ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με «προίκα» 18 Rafale στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με «προίκα» 18 Rafale στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΓΕΑ

Με «συνοδεία» συνολικά 18 Rafale θα περάσει τις πύλες της 87ης ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η χώρα μας παρέλαβε το 18ο  γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος.

Η εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας μας συνεχίζεται, με τα ελληνικά «φτερά» να ενισχύονται με τα καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη της Δύσης και να έχουν στο πιλοτήριο, τους κορυφαίους πιλότους της Νατοϊκής Συμμαχίας.

Σήμερα στην αεροπορική βάση της Τανάγρας προσγειώθηκε ακόμα ένα μαχητικό Rafale με σειριακό αριθμό «419», για να ενταχθεί στη Πολεμική Μοίρα 332 «Γεράκι», αυξάνοντας στα 18 τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη 4,5 γενιάς του ελληνικού αεροπορικού οπλοστασίου.

Το 18o ολοκαίνουργιο ελληνικό Rafale F3R προσγειώθηκε στη Τανάγρα με την 332 Πολεμική Μοίρα να το υποδέχεται με την γνωστή παραδοσιακή τελετή, όπου κατά την τροχοδρόμηση τους, τα νεοαποκτηθέντα μαχητικά, περνούν κάτω από την αψίδα νερού που σχηματίζουν δύο πυροσβεστικά της 114 Πτέρυγας Μάχης.

Στις αρχές του 2024 θα ξεκινήσει η παραλαβή των έξι μαχητικών της δεύτερης σύμβασης και με την ολοκλήρωσή της, το πρώτο 6μηνο του νέου έτους, η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει μια πλήρως επιχειρησιακή Μοίρα Rafale με 24 αεροσκάφη, εκ των οποίων 18 μονοθέσια και έξι διθέσια.

Η Πολεμική Αεροπορία με την απόκτηση των 18 Rafale της αρχικής συμφωνίας, έσπασε κάθε ρεκόρ, τόσο στην ταχύτητα ολοκλήρωσης του προγράμματος, εκπαίδευσης του προσωπικού και παραλαβής των μαχητικών, όσο και στην αφομοίωση ενός καινούργιου υπερσύγχρονου αεροσκάφους στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του επιτελείου.

Αεροπορικές Πηγές αναφέρουν στο CNN Greece ότι μέσα στο φθινόπωρο, η 332 Πολεμική Μοίρα αναμένεται να αξιολογηθεί από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και να πάρει Τελική Επιχειρησιακή Ετοιμότητα (Full Operation Capability). Αυτό σημαίνει ότι τόσο το προσωπικό, όσο και τα αεροσκάφη είναι έτοιμα να αναλάβουν όλες τις αποστολές που περιέχει ο φάκελος του αεροσκάφους.

Είναι γεγονός ότι η αγορά των Rafale άνοιξε μια σειρά από δυνατότητες στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία αν αποκτήσει και τα αμερικανικά «αόρατα» αεροσκάφη 5ης γενιάς F35 δεν θα έχει αντίπαλο στην περιοχή, ενώ θα μπορεί να συγκριθεί σε δυνατότητες μόνο με την Ισραηλινή Αεροπορία.

Θυμίζουμε ότι οι γαλλικές «ριπές» συμμετείχαν για πρώτη φορά και με μεγάλη επιτυχία στη μεγαλύτερη ελληνική αεροπορική άσκηση, τον «ΗΝΙΟΧΟ-23» τραβώντας τα βλέμματα. Τα ελληνικά Rafale συμμετείχαν δυναμικά σχεδόν σε όλα τα σενάρια ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων με μαχητικά αεροσκάφη διαφορετικών τύπων από 10 χώρες.

Παράλληλα, το πρόγραμμα των εκπαιδεύσεων στην 332 Πολεμική Μοίρα, συνεχίζεται με δυναμικό ρυθμό, όπως και οι εκπαιδεύσεις των νεότερων ιπτάμενων πάνω στα νεοαποκτηθέντα αεροσκάφη και στους εξομοιωτές πτήσης, ενώ συνεχίζεται και η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για τη δημιουργία μιας από τις πιο σύγχρονες Πολεμικές Μοίρες της Νατοϊκής Συμμαχίας. Τα Rafale πετούν σε καθημερινή βάση και συμμετέχουν σε συνεκπαιδεύσεις τόσο με αεροσκάφη της 332 Μοίρας που ανήκουν, όσο και με άλλους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Μέχρι το τέλος του χρόνου, η 332 Μοίρα αναμένεται να φτάσει τις 2.500 ώρες πτήσεων.

Τα Rafale σε «Παρμενίων» και «Μέδουσα»

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, το αεροπορικό επιτελείο προγραμματίζει την συμμετοχή των Rafale στον «Παρμενίων», τη μεγαλύτερη εθνική στρατιωτική διακλαδική άσκηση που θα διεξαχθεί στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά και στην Άσκηση «Μέδουσα», την οποία συνδιοργανώνουν Ελλάδα και Αίγυπτος και θα γίνει στα μέσα του Νοεμβρίου στη χώρα μας.

Όλα αυτά την ώρα που στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Τουρκία ακόμα ψάχνει να βρεί λύση στο πρόβλημα του γερασμένου στόλου των μαχητικών αεροσκαφών της. Τα ελληνικά Rafale φορτωμένα με δύο «φονικούς» Meteor και τέσσερις ισχυρούς Mica, έχουν γίνει εφιάλτης για τους Tούρκους, η οποίοι ακόμα πασχίζουν να σπάσουν το τείχος «Μενέντεζ» και να πάρουν το πολυπόθητο «ΝΑΙ» για το πρόγραμμα των τουρκικών F16 από τις ΗΠΑ. Το Rafale είναι το πιο σύγχρονο όπλο που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Πολεμική Αεροπορία στο οπλοστάσιο της. Η τουρκική αεροπορία, όπως επισημαίνουν Αεροπορικές Πηγές στο CNN Greece, "ανησυχεί για την ελληνική κυριαρχία στον αέρα, καθώς γνωρίζει ότι αν δεν προχωρήσει τελικά το πρόγραμμα των F16, τότε οποιαδήποτε απόπειρα πρόκλησης, όποτε κι αν επιχειρηθεί, θα έχει τελειώσει πριν καν αρχίσει".

Επιταχύνεται η παραγωγή των γαλλικών μαχητικών

Πρόσφατα, σε συνέντευξη του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας Dassault Aviation, Eric Trappier, δήλωσε ότι η γραμμή παραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους Rafale δεν αντιμετωπίζει εφοδιαστικά προβλήματα και ότι οι υπάρχουσες παραγγελίες θα απασχολήσουν τη γραμμή παραγωγής μέχρι το 2032. Όπως είπε: «προτεραιότητα της Dassault Aviation, στο άμεσο μέλλον, είναι η επιτάχυνση της παραγωγής των αεροσκαφών». Ο Eric Trappier χαρακτήρισε το Rafale το ως μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για όσες χώρες δεν θέλουν να αγοράσουν ρωσικά ή αμερικανικά αεροσκάφη, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για επιπλέον παραγγελίες Rafale στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με την εταιρεία τα τελευταία χρόνια το Rafale έχει εκτοξεύσει τις πωλήσεις του. Εκτός από την Ελλάδα, το γαλλικό υπερσύγχρονο μαχητικό παρήγγειλαν πρόσφατα η Αίγυπτος, η Ινδονησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει ακόμα 26 γαλλικά μαχητικά. Rafale διαθέτει επίσης το Κατάρ και η Κροατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ