ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Λέτα και Κόντε: Πιο δύσκολες οι μάχες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν είναι εντός

Τσίπρας σε Λέτα και Κόντε: Πιο δύσκολες οι μάχες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν είναι εντός

Τους «συναδέλφους και καλούς φίλους» πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και Τζουζέπε Κόντε συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Ρώμη, με αφορμή την παρουσία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Monitoring του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε σχετική ανάρτησή του, μάλιστα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στέλνει μηνύματα και στο εσωτερικό: «Η πολυδιάσπαση κι ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές. Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με Κόντε και Λέτα για τις διεθνείς εξελίξεις, την ανάγκη για διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνη στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, τις προκλήσεις του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη και ιδιαίτερα για την άνοδο της ακροδεξιάς και τη συνεργασία της με την Κεντροδεξιά, όπως συμβαίνει στην Ιταλία.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζει πως ο κ. Λέτα άσκησε κριτική στις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ την περίοδο 2013- 2014 και ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που άνοιξε για εκείνον τις πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου του Παλάτσο Κίτζι το 2014, παρόλο που τότε δεν ήταν ακόμα ομόλογός του.

Αργότερα οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν πιο στενά όταν ο κ. Λέτα ανέλαβε επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Τζουζέπε Κόντε, εξάλλου, όπως επίσης υπενθυμίζει ο κ. Τσίπρας ανέλαβε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνεργασίας των 5 Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, στην κορύφωση των προσφυγικών ροών: «Η συνεργασία μου μαζί του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου ήταν στενή. Σήμερα παραμένει επικεφαλής των 5 Αστέρων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ