς τους επενδυτές».

Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα ανοίξει το δρόμο για φθηνότερο κόστος δανεισμού για Δημόσιο/Επιχειρήσεις/Νοικοκυριά και διπλασιασμό κεφαλαίων από νέους επενδυτές

Εξάλλου, οι υπόλοιπες στο οικονομικό πεδίο, που θα τρέξουν μέσα στο 2024 αναμένεται να αποτελέσουν κυρίαρχο κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνονται:

  • Νέο μισθολόγιο Δημοσίου. Αυξήσεις αποδοχών από 1/1/24 κατά 500 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά
  • Αύξηση στις συντάξεις (τουλάχιστον 3%)
  • Καταβολή youth pass (150 ευρώ για όσους συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη)
  • Αύξηση 8% ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% (για όσους ασφαλίζουν ακίνητα από φυσικές καταστροφές)

Αύξηση του μέσου μισθού

Άμεση προτεραιότητά του είναι και η αύξηση του μέσου μισθού κατά 25% μέσα στην τετραετία δηλαδή στα 1.500 ευρώ από 1.170 και στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ επίσης σε βάθος τετραετίας.

Σύμφωνα και με το πρόγραμμα στο οποίο έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός θα υπάρξει σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Επίσης νέα αύξηση κατά 3,4% στις συντάξεις από 1/1/2024.

Στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί θα κάνουν αναφορά και σε αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και στην αναμόρφωση του μισθολογίου από την πρώτη του έτους.

Φορολογική πολιτική

Για τη φορολογική πολιτική η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη ως προς τους στόχους που έχει θέσει:

  • Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.
  • Αυξάνεται από 1/1/2024 το αφορολόγητο κατά €1.000 για οικογένειες που έχουν παιδιά.
  • Μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή πρώην δικαιούχων Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.), από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ιδιαίτερο κεφάλαιο για την κυβέρνηση είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, η εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και με διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών είναι τα όπλα τα οποία θέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων.

Επίσης θα αναπροσαρμοστεί το σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης 30% μεσοσταθμικά από 1 Ιανουαρίου του 2025 μετά και την υποχρεωτική εφαρμογή του ψηφιακού συστήματος my data.

Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η κοινωνική πολιτική και η πρόνοια. Θα συνεχιστούν τα προνοιακά επιδόματα ενώ θα επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στις μεταφορές επιβατών, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τον κινηματογράφο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο ως το τέλος του 2023.

Φραγμός στην ανεργία

Ο τομέας της ανεργίας είναι ένα ακόμη στοίχημα για την κυβέρνηση. Στόχος είναι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10% το 2025 με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το πλαίσιο για την καταπολέμηση της ανεργίας προβλέπει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 10.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε έτος για νέους έως 29 ετών με ελάχιστη ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, με κάλυψη 50% του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για κάθε νέα πρόσληψη. Παράλληλα θα προβλέπεται ποιοτική κατάρτιση 700 χιλιάδων ανέργων και εργαζομένων σε δεξιότητες με πλήρη ζήτηση.

Οι στόχοι για την Παιδεία

Η Παιδεία αποτελεί έναν ακόμα μεταρρυθμιστικό στόχο. Το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει και πάνω σε αυτό θα κινηθεί ο αρμόδιος υπουργός Κ. Πιερρακάκης τη διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση εφαρμογής του διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα. Την επέκταση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων σε 150 μέχρι το τέλος του 2027.

Δεν θα παραβλέψουν το γεγονός ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πιερρακάκης ότι οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται οικονομική ενίσχυση με αύξηση των μισθολογικών του απολαβών στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς.

Οι στόχοι στην Υγεία

Στους στόχους για την υγεία συμπεριλαμβάνονται η αύξηση των δαπανών, η ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και η αύξηση των εργαζομένων στο ΕΣΥ κατά 10 χιλιάδες επιπλέον με στόχο να φθάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κρεβάτι.

Προβλέπεται επίσης ενίσχυση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία και η αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

Σε ότι αφορά την πρόσβαση των ασθενών στο ΕΚΑΒ ήδη έγιναν χθες οι πρώτες ανακοινώσεις με τη ΠΝΠ που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση έτσι ώστε να μην ξανά χάσουν τη ζωή τους συμπολίτες μας που έτυχε να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν επειδή δεν υπήρχαν ασθενοφόρα για τη μεταφορά τους ή και διασώστες.

Επίσης θα επιχειρηθεί να υπάρξει μείωση χρόνου αναμονής στα χειρουργεία κατά 50% και μείωση χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% έως το τέλος του 2027.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ