ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες για το Brexit ο Αλέξης Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες για το Brexit ο Αλέξης Τσίπρας
Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Στις Βρυξέλλες πηγαίνει απόψε το βράδυ ο πρωθυπουργός με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής που θα ασχοληθεί πρωτίστως με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες σ΄αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή για το μέλλον της ΕΕ και γι αυτόν τον λόγο βρίσκεται σε επαφή με ευρωσοσιαλιστές πολλούς από τους οποίους θα συναντήσει αυτό το τριήμερο στην βελγική πρωτεύουσα.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει (το πρωί του Σαββάτου) με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στην Μεγάλη Βρετανία και μάλιστα ο δεύτερος τού είπε πως το επόμενο διάστημα θα συγκαλέσει συνάντηση των ηγετών των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης στο Παρίσι για να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Κοινή πεποίθηση των ευρωσοσιαλιστών είναι πως τα προοδευτικά κόμματα οφείλουν να αδράξουν την ευκαιρία και να επιχειρήσουν αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ούτως ώστε να τερματιστούν οι πολιτικές λιτότητας εις βάρος των λαών και η Ευρώπη να ξαναδείξει πρόσωπο αλληλεγγύης και όχι σκληρότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί στις Βρυξέλλες και με τον πρόεδρο του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος ως γνωστόν μίλησε με αυστηρή γλώσσα για την αποχώρηση των Βρετανών από την ΕΕ και ζητεί επιτάχυνση των διαδικασιών εξόδου.

Κατέληξε στην απλή αναλογική

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες έχοντας πάρει τις αποφάσεις του για τον εκλογικό νόμο, ο οποίος θα κατατεθεί ως πρόταση νόμου στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε στην απλή αναλογική θεωρώντας ότι είναι η πρόταση που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να ψηφιστεί και από τα άλλα κόμματα της Βουλής με 200 ψήφους. Βεβαίως ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι σ΄αυτήν την κατεύθυνση θα μπορέσει να παρασύρει και το Ποτάμι που επιμένει στην διατήρηση ενός μικρού μπόνους εδρών για να επιτευχθεί ο στόχος της ψήφισης ενός συναινετικού εκλογικού νόμου.

Διαπιστώνοντας από τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν υπήρξε απόλυτη ταύτιση στις προτάσεις του ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την εκδοχή εκείνη που θέλει ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και ενδεχομένως και ΚΚΕ να στηρίζουν την κυβερνητική πρόταση με προοπτική να ακολουθήσουν και άλλα κόμματα. Δηλαδή το Ποτάμι, καθώς ο πρωθυπουργός με βάση τα όσα είπε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν υπολογίζει καθόλου στην στήριξη της ΝΔ, κάτι που ξεκαθάρισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ίδιο.

Με την πρότασή του για απλή αναλογική ο Αλέξης Τσίπρας ικανοποιεί το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την ομάδα των 53, ενώ συγχρόνως εμφανίζεται ως ο πρωθυπουργός εκείνος που τόλμησε το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα υπηρετώντας τις αξίες της Αριστεράς.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε χθες το κείμενο θέσεων του κόμματος για το Συνέδριο του Σεπτεμβρίου με κατεύθυνση το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και κυρίως στου νέους. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μαξίμου προωθεί προς ψήφιση στον εκλογικό νόμο το δικαίωμα ψήφου από την ηλικία των 17.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ