ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Το τουρκικό παζάρι και οι ελληνικές κόκκινες γραμμές

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Το τουρκικό παζάρι και οι ελληνικές κόκκινες γραμμές
Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μία κρίσιμη συνάντηση, χωρίς όμως μεγάλες προσδοκίες και με μικρό «καλάθι», τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά, θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες στη Νέα Υόρκη, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της 78ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ

Η αρχική κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών είναι ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας κάτι που δίνει και το στίγμα της συνάντησης.

Από την εποχή του περιβόητου «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν, με το οποίο που είχαν κοπεί οι «γέφυρες» ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, πέρασε πολύς καιρός και κυρίως πολλά απρόβλεπτα γεγονότα, κυρίως αυτών των φυσικών καταστροφών, που παρά τον πόνο που προκάλεσαν, έβαλαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε άλλες βάσεις

Έτσι, η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να αποτελέσει το έναυσμα για μία σειρά επαφών, κατά τις οποίες θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών. Κανείς δεν αναμένει θαύματα ή οριστικές αποφάσεις. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε προ ημερών το στίγμα δηλώνοντας ότι «η Χάγη είναι μακριά».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συνάντηση αναμένεται να είναι σύντομη και το «μενού» να περιλαμβάνει σημαντικά θέματα όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος. Παρόντες θα είναι επίσης οι υπουργοί εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι είχαν τη δική τους συνάντηση χθες Τρίτη (19/9).

Αυτό το καλό κλίμα σκιάστηκε από την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στην ολομέλεια της συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, απ' όπου ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα. Αν και αυτή η αποστροφή του λόγου του φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση να δυναμιτίζει το καλό κλίμα, από την άλλη όλοι γνωρίζουν ότι αποτελεί πάγια τακτική του Τούρκου Προέδρου να δημιουργεί με μία λιγότερο ή περισσσότερο προκλητική δήλωση, θεωρώντας ότι έτσι θέτει αυτός την ατζέντα.

Οι επιδιώξεις της Αθήνα και οι «κόκκινες γραμμές»

Ο πρωθυπουργός μιλώντας μόλις το περασμένο σαββατοκύριακο από τη ΔΕΘ, δήλωσε ότι παραμένει έμεινε αμετακίνητος από τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της χώρας, που είναι και οι μόνες προς συζήτηση, και αφορούν αποκλειστικά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εμένα.

Θέλω να θυμίσω ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία απέδειξε ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτική- αλλά και ζητήματα τα οποία απορρέουν από τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία προκύπτουν από την άσκηση της κυριαρχίας στα νησιά αυτά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ, και να παρατείνει και να εξασφαλίσει μια περίοδο ηρεμίας, αλλά και καλλιέργειας των διμερών σχέσεων που θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση και θα αποτρέψουν τυχόν επανάληψη ακραίων εντάσεων του παρελθόντος. Η Αθήνα, επιδιώκει να μπει ένα τέλος στις αναθεωρητικές εξάρσεις και προκλήσεις, κάτι που όμως, απαιτεί αμοιβαία βούληση και συνέπεια.

Ερντογάν: «Μας συνδέει αρχαία φιλία»

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, ώρες πριν από τη συνάντηση, έπαιξε το δικό του επικοινωνιακό παιχνίδι. Ο Ερντογάν μία ημέρα πριν τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, εξαπέλυσε μια... επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα, παρουσιάζοντας επί της ουσίας μία ιδανική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο κρατικό αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, όπου και αναμένεται να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την Ελλάδα, ανέφερε πως «...με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες» και ότι «...ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα». Στη συνέχεια και αφού επισήμανε ότι την Ελλάδα και την Τουρκία συνδέει μια αρχαία φιλία, ο Ερντογάν είπε: «Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν».

Ο οδικός χάρτης των επαφών Ελλάδας - Τουρκίας

Σημειώνεται πως στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, αναμένεται να θέσουν επί τάπητος τον οδικό χάρτη των επόμενων επαφών των δύο χωρών, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της αποκαλούμενης θετικής ατζέντας που περιλαμβάνει τομείς από τον τουρισμό μέχρι τις επενδύσεις, αλλά και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη, παρουσία Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Στο τραπέζι της διμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, συνολικά αναμένεται να καθίσουν έξι άτομα: εκτός από τους δύο ηγέτες, οι δύο υπουργοί εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, η Άννα Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού από τη ελληνική πλευρά και ο Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς από την πλευρά του κ. Ερντογάν.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού (ώρες Νέας Υόρκης):

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου

09:20 Συνέντευξη στο CNN και στον Richard Quest

11:00 Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

13:00 Γεύμα με εκπροσώπους της Ομογένειας

16:00 Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη

18:00 Συνάντηση με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γέολ

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου

07:30 Συναντήσεις του πρωθυπουργού

12:30 Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Yale

18:00 Ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου

Το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

13:05 Συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ