ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη κόντρα ΝΔ - Κασσελάκη, απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη για μεταναστευτικό και δημοσκοπήσεις

Πρώτη κόντρα ΝΔ - Κασσελάκη, απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη για μεταναστευτικό και δημοσκοπήσεις
Eurokinissi / Intime

Την ώρα που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ήρθαν σε μια πρώτη κόντρα γύρω από ανάρτηση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη με βίντεο από τη Βουλή για να ακολουθήσει η καυστική απάντηση του Παύλου Μαρινάκη, στο φως έρχονται και νέα στοιχεία γύρω από τις δημοσκοπήσεις

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Παρασκευής (29/9), ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, όπου τα μέλη θα παράγουν πολιτική με ψηφιακά μέσα. Όπως υποστήριξε, οι νόμοι παράγονται από «κυβερνητικούς βουλευτές - χειροκροτητές», φράση που ενόχλησε την κυβέρνηση και προκάλεσε την απάντηση σε υψηλούς τόνους από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι νόμοι ψηφίζονται με βάση την αρχή της πλειοψηφίας. Και ψηφίζονται από τους βουλευτές που χαρακτηρίζει χειροκροτητές απαξιωτικά που είναι νόμιμα εκλεγμένοι βουλευτές του έθνους… Δεν ξεκινάμε καλά».

Λίγο αργότερα, η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Μάλτα στο περιθώριο της Συνόδου MED9, γύρω από τις ευχαριστίες της Ελλάδας προς την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό και τις έρευνες διάσωσης στη Μεσόγειο, ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το «γάντι» με ανακοίνωση που εστίαζε στην τραγωδία της Πύλου. Και κάπως έτσι γράφτηκε η «σελίδα» για το... πρώτο αίμα στη νέα «σχέση» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ εντός κι εκτός Βουλής.

Δεν «πείθει» στο σύνολο ο νέος πρόεδρος

Το βράδυ ήρθαν και τα μαντάτα από τις δύο νέες δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών. Στη δημοσκόπηση της MRB για το Open, ένα σημαντικό συμπέρασμα ήταν ότι το 70% δεν θα «ψήφιζε» τον Στέφανο Κασσελάκη για πρωθυπουργό και αυτή είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, το 48,3% απαντά πως αποτελεί αρνητική εξέλιξη η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 34,2% απαντά πως αποτελεί θετική εξέλιξη. Το 69,3% απαντά πως δεν θα ψήφιζε Κασσελάκη για πρωθυπουργό, ενώ το 21,8% απαντά πως θα τον ψήφιζε.

Το 61,1% εκτιμά πως δεν θα μπορέσει ο κ. Κασσελάκης να διατηρήσει την ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 27,9% απαντά πως δεν θα μπορέσει να διατηρήσει το κόμμα ενωμένο. Το 56% απαντά πως ο κ. Κασσελάκης δεν θα μπορέσει να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση, ενώ το 32,3% απαντά πως θα μπορέσει να είναι αποτελεσματικός. Το 57,4% απαντά πως ο κ. Κασσελάκης δεν θα μπορέσει να κερδίσει στις επόμενες εκλογές, ενώ το 28,7% απαντά πως θα μπορέσει να επικρατήσει.

Χαρακτηριστικά, οι δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, έχουν ως εξής:

  • Μητσοτάκης 37,5% θετικές - 44,8% αρνητικές
  • Κασσελάκης με 18,1% θετικές - 36,2% αρνητικές
  • Ανδρουλάκης με 22,3% θετικές - 46,4% αρνητικές
  • Κουτσούμπας με 31,4% θετικές - 40,6% αρνητικές
  • Κωνσταντοπούλου με 18% θετικές - 53,7% αρνητικές
  • Βελόπουλος με 17,9% θετικές - 60,9% αρνητικές
  • Νατσιός με 7,5% θετικές - 48,2% αρνητικές
  • Στίγκας με 5,9% θετικές - 43,2% αρνητικές

Τον «βλέπουν» θετικά στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην άλλη μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε η ALCO για λογαριασμό του Alpha, αρνητική γνώμη για τον νέο πρόεδρο έχει το 19% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης, παρουσιάστηκαν τα ποσοστά θετικών/ αρνητικών γνωμών που έχουν οι ψηφοφόροι για τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με αυτά, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 58% «βλέπει» θετικά τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ αρνητική γνώμη έχει το 19%.

Παραμένει μεγάλο το προβάδισμα της ΝΔ

Αναφορικά με την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κομμάτων, στην δημοσκόπηση της MRB, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει προβάδισμα 16,3 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,6%, το ΠΑΣΟΚ 9,5%, το ΚΚΕ 7,1%, η Ελληνική Λύση 5,7%, το κόμμα Νίκη 3,1%, οι Σπαρτιάτες 2,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,3% και το ΜέΡΑ25 2,2%. Στο 21,4% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στην αναγωγή επί των έγκυρων τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής: ΝΔ: 38%, ΣΥΡΙΖΑ: 17,3%, ΠΑΣΟΚ: 12,1%, ΚΚΕ: 9%, Ελληνική Λύση: 7,3%, Νίκη: 3,9% Σπαρτιάτες: 3,3%, Πλεύση Ελευθερίας 2,9%, Άλλο κόμμα 3,4%

Επίσης, από τα πιο σημαντικά ίσως στοιχεία της έρευνας της ALCO, είναι ότι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται πλέον έντονη κινητικότητα καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει 9% της δύναμής του προς τα Αριστερά και 5% προς τα Δεξιά. Πιο συγκεκριμένα, χάνει 2% προς ΝΔ, 3% προς ΠΑΣΟΚ, 5% προς ΚΚΕ, 2% προς Πλεύση Ελευθερίας και 2% προς ΜέΡΑ25.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ