ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι στρατηγικές Αχτσιόγλου - Κασσελάκη, η διάσπαση και οι χρυσές εφεδρείες

ΣΥΡΙΖΑ: Οι στρατηγικές Αχτσιόγλου - Κασσελάκη, η διάσπαση και οι χρυσές εφεδρείες
Στέφανος Κασσελάκης, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Το ενδεχόμενο της διάσπασης την επόμενη ημέρα της εκλογής προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι το φάντασμα που πλανιέται πάνω από την Κουμουνδούρου.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, συγκλίνουν, όπως πληροφορείται το CNN Greece, πως ούτε αναπόφευκτη είναι, ούτε θα συμβεί το βράδυ της Κυριακής ή τη Δευτέρα.

Συμφωνούν, επίσης, πως πολλά θα εξαρτηθούν από τη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου.

Αν αυτή είναι μεγάλη και σίγουρα όχι οριακή, τότε θα είναι πολύ δύσκολο για τον ηττημένο κι όσους συντάσσονται μαζί του να πάρουν το καπελάκι τους και να φύγουν.

«Θα είναι σαν να φτύνουν στο πρόσωπο τα δεκάδες χιλιάδες μέλη που θα έχουν δώσει καθαρή νίκη στον Στέφανο Κασσελάκη ή στην Έφη Αχτσιόγλου», όπως μας λένε χαρακτηριστικά.

Αν, ωστόσο, η επικράτηση είναι οριακή τότε το οριστικό (;) ξεκαθάρισμα αναμένεται στο συνέδριο του Νοεμβρίου όπου θα διαμορφωθούν οι νέοι συσχετισμοί και σε σχέση με τη νέα Κεντρική Επιτροπή και τον επόμενο γραμματέα της.

«Ό,τι ανεβαίνει απότομα, απότομα μπορεί και να κατεβεί», σημειώνουν, πάντως, άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, σημειώνεται με νόημα πως υπάρχουν οι κομματικές χρυσές εφεδρείες οι οποίες μπορεί να ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που τεθεί σε διακινδύνευση η ενότητα.

«Αυτές έχουν ονοματεπώνυμο», επισημαίνουν με νόημα.

Ως προς την κάλπη της Κυριακής, η κυρία Αχτσιόγλου- ακολουθώντας μια πολύ πιο επιθετική στρατηγική σε σχέση με τον πρώτο γύρο- στοχεύει στη συσπείρωση των ψηφοφόρων της και σε «ξεφούσκωμα» Κασσελάκη ύστερα και από το έμμεσο- μέσω του άρθρου του Θανάση Καρτερού- ξεκαθάρισμα του Αλέξη Τσίπρα πως δεν υπονομεύτηκε από κανέναν εντός του κόμματος.

Υπάρχει, όμως, κι ένα παράπονο από την πλευρά Αχτσιόγλου για το ότι η παρέμβαση αυτή του απερχόμενου προέδρου δεν έγινε πριν από τον πρώτο γύρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιθυμούν παρέμβαση πριν την Κυριακή του ίδιου του κ. Τσίπρα που «θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους».

Από την άλλη, στο επιτελείο Κασσελάκη κάνουν λόγο για βουλευτές που δεν είχαν πάρει θέση δημοσίως και οι οποίοι τώρα προσεγγίζουν τον υποψήφιο πρόεδρο, υπονοώντας πως ο κ. Κασσελάκης- είτε γίνει βουλευτής μέσω παραιτήσεων όσων προηγούνται του ίδιου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είτε όχι- θα ελέγχει την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ως προς τα παλιά μέλη που δεν ψήφισαν την περασμένη Κυριακή εγγράφηκαν για να ψηφίσουν την προσεχή Κυριακή περί τις 7.500.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ