ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή κριτική της Ομπρέλας - «Χάσαμε ως Αριστερά ενώ επιχειρούσαμε ως Κέντρο»

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή κριτική της Ομπρέλας - «Χάσαμε ως Αριστερά ενώ επιχειρούσαμε ως Κέντρο»
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών συνιστά νίκη του αστισμού», υποστηρίζει η Ομπρέλα στο κείμενο που επιθυμεί να συμπεριληφθεί στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται πως οι αιτίες των αποτελεσμάτων είναι πολυπαραγοντικές.

Όσον αφορά τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται λόγος για έλλειμμα αξιοπιστίας, καθώς και για αποτυχία του πολιτικού σχεδίου της διεύρυνσης, «όπως με μηχανιστικό τρόπο επιδιώχθηκε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019».

«Η αναγκαία αντιστοίχιση του πολιτικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ προϋπέθετε σαφήνεια φυσιογνωμίας, δηλαδή αριστερή φυσιογνωμία. Παραδοθήκαμε σε έναν ασπόνδυλο πολυσυλλεκτισμό. Δεν προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε νέα πολιτική συνείδηση στο λαϊκό κόσμο που ήρθε από το ΠΑΣΟΚ. Τους αντιμετωπίσαμε ως δανεικούς ψηφοφόρους για μια ολόκληρη δεκαετία».

Στις αιτίες της ήττας η Ομπρέλα συμπεριλαμβάνει την καχεκτική οργανωτική δομή, έλλειψη κοινωνικής γείωσης, αντιφατική κι αλλοπρόσαλλη αντιπολίτευση, μη ανάληψη πρωτοβουλιών συγκλίσεων με κοινωνικούς φορείς και πολιτικά κόμματα.

Εν κατακλείδι, «μετά τις εκλογές του 2019 προωθήθηκε ένα σχέδιο μετάλλαξης του κόμματος που υπονόμευσε την αντιπολιτευτική αποτελεσματικότητά του, την εσωτερική λειτουργία του, τις σχέσεις του με την κοινωνία και τελικά την παρουσία του στις κάλπες. Χάσαμε ως Αριστερά, ενώ επιχειρούσαμε ως Κέντρο».

Ως προς το από εδώ και πέρα, στην Ομπρέλα εκτιμούν πως το 18% των εκλογών δεν είναι διατηρήσιμο αν δεν υπάρξει άμεση ανάταξη του κόμματος: δημοκρατικές λειτουργίες, προγραμματική ανανέωση, νέα ηγεσία με σεβασμό στη συλλογικότητα κι εντέλει αριστερή φυσιογνωμία του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο που κατατέθηκε στην Επιτροπή Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής συντάχθηκε από τους Νίκο Φίλη και Πάνο Λάμπρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ