ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της παραίτησης Λοβέρδου - Οι επόμενες κινήσεις του πρώην υπουργού

Το παρασκήνιο της παραίτησης Λοβέρδου -  Οι επόμενες κινήσεις του πρώην υπουργού
ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/EUROKINISSI

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έφυγε για δεύτερη φορά από το ΠΑΣΟΚ. Θα είναι και η τελευταία; Ουδείς γνωρίζει αφού ο ίδιος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Είναι βέβαιο δεν θα μείνει με «σταυρωμένα» τα χέρια και το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί ποια θα είναι η απόφασή του.

Ακούγονται πολλά, ωστόσο το πιθανότερο είναι οι όποιες κινήσεις να μη γίνουν σύντομα, αλλά μετά από ορισμένους μήνες καθώς η απόφασή του για το τι θα κάνει δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο.

Φήμες αναφέρουν ότι μπορεί να είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Άλλοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είχε ένα ρόλο στην Ευρώπη. Ότι κι αν συμβεί πάντως αυτό δεν πρέπει να αναμένεται τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό αρχές Σεπτεμβρίου.

Την απόφαση του για την αποχώρηση από το κόμμα ο Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται ότι την έαεβε αμέσως μετά τις εκλογές και μετά την μη εκλογή του στο Βόρειο τομέα της Αττικής.

Αυτό ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς οι σχέσεις του με το Νίκο Ανδρουλάκη ήταν σχεδόν τυπικές. Η τοποθέτηση στην εκλογική του περιφέρεια της βουλευτής πλέον του ΠΑΣΟΚ Μιλένας Αποστολάκη η οποία κατάφερε να εκλεγεί θεωρήθηκε από τον πρώην υπουργό ως κίνηση αποδυνάμωσής του.

Το ποτήρι ξεχείλισε όχι μόνο με την εκλογή της κ. Μιλένας Αποστολάκη , αλλά και από το γεγονός ότι πριν ακόμη από τις εκλογές, η τακτική που εφάρμοσε ο κ. Λοβέρδος δεν άρεσε στο ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούσαν ότι λοξοκοιτούσε προς τη ΝΔ. Κατά το ΠΑΣΟΚ ο λόγος που έχασε στις εκλογές ήταν αυτός, αφού όπως σημειώνουν στελέχη, του κινήματος, «δεν κέρδισε η Μιλένα, αλλά έχασε ο Ανδρέας».

Σε όλο αυτό το κλίμα συνετέλεσε και το γεγονός ότι ακόμη και όταν αθωώθηκε με δικαστικό βούλευμα για την υπόθεση της «Νοβάρτις» δεν άκουσε, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, κάποια υποστηρικτικά σχόλια από το κόμμα του. Ο ίδιος θεωρούσε μεγάλη δικαίωση μετά την σπίλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως έλεγε για την υπόθεση, αλλά το ίδιο του το κόμμα έκανε ότι δεν άκουσε.

Τελευταία μάλιστα οι σχέσεις με τον κ. Ανδρουλάκη εντάθηκαν ακόμη περισσότερο ιδίως λόγω του ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε πάρει αποστάσεις από τον αρχηγό ως προς τον άγνωστο «Χ» για τη θέση του πρωθυπουργού, ξαφνιάζοντας τους πάντες. Αντί ο κ. Λοβέρδος να υποστηρίξει το επιχείρημα του αρχηγού του, βγήκε δημόσια και είπε το εξής: «Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα, για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες».

Η συγκεκριμένη αναφορά του δημιούργησε τότε αίσθηση και υπό την απειλή διαγραφής λίγες μέρες μετά επανήλθε τονίζοντας ρίχνοντας ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά:

«Εγώ δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται…» , «Εμένα κανείς δεν μπορεί να με ακουμπήσει με τέτοια διοικητικά μέτρα…».

Ο κ. Λοβέρδος με την εμπιστευτική επιστολή του στον Νίκο Ανδρουλάκη εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ και παραιτήθηκε ακόμη και από την ιδιότητα του απλού μέλους του κόμματος. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook οι λόγοι ήταν αμιγώς πολιτικοί και εύχεται καλή επιτυχία στα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, του οποίου ήταν βουλευτής από το 2000.

Τα πρώτα σημάδια είχαν φανεί από νωρίς. Ανήμερα των εκλογών με ανάρτησή του στο facebook άφησε το πρώτο υπονοούμενο με φωτογραφία του πάνω από την κάλπη και γράφοντας:

«Και στις δεύτερες εκλογές έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για το ΠΑΣΟΚ».

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αιφνιδιάστηκαν για την απόφαση του κ. Λοβέρδου δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους και σχολίασαν αιχμηρά την παραίτησή του από το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως «Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο επί χρόνια υπουργός του ΠΑΣΟΚ αποχωρεί από το κόμμα. Το 2012, διαφώνησε με την ηγεσία ΠΑΣΟΚ και δημιούργησε νέα πολιτική κίνηση, τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας. Τον φθινόπωρο του 2014 επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ και λίγους μήνες αργότερα τον Ιούνιο του 2015, διεκδίκησε ανεπιτυχώς την αρχηγία του κόμματος, ενώ ήταν ξανά υποψήφιος στις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη αρχηγού τον Δεκέμβριο του 2021, χωρίς ούτε τότε να εκλεγεί.

Αίσθηση στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχε προκαλέσει και η πρόσφατη επίσκεψη του Ανδρέα Λοβέρδου στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συγχαρεί τον νέο Υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη. Γράφει τότε για την επίσκεψή του στο γραφείο του νέου υπουργού: «Συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη για το αντικείμενο ενός υπουργείου στο οποίο υπηρέτησα στα πιο δύσκολα χρόνια (2009-2010). Συζητήσαμε για τα μεγάλα θέματα του υπουργείου και του ευχήθηκα να είναι αποτελεσματικός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ