ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου στο CNN Greece: Αναγκαία η ενότητα για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Αχτσιόγλου στο CNN Greece: Αναγκαία η ενότητα για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ
Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου

«Δεν περισσεύει κανείς την επόμενη ημέρα της εκλογικής διαδικασίας. Ο κάθε ένας από τους συνυποψηφίους μου με τα προτερήματά του θα μπορεί να προσφέρει σε καίριες θέσεις του κόμματος, όπως και το κάθε μέλος, το κάθε στέλεχος κι ο κάθε βουλευτής. Γι’ αυτό από τις πρώτες κιόλας ημέρες θα ξεκινήσει μια προσπάθεια μαζικής κινητοποίησης συμπολιτών μας».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει η κυρία Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο CNN Greece, υπογραμμίζοντας πως η ενότητα του κόμματος είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη ημέρα.

Ως προς τη δέσμευσή της για κόμμα δομών, η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία το προσδιορίζει ως ένα κόμμα ουσιαστικής κι ενεργούς συμμετοχής, στο οποίο τα μέλη αναλαμβάνουν την ευθύνη της διαμόρφωσης και σύνθεσης πολιτικών θέσεων και προτάσεων και δεσμεύονται κάθε φορά από το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής διαδικασίας.

Το κόμμα των δομών για το οποίο δεσμεύεστε σημαίνει και συλλογική ηγεσία; Αν ναι, πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι ένα τέτοιο μοντέλο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ πληγώθηκε πολύ την τελευταία τετραετία από την κομματική εσωστρέφεια;

Κύριε Συμεωνίδη, αυτό που εισηγούμαι είναι μια νέα μεθοδολογία ηγεσίας που θα προϋποθέτει την συμπερίληψη και τη συλλογική δουλειά, ακριβώς για να μην παρουσιάζονται φαινόμενα κομματικής εσωστρέφειας. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Στην Δημοκρατία τα κόμματα είναι φορείς διαλόγου και σύνθεσης. Ιδίως ο δικός μας πολιτικός φορέας, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, συγκροτήθηκε, αναπτύχθηκε και ανταποκρίθηκε σε απαιτητικές προκλήσεις με αυτή την αντίληψη. Η συγκρότηση δομών για τις οποίες μιλάω απεικονίζουν τον τρόπο λήψης απόφασης. Κόμμα δομών σημαίνει ένα κόμμα ουσιαστικής και ενεργούς συμμετοχής, στο οποίο τα μέλη αναλαμβάνουν την ευθύνη της διαμόρφωσης και σύνθεσης πολιτικών θέσεων, και προτάσεων και δεσμεύονται κάθε φορά από το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής διαδικασίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανασυγκροτηθούμε και να αποκτήσουμε και πάλι μια ισχυρή αντιπολιτευτική δυναμική απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία θα μας βάλει ξανά σε κυβερνητική τροχιά.

Αν εκλεγείτε στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα αξιοποιήσετε τους αντιπάλους σας στη διεκδίκηση της προεδρίας σε θέσεις ευθύνης; Ποιες θα είναι, γενικότερα, οι πρώτες σας κινήσεις;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν περισσεύει κανείς την επόμενη ημέρα της εκλογικής διαδικασίας. Ο κάθε ένας από τους συνυποψηφίους μου με τα προτερήματά του θα μπορεί να προσφέρει σε καίριες θέσεις του κόμματος, όπως και το κάθε μέλος, το κάθε στέλεχος και ο κάθε βουλευτής. Γι’ αυτό από τις πρώτες κιόλας ημέρες θα ξεκινήσει μια προσπάθεια μαζικής κινητοποίησης συμπολιτών μας με στόχο να μπει επιτέλους ένα τέλος στον φόβο και τη μεμψιμοιρία που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως έχω ήδη τονίσει, δεν θέλουμε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, αλλά μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών.

Αυτός ο στόχος, λοιπόν, της από τα κάτω κινητοποίησης, για να επιτευχθεί χρειάζεται από όλους μας, από τα μέλη μέχρι την ηγεσία μια δημιουργική και μαχητική αντιπολίτευση σε κάθε επίπεδο, είτε μέσα στο Κοινοβούλιο, είτε στους δρόμους, είτε στις συνδικαλιστικές ενώσεις, στους επιστημονικούς φορείς και τους χώρους πολιτισμού.

Το «Μητσοτάκης Α.Ε.» για το οποίο μιλούσατε ως κόμμα την προηγούμενη τετραετία μάλλον δεν έπεισε το εκλογικό σώμα. Αυτό σημαίνει πως από εδώ και πέρα θα εστιάσετε στις κυβερνητικές πολιτικές κι όχι στην προσωπική αποδόμηση του πρωθυπουργού;

Το «Μητσοτάκης Α.Ε.» είναι μία αντιπολιτευτική αιχμή που περιλάμβανε όλα όσα έγιναν την προηγούμενη τετραετία με υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Αποτελεί, δηλαδή, μια υπαρκτή αντιπολιτευτική αιχμή που όπως έχει αποδειχθεί δεν έχει μόνο πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά και προεκτάσεις δικαστικής έρευνας. Συνεπώς δεν επρόκειτο περί προσωπικής επίθεσης, αλλά αμιγώς πολιτικής αιχμής.

Αν δεν εκλεγείτε στην προεδρία του κόμματος υπάρχει ζήτημα αποχώρησής σας από αυτό ή θα μείνετε για να υπηρετήσετε την πολιτική πλατφόρμα κάποιου άλλου;

Η ενότητα του κόμματος είναι για μένα αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη ημέρα. Το στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά τις εκλογές είναι να πείσει περισσότερους πολίτες να τον εμπιστευτούν και να του δώσουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Κάθε ημέρα που περνάει από τις εκλογές και μετά θα χρειαστεί να πείθουμε ολοένα και περισσότερους να συμπορευτούν μαζί μας, ώστε να μπορέσουμε στις επόμενες εκλογές να κάνουμε την πολιτική ανατροπή.

Η χώρα χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση που θα μπορέσει να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών για την ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης στον τόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ