ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Προς ιστορική ρήξη Κασσελάκη με Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και Ομπρέλα

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Προς ιστορική ρήξη Κασσελάκη με Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και Ομπρέλα
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ιστορικές εξελίξεις διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής με τρεις τάσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχουν ήδη προαναγγείλει την έξοδό τους από το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, κάτι που θα σημάνει την «τρίτη διάσπαση».

Κοιτώντας πίσω στο 2004, η πρώτη καταγράφηκε όταν ο Αλέκος Αλαβάνος -ουσιαστικά ο πρώτος πρόεδρος του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ- εκλέχθηκε με την προοπτική της αναζωογόνησης και αναβάθμισης του τότε σχηματισμού, αντικαθιστώντας τον Νίκο Κωνσταντόπουλο του Συνασπισμού. Και το 2009, μετά από νέους τριγμούς, έφτασε η ώρα του Αλέξη Τσίπρα, παίρνοντας το «δαχτυλίδι» από τον Αλαβάνο.

Σήμερα, οι τελευταίες πληροφορίες του CNN Greece, το βράδυ του Σαββάτου ανέφεραν ότι τόσο η «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, οι «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου και η ομάδα ΔΕΚΑ του Διονύση Τεμπονέρα, προχώρησαν σε συντεταγμένη αποχώρηση από τη Συνεδρίαση και δεν αναμένεται να επανέλθουν το πρωί της Κυριακής (στις 11 ξεκινούν ξανά οι εργασίες της ΚΕ).

Την Κυριακή θα συσκεφθεί η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία επίσης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να απουσιάσει και αυτή από τη συνεδρίαση. Η τάση Τεμπονέρα (ΔΕΚΑ) συνεδριάζει την Κυριακή και προσανατολίζεται στο να παραμείνει στο κόμμα, αλλά να μην δώσει το «παρών» στη Συνεδρίαση.

Παράλληλα, αντικρουόμενες είναι πληροφορίες σχετικά με το πόσοι αποχώρησαν από τη συνεδρίαση. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για 150-160, ενώ πηγές της Κεντρικής Επιτροπής κάνουν λόγο για 85, τα 45 μέλη εκ των οποίων ανήκουν στην Ομπρέλα.

«Καρφιά» Κασσελάκη-Υποβάθμισε τις αποχωρήσεις

Στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, μιλώντας στο CNN Greece θέλησαν να υποβαθμίζουν , τις αποχωρήσεις των τάσεων Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα.

Σημειώνουν πως Ομπρέλα, 6+6 και ΔΕΚΑ αποχώρησαν για διαδικαστικούς λόγους, τονίζοντας πως ήταν απόφαση του προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής και όχι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να μην συζητηθεί άμεσα το ζήτημα του δημοψηφίσματος.

Την ίδια ώρα, αφήνουν αιχμές για κωλυσιεργία του επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνη Κοτσακά, για τον οποίο λένε πως έχει στα χέρια του την καταγγελία για τις διαγραφές Τζουμάκα, Σκουρλέτη, Βίτσα, Φίλη εδώ και ένα μήνα αλλά έχει καθυστερήσει να προχωρήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

Από το περιβάλλον Κασσελάκη πάντως υποστηρίζουν, πως έτσι κι αλλιώς η απαρτία λαμβάνεται στην αρχή της συνεδρίασης. Εκφράζουν, επίσης, την αισιοδοξία τους πως υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία παρότι έχουν παραμείνει στη συνεδρίαση μέλη που δεν επικροτούν του δημοψηφίσματος.

Πολάκης υπέρ των διαγραφών

Στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε και ο Παύλος Πολάκης. Δήλωσε υπέρ των διαγραφών και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Κασσελάκης ζήτησε τη γνωμοδότηση της Κ.Ε. για τις διαγραφές και από την Επιτροπή Δεοντολογίας την απόφασή της μέσα σε μία εβδομάδα αλλιώς θα απευθυνθεί στη βάση.

Παππάς: Να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι

Έκκληση να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι διότι ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και η συγκυρία «θα μας φέρει μπροστά στην ευθύνη να συζητήσουμε με ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δεν είναι μαζί μας ή και με συντρόφους και συντρόφισσες που διάλεξαν άλλο δρόμο», έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Ο κ. Παππάς είπε, επίσης, πως δυστυχώς η τεράστια συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές μοιάζει τόσο μακριά γιατί ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως φάνηκε στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου.

Η αποχώρηση των τριών «τάσεων»

Πιο διχασμένο από ποτέ βγήκε το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς τόσο η πλευρά Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και Τσακαλώτου αποχώρησαν από τη συνεδρίαση. Οι τρεις τους, αλλά και ο κ. Τζανακόπουλος ζήτησαν να γίνει η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα άμεσα και όχι στο τέλος της συνεδρίασης, ενώ ο κ. Τεμπονέρας μίλησε σε υψηλούς τόνους. Μάλιστα, ζήτησαν να αποσυρθεί η πρόταση για δημοψήφισμα ή αλλιώς να προταχθεί συζήτηση για το θέμα με απόφαση, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον κ. Κασσελάκη.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με βασικό θέμα συζήτησης το χρονοδιάγραμμα, του συνεδρίου και των 13 περιφερειακών συνεδρίων. Θα πρέπει να σημειωθεί πως Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και Ομπρέλα ισχυρίζονταν πως είχαν αποχωρήσει περίπου 160 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής σε σύνολο 300, συνεπώς το όργανο που δεν είχε την απαραίτητη απαρτία για να λάβει δεσμευτικές αποφάσεις.

Επέμεινε στο δημοψήφισμα ο Κασσελάκης

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είχε τεθεί χθες από τον κ. Κασσελάκη για την αποπομπή των τεσσάρων παραπεμφθέντων στελεχών στην Επιτροπή Δεοντολογίας και τους Νίκο Βούτση και Πάνο Σκουρλέτη να ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από το κόμμα και σε αυτό επέμεινε και το Σάββατο στην Κ.Ε..

Ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε μομφή στο προεδρείο για να αποσαφηνιστεί αν θα γίνει ψηφοφορία για το δημοψήφισμα άμεσα ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν στα πολιτικά επίδικα, ωστόσο ο κ. Κασσελακης δεν δέχθηκε να γίνει συζήτηση. Αμέσως μετά, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση Τσακαλώτος, Τεμπονέρας, Αχτσιόγλου και οι τάσεις τους.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο βήμα ανέβηκαν οι Αχτσιόγλου και Τεμπονέρας προκειμένου να παρουσιάσουν την κοινή πρότασή τους που καταδικάζει τις θέσεις του προέδρου για δημοψήφισμα, σχετικά με τις διαγραφές στελεχών.

Το προεδρείο ζήτησε από τον Διονύση Τεμπονέρα να κατέβει από το βήμα, όπου ήταν μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου. «Ένας - ένας», του είπαν χαρακτηριστικά. Όταν ανέβηκε στο βήμα η πρώην υπουργός καταχειροκροτήθηκε και από στελέχη της «Ομπρέλας».

Αχτσιόγλου: «Έθεσα υπαρξιακό ζήτημα»

«Είναι υπαρξιακό ζήτημα δεν είναι θέμα διαδικασίας», είπε χαρακτηριστικά η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία αναφορικά με το δημοψήφισμα έκανε λόγο για «αντιδημοκρατική πρόταση, εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικής, εργαλείο διάλυσης του κόμματος». Αναλυτικά όσα ανέφερε κατά την αποχώρησή της:

«Σήμερα έθεσα ένα ζήτημα υπαρξιακό που αφορά το διάγγελμα του προέδρου για το δημοψήφισμα. Πρόταση αντιδημοκρατική και διχαστική για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Είπα να την συζητήσουμε άμεσα πριν από οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. Είπα μάλιστα ότι η συνεδρίαση στην ΚΕ είναι άνευ περιεχομένου. Από την πλευρά του το προεδρείο αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα ψηφοφορίας, υπήρξε απόρριψη, ενώ κατά την γνώμη μου η πλειοψηφία ήθελε να συζητηθεί αυτό το θέμα. Σήμερα το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ καταπατήθηκε βάναυσα. Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής διαφωνίας. Αλλά υπαρξιακό».

«Το κόμμα που το είπατε άρρωστο, είναι το κόμμα που έφερε την αριστερά στην κυβέρνηση», τόνισε η ίδια.

Τεμπονέρας: «Όλα ανοιχτά για το μέλλον μου»

Στη συνέχεια, ο Διονύσης Τεμπονέρας ανέβηκε στο βήμα και φώναξε: «Δεν γίνεται να ακυρωθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας». Λίγο αργότερα και κατά τη δήλωσή του στα ΜΜΕ, τόνισε ότι όλα είναι ανοιχτά για την παραμονή του στο κόμμα: Θα συνεδριάσουμε και θα αποφασίσουμε». Αμέσως μετά ακολούθησαν χειροκροτήματα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη μεριά του τόνισε: «Όργανο είναι η Κεντρική Επιτροπή. Έχω υποστηρίξει το κόμμα του 32,17% και του 3%. Θέλω να σε επιβεβαιώσω θα στηρίξω και το 3% και το 0,3% και αξίες της Αριστεράς».

«Πρέπει να ξέρεις πρόεδρε όταν μιλάς για 5η φάλαγγα… Δεν το έχω ακούσει ποτέ στη ζωή μου. Δεν μπορεί να γίνει πολιτική συζήτηση με φόβο για λιντσάρισμα και διαγραφή», τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε: «Ξέρουμε όλοι ότι υπάρχουν τεχνικές διαδικασίες θα έλεγα σε αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση είναι πιο ειλικρινές να τα πούμε όλα. Διαφωνώ με το δημοψήφισμα για λόγους αρχής. Είναι ένα θεσμικό λάθος, αλλά να μην μετατρέπουμε διαδικαστικά ζητήματα με προσχηματικό τρόπο και με κόλπα σε πολιτικά».

Ο Δημήτρης Τζανακοπουλος είπε: «Η κεντρική επιτροπή δεν μπορεί να συζητάει δυο μέρες όταν υπάρχει αυτή η απειλή. Καταθέτω πρόταση στο προεδρείο να θέσει σε ψηφοφορία πρόταση για πρόταξη αυτής της συζήτησης (σ.σ. δηλαδή για δημοψήφισμα).

Ο Σωκράτης Φάμελλος, ζήτησε από μέρους του να επικρατήσει ηρεμία στο κόμμα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «...πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας χωρίς τοξικότητα».

Ο Γιώργος Βασιλειάδης από τη μεριά του ήταν ενωτικός, αλλά τόνισε ότι διαφωνεί με το δημοψήφισμα.

Η Ράνια Σβίγκου, υπογράμμισε: «Πρέπει το προεδρείο να ανακοινώσει επιτροπή που θα συσταθεί και εκεί θα δούμε τι προτάσεις θα τεθούν για δημοψήφισμα ή αποκηρύξεις, πριν δούμε τι λέει το κείμενο της απόφασης. Δεν έχουμε ξανακάνει ψηφοφορία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσάκας, είπε: «Κανείς δεν εντελλεί την Επιτροπή Δεοντολογίας, ούτε ο πρόεδρος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ