ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας ανοίγει το συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου - Έτσι πέρασε η πρόταση για Σεπτέμβρη

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας ανοίγει το συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου - Έτσι πέρασε η πρόταση για Σεπτέμβρη
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Για μια πολύ καλή διαδικασία συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο στελέχη του κόμματος μετά τη λήξη της συνεδρίασης και της ψηφοφορίας για την ημερομηνία εκλογής νέου προέδρου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες την έναρξη του διαρκούς συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου θα κάνει ο απερχόμενος πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας που απείχε από τις διαδικασίες τόσο της εκλογής προέδρου Κ.Ο., όσο και τις σημερινές.

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε η πρόταση

Νωρίτερα, πέρασε η κεντρική εισήγηση για εκλογή νέου προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου. Δύο ήταν οι προτάσεις που κατατέθηκαν προς ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για τον οδικό χάρτη εκλογής νέου προέδρου.

Η πρόταση των δύο γραμματέων, Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη, ήταν το διαρκές συνέδριο επικύρωσης των υποψηφιοτήτων να διεξαχθεί στις 3 Σεπτεμβρίου και η εκλογή προέδρου στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου, με το έκτακτο συνέδριο (νέοι σύνεδροι) τον Νοέμβριο. Αυτή η πρόταση υπερψηφίστηκε από 160 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής σε σύνολο 252.

Όπως είπε, άλλωστε, ο Γιώργος Βασιλειάδης στην Κεντρική Επιτροπή, ο χρόνος επείγει και δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ ο προσωρινός πρόεδρος, Σωκράτης Φάμελλος.

Η δεύτερη να γίνει το διαρκές συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου, το έκτακτο συνέδριο στις 27- 28- 29 Οκτωβρίου και η εκλογή προέδρου στα τέλη Νοεμβρίου κι αρχές Δεκεμβρίου.

Υπέρ αυτή της πρότασης ψήφισαν οι Νίκος Παππάς, Ράνια Δούρου, Διονύσης Τεμπονέρας, Χρήστος Σπίρτζης, Παύλος Πολάκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θάνος Μωραΐτης κι άλλοι 81.

Ακόμα δύο ψήφισαν λευκό και δύο "παρών".

Η ψηφοφορία έγινε με ανάγνωση καταλόγου αφού προηγήθηκε ανάταση χειρών χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς το αποτέλεσμα.

Γιατί ο Παππάς ψήφισε για εκλογή προέδρου τον Νοέμβριο

Ο Νίκος Παππάς πήγε κόντρα στην κεντρική εισήγηση για εκλογή προέδρου στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου, υπερψηφίζοντας τη δεύτερη πρόταση για εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Νοέμβριου.

Ο λόγος που, σύμφωνα με κύκλους του, μετατοπίστηκε από την αρχική του πρόταση για εκλογή προέδρου στα τέλη Σεπτέμβριου οφείλεται στο ότι επιθυμούσαν μετάθεση της εκλογικής διαδικασίας για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές δύο εν δυνάμει υποψήφιοι, ο Διονύσης Τεμπονέρας κι ο Παύλος Πολάκης.

Ο υποψήφιος πρόεδρος δεν ήθελε να φανεί πως στόχευσε στο να μείνουν λιγότεροι αντίπαλοι με το να επισπευστούν οι διαδικασίες το Σεπτέμβριο.

Τι είπαν τα στελέχη της Κουνδούρου για την ψηφοφορία

«Είναι σημαντική η δημοκρατία που έχουμε κατακτήσει στο κόμμα μας», δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος προανήγγειλε ομιλία του νέου προέδρου στους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ, στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για την επόμενη ημέρα της ελληνικής κοινωνίας μετά το μεγάλο σοκ και της αποχώρησης του κ. Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μίλησε για ένα νέο κόμμα με μεγαλύτερη γείωση στην κοινωνία και με μια πολιτική πρόταση που να δίνει διέξοδο.

Ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για μια απρόσμενα μαζική διαδικασία: «Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα την οργανωτική μας ανασυγκρότηση για μια αριστερή, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να εκφράσει. Απογοητεύσαμε όσους δεν το επιθυμούσαν».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου υποστήριξε πως «είμαστε πιο ώριμοι και οικοδομούμε το νέο ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Προσπαθούμε για μεγάλη συμμετοχή και να πάμε στη ΔΕΘ με νέο αρχηγό, νέο πρόγραμμα και ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στις επιλογές Μητσοτάκη που διαλύουν την ελληνική κοινωνία».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης μίλησε για μια απόφαση- σταθμό που έχει ανάγκη κι ο χώρος και η χώρα. Η Θεανώ Φωτίου, εξάλλου, δήλωσε τη στήριξή της στην Έφη Αχτσιόγλου για την οποία μίλησε με τα κολακευτικότερα λόγια, γνωρίζοντάς την από την κοινή τους θητεία στο υπουργείο Εργασίας: «Συνδυάζει το παλιό με το νέο».

Η βουλεύτρια Νοτίου Τομέα Αθηνών, επίσης, παραδέχθηκε ότι κανένας στο κόμμα δεν είχε αντιληφθεί ότι θα ερχόταν η ήττα που ήρθε.

Από την πλευρά της, η Νίνα Κασιμάτη υποστήριξε πως θα έπρεπε να ανοίξει τώρα η διαδικασία αποτίμησης των αιτιών της εκλογικής ήττας κι όχι αργότερα ούτως ώστε και οι υποψήφιοι πρόεδροι να τα έχουν επεξεργαστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βουλεύτρια Β' Πειραιά δεν πρόκειται να δώσει στήριξη σε κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο.

Ο Γιάννης Ραγκούσης μίλησε για ένα καθαρό βήμα μπροστά, με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο: "Μπορεί τώρα κάθε μέλος και φίλος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο αισιόδοξος".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ