ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση ΥΠΕΞ στον Κροάτη πρόεδρο: «Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δικαίου»

Απάντηση ΥΠΕΞ στον Κροάτη πρόεδρο: «Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δικαίου»
INTIME

Απάντηση στον Κροάτη πρόεδρο, Ζόραν Μιλάνοβιτς, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δικαίου», ενώ ξεκαθάρισε ότι «δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες».

«Από την πρώτη στιγμή, οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε
επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική
δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου.

Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά.

Η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες», ανέφερε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Στράτος Ευθυμίου.

O Κροάτης πρωθυπουργός «αδειάζει» τον πρόεδρο: Στα χέρια της Ελληνικής Δικαιοσύνης η υπόθεση

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, πήρε θέση για το ζήτημα των προφυλακισθέντων Κροατών χούλιγκαν μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο της χώρας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος έκανε λόγο για «αιχμαλώτους πολέμου», ο Αντρέι Πλένκοβιτς τόνισε πως η υπόθεση είναι στα χέρια των Ελλήνων εισαγγελέων, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στις Αρχές να απελάσουν το συντομότερο δυνατό την πλειοψηφία των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Κροατίας δήλωσε: «Κατηγορούνται για τρία εγκλήματα: συνεργασία με εγκληματική οργάνωση, υλικές ζημιές και τραυματισμό. Πρόκειται για σοβαρά εγκλήματα και ένας άνθρωπος σκοτώθηκε. Δεν γίνεται να κατηγορηθούν για τον θάνατο και οι εκατό. Απευθύνουμε έκκληση στις ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό και η συντριπτική πλειοψηφία των Κροατών πολιτών να απελαθούν στην Κροατία».

«Πρέπει να θυμόμαστε», συμπλήρωσε «ότι αυτό είναι στα χέρια των Ελλήνων εισαγγελέων και της δικαιοσύνης, όχι στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας».

Πρόεδρος Κροατίας για συλληφθέντες: «Αιχμάλωτοι πολέμου» από τις ελληνικές Αρχές

Υπενθυμίζεται, ότι «αιχμαλώτους πολέμου» χαρακτήρισε τους Κροάτες χούλιγκαν που προφυλακίστηκαν στην Ελλάδα και οι οποίοι κατηγορούνται για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Ειδικότερα, υποστήριξε πως «δεν τηρείται ο νόμος. Συμπεριφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους σαν αιχμαλώτους πολέμου. Αν ήμουν ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Δεν είναι απλό. Μοιάζει με τον νόμο του πολέμου. Τους συμπεριφέρονται σαν αιχμάλωτη μονάδα».

«Μπορώ να αναφέρω τους λόγους, γιατί έγινε και γιατί συγκεκριμένα στην Ελλάδα και τι θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό γι’ αυτούς να μεταφέρουν την ευθύνη στους 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες έχουν συλληφθεί;», συνέχισε ο Μιλάνοβιτς.

«Έχεις πέντε μέρες να βρεις τα παράσιτα από ένα γκρουπ ανθρώπων, και τους προφυλακίζεις όλους, τους σκορπάς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να χτυπηθούν και να βιαστούν. Τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Κροάτης πρόεδρος.

«Δεν μπορείς να κρατάς φυλακισμένους 100 ανθρώπους για πέντε μέρες. Αυτές οι πέντε μέρες δίνουν τη δυνατότητα να βρεις τι έγινε και εξάλλου είναι άνθρωποι και οι πολίτες μας έχουν ανθρώπινα δικαιώματα Όμως οι Κροάτες οπαδοί αντιμετωπίζονται σαν παράσιτα στην Ελλάδα. Δεν έχει να κάνει με τη δημοκρατία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, καλύτερα να μην την έχουμε», συμπλήρωσε.

Πήγαν για επεισόδια, αλλά αν η Αθήνα κρατήσει και τους 100, θα ανοίξει βεντέτα

Οι δηλώσεις αυτές του Κροάτη προέδρου δεν είναι οι πρώτες αναφορικά με τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Νωρίτερα είχε αναφέρει πως «η Αστυνομία έχει το δικαίωμα να τους κρατήσει για πέντε ημέρες. Ανεξάρτητα από το γιατί κατέβηκαν, πήγαν να κάνουν επεισόδια, και δεν μπορώ να το υποστηρίξω αυτό, είναι απλά μια περίεργη συμπεριφορά. Αλλά οι πολίτες έχουν τα δικαιώματά τους. Οι συνθήκες της δολοφονίας, δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν είναι γνωστές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τώρα, αν οι ελληνικές Αρχές μπορούσαν να κρατήσουν και τους 100 μέσω κάποιου είδους τεχνητής κράτησης, ξέρω ότι θα είχε στοιχεία εκδίκησης ή συλλογικής ευθύνης», πρόσθεσε.

«Ακόμα και οι συνθήκες θανάτου αυτού του ανθρώπου δεν είναι οι πιο ξεκάθαρες», επισήμανε ο Μιλάνοβιτς», σύμφωνα με το dnevnik.hr.

«Πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι περισσότεροι. Αν τους κρατήσουν όλους, είναι de facto στρατιωτικός νόμος, δεν μπορείς να τους κρατήσεις όλους», κατέληξε.

Αντιδράσεις για τις προηγούμενες δηλώσεις του Κροάτη προέδρου

Το μήνυμα πως η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα «είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της», έστειλε την ίδια ώρα η Αθήνα, απαντώντας στις δηλώσεις του Κροάτη προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς. Υπενθυμίζεται πως ο Μιλάνοβιτς επιχείρησε να προκαταλάβει τη δικαστική έρευνα, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση πως «εάν κρατήσει και τους 100» χούλιγκαν «θα είναι κάποιου είδους βεντέτα ή συλλογική ευθύνη».

Για ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος: «Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ