ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τι ανησυχεί τον Κασσελάκη περισσότερο και από την Ομπρέλα

ΣΥΡΙΖΑ: Τι ανησυχεί τον Κασσελάκη περισσότερο και από την Ομπρέλα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης AP Photo/Yorgos Karahalis

Τους δικούς του όρους στην θρυλούμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία επιχειρεί να βάλει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η ενότητα δεν είναι πλέον αυτοσκοπός για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι την Κεντρική Επιτροπή στα μέσα Νοεμβρίου θα προσπαθήσει να είναι ο ίδιος που θα καθορίζει τις εσωκομματικές εξελίξεις και όχι να ετεροπροσδιορίζεται μέσα από ενέργειες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσουν συνεργάτες του την «τροχιοδεικτική βολή» της διαγραφής (εφόσον, βεβαίως, εγκριθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας) του Στέφανου Τζουμάκα.

Ο κ. Τζουμάκας, πάντως, θεωρείται εύκολος στόχος αφού δεν είναι βουλευτής, δεν κατέγραψε σοβαρές δυνάμεις στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και δεν ανήκει σε κάποια τάση.

Την ίδια ώρα, στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου γίνεται προσπάθεια ταύτισης της υπονόμευσης που δέχεται ο κ. Κασσελάκης με την αντίστοιχη που υποστηρίζουν πως είχε δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Η επίκληση, άλλωστε, στον πρώην πρόεδρο θα γίνεται όλο κι εντονότερη, ιδίως αν συνεχιστούν δημοσιεύματα όπως αυτό της «Εφημερίδας των Συντακτών» το Σάββατο που αμφισβητούν πόσο Αριστερός είναι ο νέος πρόεδρος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη επισημαίνουν πως από την ώρα που επιχειρείται από κάποιους εντέχνως να φανεί πως στο κόμμα υπάρχει μια γενικευμένη κρίση και να επιχειρηθεί μέσω τεχνητής πόλωσης η δρομολόγηση δήθεν δραματικών εξελίξεων δεν υπάρχει πια ανοχή σε αυτές τις εκφυλιστικές πρακτικές.

«Μέλη της αυτοπροσδιοριζόμενης εσωκομματικής μειοψηφίας έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους το τελευταίο χρονικό διάστημα την εκλογική βάση και τα κομματικά μέλη. Είναι άλλο πράγμα η εσωκομματική διαφωνία, η κατάθεση προτάσεων στα όργανα, το ρεύμα ιδεών και είναι άλλο πράγμα αυτό που συμβαίνει τώρα, οι διαστάσεις που έχει πάρει δηλαδή το κόμμα μέσα στο κόμμα», σημειώνουν με νόημα.

Την ίδια ώρα, πάντως, στο προεδρικό επιτελείο δεν ανησυχούν τόσο για τις τελικές αποφάσεις της Ομπρέλας- θεωρούν βέβαιο ότι με το ένα ή το άλλο πρόσχημα θα αποχωρήσει-, όσο για τους 6+ 6 (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος κ.ά.).

Κι αυτό γιατί αν αποχωρήσει και αυτή η ομάδα και εφόσον την ακολουθήσουν αρκετοί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση και στην περίπτωση που οι 6+ 6 συμπράξουν κοινοβουλευτικά με την Ομπρέλα υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας από την πλευρά τους (απαιτούνται τουλάχιστον δέκα βουλευτές).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ