ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σενάριο για «domino effect» στον ΣΥΡΙΖΑ από μια υποψηφιότητα Φάμελλου

Το σενάριο για «domino effect» στον ΣΥΡΙΖΑ από μια υποψηφιότητα Φάμελλου
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μέχρι και το διαρκές συνέδριο της 3ης Σεπτεμβρίου μπορούν να κατατεθούν -τυπικώς τουλάχιστον -υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.  Το συνέδριο (με τους ίδιους συνέδρους του 2022) θα έχει και τον τυπικό ρόλο επικύρωσής τους. 

Αν και με τα σημερινά δεδομένα κανείς δεν περιμένει κάποιος να κατατεθεί νέα υποψηφιότητα στις αρχές Σεπτεμβρίου, δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Κουμουνδούρου που δεν αποκλείουν τουλάχιστον μία ακόμα, νωρίτερα, φωτογραφίζοντας τον Σωκράτη Φάμελλο.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πάντως, και στις δημόσιες παρεμβάσεις του, αποκλείει αυτό να συμβεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέχρι δηλαδή να κλείσει η Βουλή τις εργασίες της για το καλοκαίρι.

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, όλα είναι ανοιχτά αφού το CNN Greece είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχει αξιομνημόνευτος αριθμός βουλευτών, αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει με καλό μάτι την περίπτωση του να γίνει μόνιμος ο προσωρινός αρχηγός, κρίνοντας κι από τον τρόπο που διαχειρίζεται τα νέα του καθήκοντα αλλά κι από την εμπειρία της συνεργασίας μαζί του.

Μια τυχόν υποψηφιότητα Φάμελλου εκτιμάται πως μπορεί να προκαλέσει ντόμινο νέων υποψηφιοτήτων, ενδεχομένως του Διονύση Τεμπονέρα, του Παύλου Πολάκη ή κάποιου προσώπου- έκπληξη που έχει αποφύγει να δώσει επισήμως στήριξη σε άλλον υποψήφιο, όπως η Ρένα Δούρου.

Την ίδια ώρα, οι επίσημοι υποψήφιοι Νίκος Παππάς, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας συνεχίζουν τα δημοσιογραφικά τραπεζώματα, θέτοντας παραλλήλως τις διαχωριστικές γραμμές που διαφοροποιούν τον ένα από τον/ την άλλο/ άλλη.

  • Ο κ. Παππάς επιμένει στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα κόμμα που καλύπτει το χώρο από τη ριζοσπαστική Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο, αλλά αυτή τη φορά το άνοιγμα στην κοινωνία να υλοποιηθεί χωρίς τεχνητούς αποκλεισμούς.
  • Η κυρία Αχτσιόγλου, από την άλλη, θεωρεί ψευτοδίλημμα το «πάμε Αριστερά ή προς το Κέντρο», δίνοντας έμφαση στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός κυβερνητικού προγράμματος που θα στοχεύει στους πολλούς και στις ανάγκες τους.
  • Την ίδια ώρα, ο κ. Τσακαλώτος επιθυμεί επιστροφή στις αριστερές ρίζες με επίκεντρο κρατικές πολιτικές, εκτιμώντας πως η διεύρυνση όπως έγινε και η στροφή προς το Κέντρο νόθευσαν το μήνυμα και θόλωσαν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ως προς τον κ. Τζουμάκα, η υποψηφιότητά του έχει σκοπό να ενώσει, αλλά και να ταρακουνήσει προς την κατεύθυνση της συγκρότησης ενός κόμματος με αρχή, μέση και τέλος όπου όλοι θα ακούγονται αλλά ένας θα αποφασίζει.

Στο μεταξύ, σήμερα, Τετάρτη 19/7, στις 8.30 π.μ. (στο δημαρχείο Σαρωνικού, στα Καλύβια), κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Φάμελλο, αποτελούμενο από τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη, βουλευτές και στελέχη του κόμματος θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές του δήμου Σαρωνικού από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ως προς τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 17:00, αλλά η πραγματοποίησή της θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάνε τα μέτωπα των πυρκαγιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ