ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος στη Βουλή: Αναχρονιστική, όχι εκσυγχρονιστική η πολιτική Μητσοτάκη

Φάμελλος στη Βουλή: Αναχρονιστική, όχι εκσυγχρονιστική η πολιτική Μητσοτάκη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη Βουλή, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε πως η προηγούμενη τετραετία Μητσοτάκη ουδόλως νικηφόρα ήταν για την κοινωνική πλειοψηφία, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση του covid, αλλά και της ενεργειακής κρίσης.

Καθώς και στο ότι στην πρωτομιλία του πρωθυπουργού δεν υπήρξε κάποια αναφορά στους νέους και σε κάποια στρατηγική για την καταπολέμηση του brain drain παρά μόνο ένα ακόμα επίδομα, το youth pass.

«Γνωρίζουμε ότι δεν θα τηρήσει όσα υποκριτικά λέει σήμερα ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις. Η πολιτική του δεν είναι εκσυγχρονιστική, αλλά αναχρονιστική γιατί, μπροστά στις μεγάλες αβεβαιότητες, η απάντηση δεν μπορεί να είναι το ξεπούλημα δημόσιας αλλά και ιδιωτικής περιουσίας, τα ρουσφέτια κι ο αυταρχισμός μιας Δεξιάς 70 χρόνια πριν. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό σχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εκπροσωπήσει αυτή την άλλη πολιτική πρόταση. Για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ πρέπει να είναι και θα είναι ακόμα πιο ισχυρός».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως τα ελληνικά νοικοκυριά υποφέρουν από τον πληθωρισμό τροφίμων, 12,2% τον Ιούνιο, αύξηση επί 15 συνεχόμενους μήνες με διψήφιο ποσοστό, συνολικά ανοδικός εδώ και 25 μήνες.

«Η ακρίβεια είναι δική σας επιλογή. Κι αν είστε τόσο επαρκής στην οικονομική πολιτική, γιατί δεν μειώσατε αλλά αυξήσατε τα δάνεια του κόμματός σας σας κύριε Μητσοτάκη»;

Ο κ. Φάμελλος δεν παράλειψε να αναφερθεί στη δήλωση του Γιώργου Φλωρίδη πως θα αλλάξει η διάταξη για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών, τονίζοντας πως προκύπτει σοβαρό θεσμικό ζήτημα: «Θα φέρετε, τελικώς, διάταξη για την άρση ασυλίας των τραπεζικών στελεχών που δώσανε τα δάνεια με αέρα στα κόμματά σας και στα ΜΜΕ; Κι αν όχι, πόσο αξιόπιστη είναι η κυβέρνηση όταν στις προγραμματικές δηλώσεις καταθέτει προσωπικές απόψεις ο υπουργός Δικαιοσύνης; Γιατί ο υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό τραπεζικά στελέχη να διώκονται μόνο κατ’ έγκληση για απιστία κι όχι αυτεπάγγελτα».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε, επίσης, αν είναι «νέο κύμα εκσυγχρονισμού» για το οποίο μίλησε ο κ. Μητσοτάκης μια σειρά ζητημάτων: η έλλειψη μόνιμων διασωστών του ΕΚΑΒ και οι θάνατοι συμπολιτών μας σε καρότσες των αγροτικών, οι ελλείψεις στην ασφάλεια και οι κίνδυνοι που όλοι επισήμαιναν στον κ. Καραμανλή που οδήγησαν στο τραγικό ατύχημα των Τεμπών, οι υποκλοπές κατά υπουργών, ηγεσίας του στρατού, πολιτικών αρχηγών, δημοσιογράφων κι επιχειρηματιών που συνδέονται απευθείας με το Μαξίμου, η παραβίαση ανεξαρτησίας των ανεξάρτητων Aρχών, οι σερβιτόροι στη Ρόδο μέσα στη θάλασσα, το δυστύχημα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας με καρδιοπαθή σε υπερωρία μέσα στο λιοπύρι ή οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιολόγηση στο Δημόσιο με συνεντεύξεις και μη αντικειμενικά εργαλεία από «γαλάζια» παιδιά.

Ο κ. Φάμελλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη αποκάλυψη από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκανδάλου χρηματοδότησης εξοπλισμού για τη διαλογή στην πηγή στην ανακύκλωση.

Ο ίδιος εστίασε και στην Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και στη διευκόλυνση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και στη στάση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: «Θα πάει χέρι χέρι με τη ΝΔ για να στρώσει το έδαφος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Είναι σαφές ότι εμείς θα είμαστε απέναντι. Αναρωτιόμαστε, επίσης, αν θα ψάξετε για συναινέσεις στα δεξιά σας για την ευρύτερη Αναθεώρηση του Συντάγματος που θέλετε να προχωρήσετε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ