ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία - Πότε θα έχουμε τις πρώτες εκτιμήσεις

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία - Πότε θα έχουμε τις πρώτες εκτιμήσεις
Στημένες κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 Νίκος Ραζής / CNN Greece

Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών από το πρωί της Κυριακής (8/10) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τα... παρατράγουδα να αποτελούν μεμονωμένες και λιγοστές περιπτώσεις, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων για τις 13 Περιφέρειες της χώρας και τους 6 μεγαλύτερους δήμους αναμένονται στις 22:30 το βράδυ. 

Η συμμετοχή με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος εκτιμά πως η συμμετοχή πιθανόν να είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Αν και οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν εξελιχθεί σε σημείο που να υπάρχει εκτίμηση δύο ώρες αφού κλείσουν οι κάλπες, όμως, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ισως να χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά παραπάνω.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN Greece, όσον αφορά στους λόγους αυτής της «καθυστέρησης» είναι αρκετοί.

Ο ένας είναι ότι έχουμε δύο κάλπες. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα τμήματα με μονό αριθμό θα ξεκινήσουν με την καταμέτρηση των ψήφων για τις δημοτικές εκλογές, ενώ εκείνοι σε αυτά με ζυγό αριθμό θα αρχίσουν από τις περιφερειακές εκλογές.

Ο δεύτερος λόγος είναι το… μέγεθος των ψηφοδελτίων. Σε πολλούς δήμους της χώρας ο μίνιμουμ αριθμός υποψηφίων που πρέπει να έχει μία παράταξη -συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τις δημοτικές ενότητες- ξεπερνά τους 120-150. Όμως, δεν υπάρχει όριο όσον αφορά το μάξιμουμ με αποτέλεσμα να υπάρχουν ορισμένες υπερβολές όπως το ψηφοδέλτιο σε δήμο σε μεγάλο νησί των Δωδεκανήσων που περιλαμβάνει 493 υποψηφίους!!! Είναι προφανές ότι η καταμέτρηση στο συγκεκριμένο δήμο δεν θα είναι καθόλου απλή υπόθεση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Όπως και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εξοπλισμένοι με tablets όπου έχει εγκατασταθεί το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, γνωστό πλέον ως SRT.

Η SingularLogic έχει ήδη αποστείλει τα tablets στους εκλογικούς αντιπροσώπους των 22.722 τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Σε περίπτωση προβλήματος σε κάποιο tablet, η ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών θα γίνεται με τον «παραδοσιακό» τρόπο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αντιπρόσωποι θα κληθούν να επιστρέψουν τα tablets μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών και θα παραλάβουν ξανά μία συσκευή πριν την εκλογική διαδικασία της δεύτερης Κυριακής. Ένας από τους λόγους για την επιστροφή είναι οι πιθανές ζημιές στα tablets. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με τη SingularLogic, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ο αριθμός των χαλασμένων tablets ήταν περίπου 150.

  • Τα αποτελέσματα των δημοτικών και- νομαρχιακών εκλογών 2023, θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο από το CNN Greece.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ