ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ανατροπές, μηνύματα και «γαλάζιος» προβληματισμός

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ανατροπές, μηνύματα και «γαλάζιος» προβληματισμός
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Βραδιά με ανατροπές και ηχηρά πολιτικά μηνύματα ήταν αυτή του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η απώλεια του δήμου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και η ήττα σε πέντε από τις έξι περιφέρειες, υποψηφίων που είχαν λάβει το γαλάζιο χρίσμα, οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην παραδοχή ότι δεν ήταν ιδιαίτερα καλή βραδιά για την ΝΔ.

Συγκεκριμένα στην Αθήνα, ο Χάρης Δούκας έκανε την ανατροπή και επικράτησε άνετα του Κώστα Μπακογιάννη, και από το 14% της πρώτης Κυριακής εκτοξεύθηκε στο 56% - έχοντας και τη στήριξη του Κώστα Ζαχαριάδη. Μια εξέλιξη που έφερε χαμόγελα στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήττα κατέγραψε ο υποψήφιος που είχε λάβει το χρίσμα της ΝΔ και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι δημότες επέλεξαν να μην δώσουν δεύτερη θητεία στον Κωνσταντίνο Ζέρβα υποστηρίζοντας τελικά την υποψηφιότητα Αγγελούδη.

Ήττα σε πέντε περιφέρειες για τη ΝΔ

Αντίστοιχα κακή ήταν η βραδιά του δεύτερου γύρου για το κυβερνών κόμμα και στις Περιφέρειες όπου έχασε τη μάχη σε πέντε από τις έξι που διεκδικούσε με «γαλάζιους» υποψηφίους.

Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία ηττήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου ο Κώστας Αγοραστός εισέπραξε την δυσαρέσκεια των πολιτών για τους χειρισμούς του στις καταστροφικές πλημμύρες και έχασε από τον Δημήτρη Κουρέτα που υποστηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Επίσης ο Στεφανής Αλκιβιάδης έχασε από τον γαλάζιο αντάρτη Κώστα Μουτζούρη στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ ήττες κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία και σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Δυτική Μακεδονία, και Ιόνια Νησιά.

Υπό το φως των εξελίξεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια όχι ιδιαίτερα καλή βραδιά για την Νέα Δημοκρατία, αποδίδοντας εν μέρει το αποτέλεσμα και στην αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας.

Σκληρή είναι η κριτική την ίδια ώρα από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που είδαν «συνεργασίες» ή τη στήριξη που παρείχαν ενόψει δεύτερου γύρου να αποδίδει και πλέον κάνουν λόγο για ρωγμή στην αλαζονεία της ΝΔ και του πρωθυπουργού.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί τέλος και στο ΚΚΕ που πέρα από την επικράτηση στο δήμο της Πάτρας, όπου επανεξελέγη ο Κώστας Πελετίδης, παράλληλα πέτυχε να επικρατήσουν οι υποψήφιοί του στους δήμους Καισαριανής, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου και Τυρνάβου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ