ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προσδοκίες της Αθήνας από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και το «παιχνίδι» της Άγκυρας

Οι προσδοκίες της Αθήνας από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και το «παιχνίδι» της Άγκυρας
Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μια νέα σελίδα στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αναμένεται να γραφτεί σήμερα Τετάρτη (20/9) στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της 78ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Εξάλλου, το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας, δίνει το πρώτο στίγμα της συνάντησης.

Εξάλλου, δεν πάει πολύς καιρός από το περιβόητο «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν, με το οποίο που είχαν κοπεί οι «γέφυρες» ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, ανεβάζοντας το θερμόμετρο συχνά - πυκνά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που πέρασαν από... 40 κύματα στο Αιγαίο, αλλά και συνεχείς παραβιάσεις στους αιθέρες.

Ακολούθησαν, όμως, μια σειρά -δυσάρεστων- γεγονότων, όπως ο φονικός σεισμός στην Τουρκία και οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, θεομηνίες που έφεραν ξανά κοντά τους δύο λαούς. Έτσι, η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να αποτελέσει το έναυσμα για μία σειρά επαφών, κατά τις οποίες θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών.

Όπως είναι λογικό, τα βλέμματα επικεντρώνονται στο τετ-α-τετ που θα έχουν στις 18:00 ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς από εκεί θα προκύψουν οι εξελίξεις σε πολιτικό, οικονομικό, αλλά και διπλωματικό επίπεδο, ελπίζοντας να δοθεί συνέχεια στο καλό κλίμα του Βίλνιους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συνάντηση αναμένεται να είναι σύντομη και το «μενού» να περιλαμβάνει σημαντικά θέματα όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος. Παρόντες θα είναι επίσης οι υπουργοί εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι είχαν τη δική τους συνάντηση χθες Τρίτη (19/9).

Οι επιδιώξεις της Αθήνα και οι «κόκκινες γραμμές»

Ο πρωθυπουργός μιλώντας μόλις το περασμένο σαββατοκύριακο από τη ΔΕΘ, δήλωσε ότι παραμένει έμεινε αμετακίνητος από τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της χώρας, που είναι και οι μόνες προς συζήτηση, και αφορούν αποκλειστικά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εμένα.

Θέλω να θυμίσω ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία απέδειξε ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτική- αλλά και ζητήματα τα οποία απορρέουν από τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία προκύπτουν από την άσκηση της κυριαρχίας στα νησιά αυτά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ, και να παρατείνει και να εξασφαλίσει μια περίοδο ηρεμίας, αλλά και καλλιέργειας των διμερών σχέσεων που θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση και θα αποτρέψουν τυχόν επανάληψη ακραίων εντάσεων του παρελθόντος. Η Αθήνα, επιδιώκει να μπει ένα τέλος στις αναθεωρητικές εξάρσεις και προκλήσεις, κάτι που όμως, απαιτεί αμοιβαία βούληση και συνέπεια.

Ερντογάν: «Μας συνδέει αρχαία φιλία»

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, ώρες πριν από τη συνάντηση, έπαιξε το δικό του επικοινωνιακό παιχνίδι. Ο Ερντογάν μία ημέρα πριν τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, εξαπέλυσε μια... επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα, παρουσιάζοντας επί της ουσίας μία ιδανική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο κρατικό αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, όπου και αναμένεται να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την Ελλάδα, ανέφερε πως «...με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες» και ότι «...ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα». Στη συνέχεια και αφού επισήμανε ότι την Ελλάδα και την Τουρκία συνδέει μια αρχαία φιλία, ο Ερντογάν είπε: «Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν».

Ζήτησε την αναγνώριση του Ψευδοκράτους

Λίγο αργότερα, πάντως, ο ίδιος, μιλώντας από το βήμα της της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ζήτησε την αναγνώριση του Ψευδοκράτους, καθώς όπως είπε η λύση της Ομοσπονδίας δεν έχει μέλλον. Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε μια περιοχή όπου θα επικρατεί ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα θα είναι δυνατή μόνο εάν όλα τα μέρη σέβονται τα δικαιώματα και τους νόμους όλων των μερών: «Δεν έχουμε βλέψεις για τα δικαιώματα κανενός άλλου και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν άλλο να αγνοήσει τα δικαιώματά μας».

Σχολιάζοντας ότι «διανύουμε την 60ή επέτειο από την ανάδυση του Κυπριακού», ο Ερντογάν υποστήριξε: «Η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειχνε πάντα ειλικρίνεια για την εξεύρεση δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Είναι γεγονός αποδεκτό από όλους ότι αυτή η λύση δεν θα πραγματοποιηθεί πλέον στη βάση του μοντέλου της ομοσπονδίας. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ και να συνάψει διπλωματικές σχέσεις».

Ο οδικός χάρτης των επαφών Ελλάδας - Τουρκίας

Σημειώνεται πως στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, αναμένεται να θέσουν επί τάπητος τον οδικό χάρτη των επόμενων επαφών των δύο χωρών, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της αποκαλούμενης θετικής ατζέντας που περιλαμβάνει τομείς από τον τουρισμό μέχρι τις επενδύσεις, αλλά και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη, παρουσία Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Στο τραπέζι της διμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, συνολικά αναμένεται να καθίσουν έξι άτομα: εκτός από τους δύο ηγέτες, οι δύο υπουργοί εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, η Άννα Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού από τη ελληνική πλευρά και ο Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς από την πλευρά του κ. Ερντογάν.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού (ώρες Νέας Υόρκης):

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου

09:20 Συνέντευξη στο CNN και στον Richard Quest

11:00 Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

13:00 Γεύμα με εκπροσώπους της Ομογένειας

16:00 Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη

18:00 Συνάντηση με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γέολ

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου

07:30 Συναντήσεις του πρωθυπουργού

12:30 Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Yale

18:00 Ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου

Το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

13:05 Συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ