ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρεί το Σάββατο η Ομπρέλα – «Ειλημμένη απόφαση»

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρεί το Σάββατο η Ομπρέλα – «Ειλημμένη απόφαση»
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έξω απο τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Την αποχώρησή της κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, από το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει αποφασίσει η Ομπρέλα, όπως πληροφορείται το CNN Greece από αξιόπιστες πηγές.

Τουλάχιστον σε αυτή την απόφαση έχουν καταλήξει τα πρωτοκλασάτα στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με βάση τα δεδομένα που είχαμε μέχρι χθες Τετάρτη βράδυ και την πίεση που δέχονται από τους υποστηρικτές τους η οποία συμπυκνώνεται στο ερώτημα «γιατί δεν έχουμε ήδη φύγει».

Αυτή η διστακτικότητα, μάλιστα, φαίνεται να έχει επηρεάσει και τα δημοσκοπικά ποσοστά του εγχειρήματος, τα οποία μειώνονται όσο καθυστερείται η ανακοίνωσή του.

Αυτή η απόφαση, πάντως, δεν σημαίνει πως θα αποχωρήσουν και τα 50 περίπου μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ανήκουν στην Ομπρέλα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα 50% με 60% ανάμεσά τους που θα πάρει αυτοβούλως την άγουσα για την έξοδο.

Για όλα αυτά, μάλιστα, έχουν ήδη ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα στο ξενοδοχείο «President» όπου θα γίνει η συνεδρίαση.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως στόχευση της πλειοψηφίας είναι η συνεδρίαση να συνεχιστεί κανονικά και να ψηφιστεί το χρονοδιάγραμμα για 13 περιφερειακά προσυνέδρια και συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως έχει προτείνει η Πολιτική Γραμματεία.

Τι στάση θα κρατήσει το Δίκτυο του Διονύση Τεμπονέρα

Από ό,τι φαίνεται, μάλιστα, υπάρχει η πλειοψηφία αφού και το Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς του Διονύση Τεμπονέρα προσανατολίζεται πλέον στο να το υπερψηφίσει στο πλαίσιο του να χαμηλώσουν οι τόνοι και να βρει το κόμμα το βηματισμό του.

Υπενθυμίζουμε πως αρχική θέση Τεμπονέρα ήταν τα 13 προσυνέδρια να γίνουν μετά το συνέδριο και το συνέδριο τον Ιανουάριο.

Άγνωστο τι θα πράξει η τάση Αχτσιόγλου

Άγνωστο παραμένει τι θα πράξουν οι 6+ 6, η τάση Αχτσιόγλου δηλαδή, αλλά θεωρείται πολύ δύσκολο να τορπιλίσουν τη διαδικασία, θέτοντας βεβαίως τις διαφωνίες τους, παραμένοντας ωστόσο και κριτικάροντας όσες κινήσεις εκτιμήσουν πως δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Το πιθανότερο, σε αυτό το πλαίσιο, είναι να κινηθούν στο «παρών», θέση δηλαδή που είχαν κρατήσει και στην Πολιτική Γραμματεία.

Οριστική απόφαση, ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμα.

Όπως γίνεται, βεβαίως, αντιληπτό κι εφόσον δεν αλλάξει κάτι στην «ειλημμένη», όπως μας παρουσιάζεται, απόφαση της Ομπρέλας για αποχώρηση η συζήτηση για τις διαγραφές καθίσταται μόνο θεωρητικής ουσίας, εκτός αν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης ως πρόσχημα.

Δεν είναι τυχαίο, ενδεχομένως, και το ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς, απουσίαζε επί αρκετές ημέρες στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ