ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινούν περιοδείες οι υποψήφιοι - Τι συμφωνήθηκε για ντιμπέιτ κι εκλογικό σώμα

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινούν περιοδείες οι υποψήφιοι - Τι συμφωνήθηκε για ντιμπέιτ κι εκλογικό σώμα
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Περιοδείες σε όλη τη χώρα ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, όπως πληροφορείται το CNN Greece.

Έφη Αχτσιόγλου (την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα περιοδεύσει και στη γενέτειρά της, τα Γιαννιτσά) και Νίκος Παππάς θα συμπέσουν στη βόρεια Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, με τον κ. Παππά να μεταβαίνει και στην Πελοπόννησο, πέρα από περιοδείες εντός Αττικής.

Ο κ. Παππάς, εξάλλου, με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου θα μιλήσει την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Το ίδιο- ομιλία στη Βουλή- θα πράξει κι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (μπορεί να μιλήσει και τη Δευτέρα στο νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων), ο οποίος κι εκείνος ξεκινά περιοδείες αλλά το πιθανότερο από τις αρχές Αυγούστου, με έμφαση στο χρονικό διάστημα μετά τις 20 Αυγούστου.

Οι τέσσερις- Αχτσιόγλου, Παππάς, Τσακαλώτος, Στέφανος Τζουμάκας- έχουν συμφωνήσει και σε ένα κενό διάστημα μερικές ημέρες πριν και μετά το Δεκαπενταύγουστο για τα «μπάνια του λαού» από τη στιγμή μάλιστα που όλοι χρειάζονται μερικές ημέρες ξεκούρασης, ενώ στο μεσοδιάστημα θα συνεχίσουν τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις για τις οποίες υπάρχει ζήτηση.

Στη συνάντηση των τεσσάρων με τους γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή συμφωνήθηκε να αναλάβει το κόμμα τη διαφημιστική καμπάνια για τις εκλογές, καθώς και το οργανωτικό κομμάτι, αλλά και τη διακίνηση των δελτίων Τύπου των υποψήφιων μέσα κι από το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και των ΜΜΕ του κόμματος.

Σε μια πρώτη συζήτηση για την τηλεμαχία πιθανότερο είναι πως θα πραγματοποιηθεί μία- δεν «περπάτησε» η πρόταση Παππά για δύο- ανάμεσα στις 4 Σεπτεμβρίου και 8 Σεπτεμβρίου, μετά δηλαδή το διαρκές συνέδριο της 3ης Σεπτεμβρίου που είναι και το απώτατο όριο υποβολής υποψηφιοτήτων.

Θεωρήθηκε «unfair» για οποιονδήποτε νέο υποψήφιο να πραγματοποιηθεί ντιμπέιτ νωρίτερα.

Ως προς το εκλογικό σώμα, το πιθανότερο είναι πως δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη του κόμματος κι όσοι γίνουν μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας, ό,τι ίσχυε δηλαδή και το Μάιο του 2022 κατά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως θα καταβληθεί προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ανοίγματος της διαδικασίας αφού και οι τέσσερις υποψήφιοι δεν είναι αντίθετοι αυτό να συμβεί μολονότι χρειάζεται τυπικώς αλλαγή καταστατικού που μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση του έκτακτου συνεδρίου.

Όπως πληροφορούμαστε, ωστόσο, κανείς δεν έθεσε μετ' επιτάσεως το θέμα της διεύρυνσης του εκλογικού σώματος στη χθεσινή σύσκεψη.

Ως προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όλοι στην Κουμουνδούρου συμφωνούν ότι πρέπει να έχουν καταλήξει στις υποψηφιότητες μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αφού τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Σε σχέση, εξάλλου, με τυχόν κατά τόπους συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντιπαραθετική, όπως εμφανίζεται να είναι η στάση της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά όπως μας λένε σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να φανούν πως σύρονται πίσω από κεντρικές επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη οι οποίες μάλιστα ενδεχομένως να μην αποδέχονται στήριξη από την αξιωματική αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ