ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κικίλια – Φλωρίδη: Τι αλλάζει στην αντιμετώπιση των εμπρηστών 

Συνάντηση Κικίλια – Φλωρίδη: Τι αλλάζει στην αντιμετώπιση των εμπρηστών 
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει πως κάνει δώρο μια εβδομάδα διακοπές στους τουρίστες που αναγκάστηκαν να φύγουν άρον, άρον  από τη Ρόδο εξ αιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέκαιε το νησί  για πολλές μέρες, οι υπουργοί της κυβέρνησης συντονίζονται προκειμένου να αυστηριοποιηθούν οι ποινές και να μην μένει ατιμώρητος κανένας εμπρηστής.

Πρόθεση των αρμόδιων υπουργών είναι, όχι μόνο να οδηγούνται στη φυλακή οι εμπρηστές, αλλά και να επιβάλλονται και τσουχτερά πρόστιμα, ακόμα και για αμέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόστιμο θα εκτοξεύεται στις 30.000 ευρώ κλιμακωτά από 300 ευρώ που είναι σήμερα.

Για το σκοπό αυτό σήμερα, Πέμπτη 3/8, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, έτσι ώστε να εξεταστούν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές σε εμπρηστές, είτε όταν πρόκειται για αμέλεια είτε όταν γίνεται από πρόθεση ή κατ΄ εξακολούθηση.

Ο κ. Φλωρίδης φέρνει αλλαγές στο ποινικό κώδικα που ούτως ή άλλως είναι αυστηρός για υποθέσεις εμπρησμών. Εκείνο ωστόσο που θα αλλάξει είναι η ουσιαστική εφαρμογή των ποινών και να οδηγούνται στη φυλακή, όσοι αποδεδειγμένα προκαλούν πυρκαγιές.

5921430.jpg
O υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης / EYROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τι αλλάζει στον ποινικό κώδικα

Στην ουσία ο κ. Φλωρίδης θέλει να βάλει τέλος στην ατιμωρησία των εμπρηστών με αλλαγές που φέρνει σε συγκεκριμένο άρθρο του ποινικού κώδικα.

Όπως αναφέρει «με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που θα γίνουν σύντομα, οι ποινές που επιβάλλονται από τα Δικαστήρια, θα πραγματοποιούνται. Η διάχυτη αίσθηση ατιμωρησίας θα λάβει τέλος. Μετά την ψήφιση των διατάξεων αυτών, όσοι σκέφτονται να παρανομήσουν, πρέπει να το σκεφτούν διπλά και τριπλά, γιατί το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στη φυλακή θα είναι πολύ σοβαρό».

Η διάχυτη αυτή αίσθηση ατιμωρησίας είναι αυτή που κάνει τους δύο υπουργούς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να ρυθμίσουν τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος, προκειμένου να μπει φραγμός σε όσους παρανομούν αλλά δεν αντιμετωπίζουν καμία απολύτως ποινική ή οικονομική επίπτωση.

Βαριά πρόστιμα και για αμέλεια

Σε ότι αφορά στην αρμοδιότητα του κ. Κικίλια να αυξήσει τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλει η πυροσβεστική και οι άλλες αρμόδιες αρχές για εμπρησμούς από αμέλεια, ο υπουργός προτίθεται να τα εκτοξεύσει κυριολεκτικά.

Μετά τις καταστροφικές φωτιές σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα και Μαγνησία η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εμπρηστές, με το πρόστιμο για πρόκληση φωτιάς από αμέλεια να εκτοξεύεται στις 30.000 ευρώ κλιμακωτά από 300 ευρώ που είναι σήμερα.

Για το ύψος του προστίμου, θα λαμβάνεται υπόψη πόσα μέσα χρειάστηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς ή τι μηχανισμός κινητοποιήθηκε, ώστε να φτάσει στο ανώτερο που είναι των 30.000 ευρώ.

Επίσης στη σύσκεψη των δύο υπουργών θα εξεταστεί η πιθανότητα επίσπευσης των διαδικασιών ώστε να εκδικάζονται ταχύτερα οι υποθέσεις εμπρησμού, προκειμένου να μην υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής.

Αντιπολιτευτικά «πυρά» για τις δωρεάν διακοπές

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο βρετανικό κανάλι ITV δηλώνει πως η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την ερχόμενη άνοιξη ή το φθινόπωρο, για όλους όσους τις έχασαν λόγω των πυρκαγιών.

Η αναφορά του πρωθυπουργού στις δωρεάν διακοπές προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Στέργιος Καλπάκης τονίζει: «Νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα επουλώσει το πλήγμα που έχει υποστεί η εικόνα του ελληνικού τουρισμού, υποσχόμενος μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές σε όσους τις έχασαν λόγω της πυρκαγιάς».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επισκέφθηκε τη βάση των Canadair στην Ελευσίνα όπου συνομίλησε με τους χειριστές των αεροσκαφών που επιχειρούν καθημερινά στα μέτωπα των πυρκαγιών. Όπως τόνισε «το σημαντικό για όλους μας είναι η πρόληψη. Η πρόληψη των φυσικών καταστροφών, η πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά και η πρόληψη της επάρκειας της πολιτείας όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».

Θετικό στη αυστηροποίηση των ποινών εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ, με τον εκπρόσωπο τύπου Θανάση Γλαβίνα να σημειώνει: «Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές καταρχήν δεν μας βρίσκει αντίθετους. Ωστόσο αποτελεί και μια ομολογία αποτυχίας, και κρύβει τα προβλήματα κάτω από το τραπέζι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ