ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηδενική ανοχή στον χουλιγκανισμό: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον πρόεδρο της UEFA και στις ΠΑΕ

Μηδενική ανοχή στον χουλιγκανισμό: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον πρόεδρο της UEFA και στις ΠΑΕ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν σε παλαιότερη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Ο χουλιγκανισμός και η οπαδική βία δεν είναι μόνο θέμα αντιμετώπισης μέσα και έξω από τα γήπεδα, αλλά ευρύτερα θέμα ασφάλειας.

Και η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια, με τον πρωθυπουργό να βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν σε θεσμικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, οι οποίες φτάνουν ακόμη και στα οργανογράμματα της ελληνικής αστυνομίας για την αντιμετώπιση γεγονότων, όπως η πρόσφατη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη κατα την επιδρομή των κροατών χούλιγκαν.

Σήμερα (16/08) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δεχτεί στο γραφείο του τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν και στη συνέχεια με εκπροσώπους των τεσσάρων μεγαλύτερων ΠΑΕ της χώρας: Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, με στόχο είναι να βρεθεί κοινός βηματισμός έτσι ώστε να περιοριστούν και να αντιμετωπιστούν ριζικά παρόμοια φαινόμενα που επικρατούν εδώ και δεκαετίας στα ελληνικά γήπεδα.

Τι έγινε μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Ανάλογη προσέγγιση είχε γίνει και πριν περίπου από ενάμιση χρόνο με αφορμή την δολοφονία του Άλκη Καμπανού με μέτρα που προέβλεπαν αυστηρές ποινές, ασφυκτικούς ελέγχους στη λειτουργία των λεσχών που είχε κάθε ομάδα με ανάλογες προσαρμογές στον ποινικό κώδικα. Παρ΄ όλα αυτά ενάμιση χρόνο μετά, ένας ακόμη φίλαθλος έχασε τη ζωή του, αυτή τη φορά υπό διαφορετικές συνθήκες λόγω των επεισοδίων με τους «εισαγόμενους» χούλιγκαν από την Κροατία.

Αυστηρή απάντηση στον Κροάτη πρόεδρο

Το γεγονός αυτό προσλαμβάνει πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις, αφού ο πρόεδρος της Κροατίας επιρρίπτει ευθύνες στη χώρα μας για τους 98 Κροάτες που έχουν προφυλακιστεί. Έφτασε σε σημείο να υποστηρίξει πώς οι ελληνικές αρχές συμπεριφέρονται στους οπαδούς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ σαν να είναι αιχμάλωτοι πολέμου.

«Δεν τηρείται ο νόμος. Συμπεριφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους σαν αιχμαλώτους πολέμου. Αν ήμουν ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Δεν είναι απλό. Μοιάζει με τον νόμο του πολέμου. Τους συμπεριφέρονται σαν αιχμάλωτη μονάδα», τόνισε ο Μιλάνοβιτς.

Η κυβέρνηση έδωσε ηχηρή απάντηση στον Κροάτη πρόεδρο, με το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για προσπάθειες διαστρέβλωσης που δεν βοηθούν και δεν προσφέρουν θετική υπηρεσία.

«Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. Η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα. Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ασφάλεια από τις πυρκαγιές

Το θέμα«ασφάλεια» έχει να κάνει και με το θέμα των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού. Και συνδέεται άμεσα με την προτεραιότητα του πρωθυπουργού να λάβει άμεσα μέτρα.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει εντολή στον αρμόδιο υπουργό περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη, να προχωρήσει στην αναμόρφωση του ήδη υπάρχοντος πλαισίου με ένα νέο σχέδιο πρόληψης στον καθαρισμό των δασών από το ερχόμενο χειμώνα και κάθε χειμώνα, προς αποφυγή των πυρκαγιών που ειδικά φέτος κατέκαψαν μεγάλες περιοχές δασών όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας.

Το νέο σχέδιο δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών μαζί με τον καθαρισμό των δασών για να μειώνεται η καύσιμη ύλη, θα παρουσιαστούν τον ερχόμενο μήνα με στόχο να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες καθαρισμού βιομάζας που αποτελεί τον πρώτο και κύριο λόγο πυρκαγιάς ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες με την αύξηση των θερμοκρασιών και επικράτησης του καύσωνα.

Η προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη για την ασφάλεια των πολιτών, φάνηκε και από το μήνυμα που εξέπεμψε κατά την ολιγόωρη παραμονή του στην Τήνο ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Ο ίδιος αναφερόμενος στην σημασία της χθεσινής ημέρας, τόνισε πως η πολιτεία, θα βρίσκεται πάντα κοντά και θα στηρίζει «αυτές και αυτούς που φροντίζουν να είμαστε όλοι ασφαλείς και έδωσαν τη ζωή τους στην άνιση μάχη με την πύρινη λαίλαπα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ