ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά - Εξωτερική πολιτική με άρωμα Κοτζιά

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά - Εξωτερική πολιτική με άρωμα Κοτζιά
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Συνεδριάζει τελικώς σήμερα Πέμπτη - αναβλήθηκε χθες λόγω της επετείου Γρηγορόπουλου - η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία προκειμένου να ορίσει το πλαίσιο της συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, η οποία θα μετατραπεί σε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, μάλιστα, προκειμένου να αποφευχθούν νέες παρεξηγήσεις έχει διαμηνύσει στα υπόλοιπα 23 μέλη της Π.Γ. πως η συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 16.00 δεν θα διαρκέσει περισσότερες από τρεις ώρες.

Όσοι παρακολουθούν, άλλωστε, εκ του σύνεγγυς τον τρόπο διαχείρισης των κομματικών λειτουργιών από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαπιστώσει ότι δεν είναι της αρεσκείας του οι μακρόσυρτες διαδικασίες που δεν καταλήγουν πουθενά, προτιμώντας τις πιο σύντομες και ουσιαστικές συνεδριάσεις.

«Κόκκινες» γραμμές

Ενόψει, εξάλλου, του σημερινού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία στην Αθήνα με την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, στο ΣΥΡΙΖΑ θέτουν τις δικές τους «κόκκινες» γραμμές σε ένα πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής που έχει έντονο άρωμα Νίκου Κοτζιά.

Αυτές συνοψίζονται στη μη αποστρατικοποίηση και την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας μας με ρεαλιστικό ορίζοντα την οριοθέτηση μόνο της διαφοράς για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος οφείλει να είναι οριοθετημένος την ίδια ώρα που η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει τις διεθνείς συμμαχίες της ούτως ώστε να δεσμευτεί σε αυτόν η Άγκυρα.

Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, θέτουν ψηλά στην ατζέντα τους το Κυπριακό στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του από εκεί όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017.

Όπως πληροφορούμαστε, επίσης, ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται σε αναζήτηση νέου διπλωματικού συμβούλου ανάμεσα στους πρέσβεις με μεγάλη εμπειρία ο οποίος θα αντικαταστήσει τον «προσωρινό» Βαγγέλη Καλπαδάκη ο οποίος με τη σειρά του θα αφοσιωθεί στον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο τον είχε «δανειστεί» ο διάδοχός του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τη Νέα Αριστερά, η συνεργασία του Πέτρου Κόκκαλη μαζί της ενόψει των ευρωεκλογών θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μέσω του κομματικού φορέα που θα ιδρύσει, στο πρότυπο της συνεργασίας που είχε το 2019 με το ΣΥΡΙΖΑ μέσω του «Κόσμου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ