ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση εστιάζουν σε ακρίβεια και πληγέντες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση εστιάζουν σε ακρίβεια και πληγέντες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αντίστροφα μετρούν τα κόμματα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να σηκώνουν τους τόνους μέρα με τη μέρα σε μια προσπάθεια να επιβάλλουν τη δική τους στρατηγική στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται.

Το βράδυ της Δευτέρας (2/10), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε πολλαπλά μηνύματα και κυρίως στο «καυτό» θέμα της ακρίβειας το οποίο αποτελεί στοίχημα για όλους.

Πρόκειται για το νο1 πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες και ήδη από το πρωί η κυβέρνηση είχε δώσει το στίγμα της με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή. Με μια σειρά από δημοσιονομικές παρεμβάσεις αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών των φυσικών καταστροφών, με φόντο την κλιματική κρίση, το προσχέδιο αναμένεται να αποτελέσει το «όχημα» της κυβέρνησης για ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Εξάλλου, αυτό τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha μετά τις τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης: «Θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού για να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους. Υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα οι οποίοι πραγματικά τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Κι εγώ δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού ώστε αυτοί οι συμπολίτες μας που όντως δεν έχουν κανένα απόθεμα και καμία άλλη δυνατότητα στήριξης, να μπορέσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, βλέποντας και την εξέλιξη του Προϋπολογισμού έως το τέλος του χρόνου, για να δω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω να τους βοηθήσουμε».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι πλησιάζουμε πια στην αρχή του τέλους αυτού του κύκλου της μεγάλης ακρίβειας: «Το δείχνουν και τα στοιχεία του πληθωρισμού, τα οποία αποκλιμακώνονται, όμως τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα» ενώ σχετικά με το Market Pass, σημείωσε ότι πλέον θα ισχύει μόνο για Θεσσαλία και Έβρο.

Προανήγγειλε όμως άλλα μέτρα που θα ενισχύσουν το εισόδημα των πολιτών, όπως «η έκτακτη στήριξη την οποία θα δώσουμε σε έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων τα Χριστούγεννα, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά, το πιο σημαντικό, οι μόνιμες αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων από 1/1/24, ενώ έρχεται και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η ακρίβεια που μαστίζει την κοινωνία

Κάπως έτσι, ο πρωθυπουργός «πρόλαβε» τα μαντάτα από τη νέα δημοσκόπηση της MRB που διενεργήθηκε για το Open και στην οποία μεγάλο μέρος των πολιτών δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την ακρίβεια.

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες, τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης κατά 55,2% δεν κρίνονται αποτελεσματικά, ενώ το 35%, των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι μερικώς αποτελεσματικά, χαρακτηριστικό και μόλις το 4,8% πιστεύει ότι τα μέτρα ήταν αποτελεσματικά.

KKE κατά Μητσοτάκη και για τον προϋπολογισμό

Πάντως, και ενώ είχαν περάσει αρκετές ώρες από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, ουσιαστικά μόνο το ΚΚΕ άσκησε ευθεία κριτική γύρω από τα θέματα της ακρίβειας που αναφέρθηκαν στη συζήτηση που έγινε στον Alpha: «Μάταια προσπαθεί ο κύριος Μητσοτάκη να βγει από το "κάδρο" των ευθυνών για τα εγκληματικά αποτελέσματα μιας πολιτικής που σε κάθε λαϊκό πρόβλημα, από την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας μέχρι την ακρίβεια, θυσιάζει τις ανάγκες του λαού στο βωμό των προτεραιοτήτων και κερδών του κεφαλαίου. Απόδειξη ως προς αυτό αποτελεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 με πληθωρισμό, περικοπές, εργασιακή ζούγκλα και εργατικά "ατυχήματα", όπως αυτό που συνέβη σήμερα στον Πειραιά», ανέφεραν μεταξύ άλλων στον Περισσό.

Ο πρωθυπουργός για Κικίλια και Μπέο

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης του φάνηκαν σαν... 1.000, όμως, δεν έκρυψε πως για τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε και η κλιματική αλλαγή, δεν θεωρήθηκε ουδέποτε υπεύθυνος ο Υπουργός Πολιτικής Προσταδίας, Βασίλης Κικίλιας: «Καταλαβαίνω την ανάγκη να δείξουμε την ανάγκη και να πούμε φταίει αυτός. Σίγουρα στα ζητήματα κλιματικής κρίσης δεν προσωποποιώ τις ευθύνες για τις αδυναμίες. Οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο για να δείξουν το έργο τους. Δεν τέθηκε ποτέ θέμα Κικίλια και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».

Σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ότι «...καταδικάζω απερίφραστα οποιοδήποτε περιστατικό βίας», αναφερόμενος στο επεισόδιο που εκτυλίχθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου (30/09) στον Βόλο, ανάμεσα στον δήμαρχο, Αχιλλέα Μπέο και συγκεντρωμένους πολίτες.

Τι είπε για Κασσελάκη: «Αντιπαράθεση με το κενό»

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του ευχήθηκε καλή επιτυχία και δήλωσε: «Προσωπικά μου είναι συμπαθής. Έτυχε να τον γνωρίζω από το παρελθόν. Δεν φανταζόμουν ότι θα κατέληγε στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα έκανα κάποιες πρώτες επισημάνσεις αμιγώς πολιτικού χαρακτήρα. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει ουσιαστικό και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Να του δώσω χρόνο. Κάποια στιγμή να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό».

Στις πληγείσες περιοχές ο Κασσελάκης

Την ίδια ώρα, ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν χάνει τον χρόνο του δίνοντας κι αυτός τη δική του «μάχη» για να συσπειρώσει τον κόσμο γύρω του. Ένας από τους σταθμούς της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη τη Δευτέρα, ήταν η Θεσσαλία που χτυπήθηκε από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias»

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είχε επισκεφθεί και πριν δύο εβδομάδες την κωμόπολη του νομού Καρδίτσας, με την ιδιότητα του υποψήφιου αρχηγού τότε.

-«Κασσελάκη, ήρθες πάλι;

-Έχει έρθει κανείς στο μεταξύ;

-Κανένας δεν ήρθε», ήταν η στιχομυθία που είχε ο κ. Κασσελάκης με κάτοικο του Παλαμά.

«Από εδώ και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίζει από την κοινωνία. Θα έχουμε το δικό μας μεγάφωνο, και θα είστε εσείς», είπε μεταξύ άλλων στους κατοίκους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο Βόλο με το φτυάρι στο χέρι

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία συνομίλησε με πολίτες, έπιασε το φτυάρι κι έκανε έκκληση για βοήθεια στην πολιτεία.

«Εδώ, στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τους πλημμυροπαθείς έχει παγώσει ο χρόνος. Κάνω έκκληση για βοήθεια από την πολιτεία Είναι μόνοι τους», αναφέρει χαρακτηριστικά σε βίντεο που ανάρτησε στις προσωπικές του σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ