ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια - Γκιουλέρ στη ΛΑΕΔ - Tı συμφωνήθηκε

Συνάντηση Δένδια - Γκιουλέρ στη ΛΑΕΔ - Tı συμφωνήθηκε
Στιγμιότυπο απο τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Υπουργείο Αμυνας

Η συνάντηση των υπουργών Εθνικής 'Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκιουλέρ, έγινε σε θετικό κλίμα, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο κρατών. Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν χειραψίες με χαμόγελο και αμέσως μετά προχώρησαν στην αίθουσα της ΛΑΕΔ για να ξεκινήσει η συζήτηση. Τους υπουργούς πλαισίωσαν οι διπλωματικοί τους σύμβουλοι και οι Ακόλουθοι Άμυνας.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά συνάντηση υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας σε διάστημα 6 μηνών και με τις δύο χώρες να προσπαθούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους μετά απο μια μακρά περίοδο κρίσης.

Σύμφωνα με πηγές απο το υπουργείο Άμυνας οι δύο υπουργοί επικύρωσαν τις δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, από τον κατάλογο του 2010, οι οποίες συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην 'Αγκυρα και περιλαμβάνουν αθλοπαιδιές και ανταλλαγή φοιτητών Στρατιωτικών Σχολών. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως «δεν πρέπει, να συγχέουμε τα Μέτρα αυτά με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τα ΜΟΕ δεν αφορούν την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς».

Παράλληλα επαναδιατυπώθηκε να υπάρχει άμεση τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, όσο και σε πολιτικό επίπεδο για να βρεθεί λύση σε περίπτωση ανάγκης.

Στιγμιότυπο απο τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.Υπουργείο Άμυνας

Όσον αφορά στο Αιγαίο η ελληνική πλευρά επεσήμανε να αποφευχθούν κινήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εχθρικές ενέργειες και να ακολουθήσει εκ νέου ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γιασάρ Γκιουλέρ επανέφερε την πρόσκληση στο Νίκο Δένδια για απο κοινού επίσκεψη στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας το επόμενο διάστημα, με τον Έλληνα υπουργό να αποδέχεται την πρόσκληση.

Ακόμα ένα θέμα της συζήτησης των δύο υπουργών ήταν η κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Σημειώνεται ότι ήταν η δεύτερη επίσημη επίσκεψη Γιασάρ Γκιουλέρ στην Ελλάδα. Ο νυν υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, επισκέφθηκε τη χώρα μας τον Νοέμβριο του 2021 ως Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων για να συμμετάσχει στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που διοργανώθηκε απο το ΓΕΕΘΑ.

Στιγμιότυπο απο τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.Υπουργείο Άμυνας

Τη περασμένη τετραετία, ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ως Αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, δεν διατηρούσε επαφές με τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, πέραν των τυπικών συναντήσεων στις Συνόδους της Συμμαχίας. Ο λόγος είναι προφανής: Το καλοκαίρι του '20 οι Στόλοι των δύο χωρών ήρθαν αντιμέτωποι στο Αιγαίο, ενώ τουρκικά μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έκαναν καθημερινά δεκάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ