ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Κόντρες στην ψήφο των αποδήμων

Βουλή: Κόντρες στην ψήφο των αποδήμων
Η Βουλή ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Ευρύτατη πλειοψηφία συγκεντρώνει το νομοσχέδιο για την άρση όλων των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τρίτη (25/7) από την Ολομέλεια της Βουλής.

Τέσσερα από τα οκτώ κόμματα της Βουλής, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας, που αθροίζουν 208 βουλευτές, στηρίζουν την κατάργηση των περιορισμών, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψηφίζουν, εμμένοντας επί της ουσίας στους «κόφτες» που απέτρεψαν τη μαζική συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές.

«Παρών» ψηφίζουν Σπαρτιάτες που άλλαξαν τη στάση τους αλλά και η Ελληνική Λύση που είχε υπερψηφίσει ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία το 2001. Το γεγονός σχολιάστηκε από τον πρωθυπουργό που ανέφερε ότι θα κριθεί για τη στάση του.

Διαξιφισμοί στα κοινοβουλευτικά έδρανα

«Ακούσατε τι έχω πει;», διέκοψε την ομιλία του κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως «τώρα ψηφίζετε «παρών»... μάλλον έπαιξε ρόλο το αποτέλεσμα των εκλογών και το 0,7% που λάβατε από τους Έλληνες του εξωτερικού κι αλλάξατε τη στάση σας... αρκετά με την υποκρισία σας, νισάφι πια, αρκετά πια με τους πατριώτες της φακής», είπε.

Στο στόχαστρο όμως του πρωθυπουργού μπήκε και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει πως παραμένει αδιόρθωτος και «όμηρος» του κακού παρελθόντος του.

«Θα ήταν πολύ καλό αν αλλάζατε στάση. Ίσως να παίρνατε καλό μάθημα αν βλέπατε την στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι πολύ πιο υπεύθυνη από εσάς», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ΝΔ είναι ξεκάθαρο, για ένα σοβαρό θέμα που είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το θέμα. Η διευκόλυνση της συμμετοχής των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, αποτέλεσε μία πολιτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και αποδεικνύεται και ιστορικά και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «ψηφοθηρικό».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση φέρνει εσπευσμένα και πρόχειρα το νομοσχέδιο, χωρίς καμία διάθεση για ευρεία συναίνεση, γιατί τώρα κρίνει ότι την συμφέρει η σύνθεση του κοινοβουλίου για να περάσει αυτό που επιθυμεί. Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι θυμίζει εκλογή 15μελούς σε σχολείο.

Ο κ. Φάμελλος επανέφερε το θέμα της χωροταξίας, λέγοντας πως «η σωστή θέση των «Σπαρτιατών» είναι στα άνω δεξιά», με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να απαντά πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει αντάλλαγμα για τη στήριξη στο πρόσωπο του. Ο κ. Φάμελλος επέμεινε πως δεν έχει λυθεί το θέμα εδώ και 20 ημέρες.

«Εμείς, πιστεύαμε και πιστεύουμε διαχρονικά στις δυνατότητες της ομογένειας, στον θετικό ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει με τις παραστάσεις, με τις ιδέες, με τις εμπειρίες της για να βελτιωθεί το κράτος μας, για να έχουν ενεργό ρόλο στην ενίσχυση της θέσης της χώρας σε διεθνές επίπεδο», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε πως το έργο του ΠΑΣΟΚ λοιπόν αποδεικνύει ότι οι απόψεις μας γι' αυτά τα ζητήματα δεν είναι συγκυριακές αλλά έχουν καθαρά εθνικό και αξιακό χαρακτήρα.

«Δεν πήραμε αποφάσεις με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη των Ελλήνων του εξωτερικού, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για εσάς», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Για αλλοίωση του εκλογικού σώματος μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και επέκρινε την κυβέρνηση ότι βλέπει τους ομογενείς ως κουκιά.

«Προτείναμε τα συγκεκριμένα κριτήρια που υιοθέτησε τελικά η Βουλή στον υπάρχοντα νόμο και είναι κριτήρια παρόμοια με αυτά που έχουν όλες οι χώρες με μεγάλη ομογένεια, όπως η δική μας, για ευνόητους λόγους που σχετίζονται και με την κυριαρχία. Κάποιες μάλιστα από αυτές που εσείς οι ίδιοι αποκαλείτε ως «σοβαρές χώρες» έχουν και πολύ αυστηρότερα κριτήρια», είπε.

«Έκτρωμα» και «λάθος» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Κυριάκος Βελόπουλος και έκανε λόγο για εκβιασμό της πλειοψηφίας. Έστρεψε τα πυρά του και κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου. Όπως είπε μάλιστα, αν και είναι παιδί μεταναστών, κατηγορεί την την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «κλέψει» την ψήφο των πολιτών και να τους στύψει… σαν λεμονόκουπες.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος δέχθηκε τα πυρά και του Μάκη Βορίδη για την αναφορά του στην ανάγκη συνδρομής ρωσικών δυνάμεων δασοπυρόσβεσης. "Αυτό με την Ρωσία που δεν παίρνουμε αυτά που μας δίνει το έχουμε ξανακούσει. Τώρα δεν παίρνουμε τα αεροπλάνα. Πριν δεν παίρναμε τα δάνεια και τα χρήματα. Όλο κάτι δεν παίρνουμε από την Ρωσία αλλά όταν τελικά πάνε κάποιοι να τα πάρουν, η Ρωσία δεν τα δίνει", είπε ο υπουργός Επικρατείας και διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης. "Γιατί έχετε πειστεί ότι η Ρωσία τα καταφέρνει καλύτερα στην πυρόσβεση δεν το καταλαβαίνω. Διαβάζω ότι το 2021 υπήρξαν 21 νεκροί και 18,8 εκατ εκτάρια δάσους στα Ουράλια καμένα. Τον Ιούνιο του 2022 5,2 εκτάρια καμένα. Την 1.5.2023 κατεγράφησαν 1.288 κτίρια κατεστραμμένα και 200 οικίες. Γιατί σας φαίνονται τόσο επαρκείς στην πυρόσβεση και πρέπει να τους μιμηθούμε;".

Στο όραμα του οικουμενικού ελληνισμού αναφέρθηκε ο Δημήτρης Νατσιός που δήλωσε ότι η Νίκη συμφωνεί με την κατάργηση των προϋποθέσεων που θα επιτρέψει σε περισσότερους Έλληνες να ψηφίσουν.

«Είναι λυπηρό να επινοούνται λόγοι αποκλεισμού οποιοδήποτε πολίτη που έχει το δικαίωμα ψήφου. Να επιχειρείται και να επινοούνται προσχήματα για να αποκλειστούν άνθρωποι που είναι ίσοι συμπολίτες μας. Και να ενοχοποιούνται με την εφαρμογή του κοινωνικού αυτοματισμού. Το ΚΚΕ είπε ότι αυτοί δεν χρησιμοποιούν υπηρεσίες και άρα δεν πρέπει να ψηφίζουν ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυτοί είναι «άλλοι» και δεν πρέπει να ψηφίζουν», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας απάντησε και στην κριτική του ΚΚΕ για το γεγονός ότι ψηφίζει το νόμο έκτρωμα σχηματίζοντας μια από τις γνωστές καρδούλες της.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί και αύριο Τρίτη (25/7) καθώς στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί 96 βουλευτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ