ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τέσσερις προτεραιότητες που έθεσε ο Κασσελάκης στον Γεραπετρίτη για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Οι τέσσερις προτεραιότητες που έθεσε ο Κασσελάκης στον Γεραπετρίτη για τον ελληνοτουρκικό διάλογο
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

Tη σταθερή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό, Γιώργο Γεραπετρίτη, το πρωί της Παρασκευής (01/12) προκειμένου να ενημερωθεί για το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται εδώ και χρόνια τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως «εθνική εξαίρεση» για τον οποίο ο «πατριωτισμός αποτελεί ξένη λέξη», με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα πρόσφορο έδαφος στην κοινή γνώμη για θέσεις όπως αυτές του Αντώνη Σαμαρά που τάσσεται κατά του διαλόγου.

«Δεν θα την ακολουθήσουμε σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Την ίδια στιγμή, θα αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε θέση κινείται σε βάρος των εθνικών συμφερόντων», αναφέρουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι ο διάλογος, προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και την ειρήνη στην περιοχή, πρέπει να προωθείται στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος.

Ο ίδιος, μάλιστα, έθεσε τις προτεραιότητες:

  • Πρώτον, να βασίζεται σε ξεκάθαρες «κόκκινες» γραμμές στη διαπραγμάτευση: την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την κυριαρχία της χώρας και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε συζήτησης επί συνεκμετάλλευσης ή απεμπόλησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ν.μ.
  • Δεύτερον, να έχει σαφή προοπτική την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
  • Τρίτον, να καθορίσει με σαφήνεια τους όρους υπό τους οποίους θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες.
  • Τέταρτον, να αξιοποιήσει τις συμμαχίες μας ώστε η Τουρκία να πιεστεί και να δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό διάλογο. Να μην μπορεί, δηλαδή, να επανέλθει στην ένταση αφού αξιοποιήσει την επικείμενη συνάντηση για να αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά.

Όσον αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ επέμεινε στην πρόταση που κατέθεσε σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου με την οποία:

  • Πρώτον, επαναφέρει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής του ελληνικού Κοινοβουλίου για τη διεκδίκηση της επιστροφής τους.
  • Δεύτερον, προτείνει την αποστολή κοινής επιστολής από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου προς τις αρμόδιες επιτροπές του βρετανικού Κοινοβουλίου, με σκοπό να υποστηρίξουν την καθιέρωση διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας- Ηνωμένου Βασιλείου για το ζήτημα, με τη συμμετοχή της UNESCO.

Τον κ. Κασσελάκη συνόδευαν η τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής, Ρένα Δούρου, κι ο διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλη Καλπαδάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ