ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε η συζήτηση για την άρση των εμποδίων στην ψήφο των αποδήμων

Ξεκίνησε η συζήτηση για την άρση των εμποδίων στην ψήφο των αποδήμων
Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ως ένα νομοσχέδιο με ισχυρό συμβολισμό χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την άρση όλων των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων η Νίκη Κεραμέως που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ξεπερνά την πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτούνται για να γίνει πράξη.

«Να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία που όλοι μαζί έχουμε μετά από 48 χρόνια συζητήσεων. Να στείλουμε ένα κοινό και ηχηρό μήνυμα στον απανταχού ελληνισμό: ότι θέλουμε η φωνή των Ελλήνων πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο να ακούγεται πιο δυνατά, χωρίς εμπόδια, χωρίς περιορισμούς. Όλοι μαζί, με τη θετική μας ψήφο, να ανοίξουμε ένα νέο, μεγάλο, κεφάλαιο στην Ελληνική πολιτική ιστορία», είπε η υπουργός Εσωτερικών ανοίγοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Πρόκειται για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που προσκαλούν εκ νέου τον απανταχού ελληνισμό να συμμετάσχει ενεργά στην εκλογική διαδικασία της χώρας μας, διευκολύνοντάς την άσκηση ενός δικαιώματος που ναι μεν κατέχουν, ωστόσο ως σήμερα δυσκολεύονταν να ασκήσουν, καθώς η Πολιτεία είχε θέσει περιορισμούς και εμπόδια», ανέφερε και πρόσθεσε πως κυριολεκτικά με ένα νόμο και ένα άρθρο καταργούνται όλοι οι περιορισμοί.

Για την κυβέρνηση το ζήτημα της άρσης των εμποδίων στην ψήφο των αποδήμων υπερβαίνει -όπως είπε η κ. Κεραμέως- κόμματα, σκοπιμότητες, πολιτικούς ανταγωνισμούς. «Δεν είναι δεξιό, αριστερό, κεντρώο. Είναι εθνικό», είπε και σημείωσε πως επιδιώκεται η μέγιστη διακομματική συναίνεση για πολλούς λόγους, με σημαντικότερους τους ακόλουθους:

  • Πρώτος λόγος, το γεγονός ότι, πράγματι, σήμερα η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών που απαιτεί η παράγραφος 4 του άρθρου 51 του Συντάγματος είναι εφικτή.
  • Δεύτερος λόγος, η καθολικότητα στο δικαίωμα ψήφου, που σε δημοκρατικά πολιτεύματα έχουν όλοι οι πολίτες, χωρίς περιορισμούς.
  • Τρίτος λόγος, η περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό με την πατρίδα, με τεράστια οφέλη για τη χώρα μας.
  • Τέταρτος λόγος, ο εξορθολογισμός του ισχύοντος πλαισίου, που δημιουργεί σήμερα μια διασπορά δυο ταχυτήτων.

  • Πέμπτος λόγος, η εναρμόνιση με μια πρακτικά εφικτή και διεθνώς αποδεκτή πρακτική.

Για fast track διαδικασίες έκανε λόγο ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η κυβέρνηση επείγεται να το ψηφίσει χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες συναινέσεις. «Πρόκειται για παιχνίδια εντυπώσεις, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους απόδημους ως εκλογικό κοινό, υποτιμώντας την αγάπη τους για την πατρίδα», είπε ο κ. Ξανθόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ