ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι γίνεται με το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Τι γίνεται με το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αισθάνονται πως σήμερα πατούν πιο γερά στα πόδια τους, μερικές εβδομάδες μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μεταβαίνει οικογενειακώς για διακοπές στην Καλιφόρνια.

Αξιολογώντας οι ίδιοι στο CNN Greece την πολιτική τους δράση των τελευταίων εβδομάδων, στέκονται κυρίως στο ότι οι εσωκομματικές τους διεργασίες, με κορυφαία τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του περασμένου Σαββατοκύριακου, όχι απλώς κύλησαν ομαλώς, αλλά οι τοποθετήσεις που έγιναν είχαν πολιτική ουσία και κατάληξαν και σε έναν οδικό χάρτη για την εκλογή προέδρου και το έκτακτο συνέδριο από το οποίο θα εκλεγούν νέα όργανα.

Παραλλήλως, το νέο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως τουλάχιστον εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, έχει προλάβει να «δείξει τα δόντια του» εντός κι εκτός Βουλής, βγάζοντας προς τα έξω την εικόνα ενός συντεταγμένου κόμματος που μπορεί να αντιπολιτεύεται με αξιοπιστία ακόμα κι αν δεν έχει ακόμα αρχηγό.

Ως προς την τηλεμαχία των υποψήφιων προέδρων, η πρόταση του Νίκου Παππά για δύο αναμετρήσεις- μία μέχρι τα τέλη Ιουλίου και η δεύτερη στα τέλη Αυγούστου- βρίσκει σύμφωνο τον Στέφανο Τζουμάκα. Έφη Αχτσιόγλου, ωστόσο, και Ευκλείδης Τσακαλώτος, ναι μεν συμφωνούν στην πραγματοποίηση τουλάχιστον ενός ντιμπέιτ, αλλά θεωρούν πως αυτές τις ημέρες όπου το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις φωτιές, δεν θα συγκέντρωνε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μια πολιτική τηλεμαχία.

Όλες οι πλευρές, πάντως, φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι η τηλεμαχία πρέπει να γίνει με πολύ πιο χαλαρούς όρους από αυτή που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στο μεταξύ, η πληροφόρηση που έχουν στο ΣΥΡΙΖΑ για τη μυστική διπλωματία Μητσοτάκη- Ερντογάν συγκλίνει στο ότι οι δύο άνδρες έχουν συμφωνήσει για συνεκμετάλλευση στην περιοχή του Καστελόριζου, από του σημείου δηλαδή που τελειώνει η ΑΟΖ που έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και Αίγυπτος.

Γι' αυτό και δεν αποκλείουν πολιτικές εξελίξεις όχι μόνο ως προς τη συνοχή της ΝΔ- πιστεύουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή και τα όσα συμβαίνουν στην Πελοπόννησο με την υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, βρίσκεται με το «όπλο παρά πόδα»-, αλλά ακόμα και για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών αν ο πρωθυπουργός τα βρει σκούρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι η μόνη διαφορά που έχουν Αθήνα και Άγκυρα είναι αποκλειστικώς νομική και σχετίζεται με τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

«Δεν αφορά ούτε τα χωρικά ύδατα ούτε τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης», αναφέρουν με νόημα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναφορικώς με την παρουσία στη ΔΕΘ, στην Κουμουνδούρου προσανατολίζονται ο νέος πρόεδρος να μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου από τη στιγμή που την προηγούμενη ημέρα θα πραγματοποιείται ο β' γύρος των εσωκομματικών εκλογών (εκτός αν εκλεγεί πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή, εξέλιξη που θεωρείται εξαιρετικώς δύσκολη με τα σημερινά δεδομένα), και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου να δοθεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ