ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η «έλξη» Κασσελάκη για τους Ευρωσοσιαλιστές - Ποιοι δεν του δίνουν λευκή επιταγή

ΣΥΡΙΖΑ: Η «έλξη» Κασσελάκη για τους Ευρωσοσιαλιστές - Ποιοι δεν του δίνουν λευκή επιταγή
Ο Στέφανος Κασσελάκης με την Ρένα Δούρου ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Συνεδριάζει σήμερα Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, η οποία και αναμένεται να δώσει την οριστική έγκριση στη διεξαγωγή του συνεδρίου στις 23 με 25 Φεβρουαρίου, καθώς και στον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί μέχρι αυτό.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στις 11.30.

Το ότι αποχώρησαν, πάντως, η Ομπρέλα και οι 6+ 6, οι οποίοι συναποτελούν πλέον τη Νέα Αριστερά, ή η παραίτηση του Γιάννη Δραγασάκη από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και μόνο από αυτή δεν σημαίνουν απαραιτήτως μια ανέφελη συνεδρίαση για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό γιατί υπάρχει μια σειρά στελεχών που έχουν παραμείνει, αλλά δεν είναι διατεθειμένα να του δώσουν λευκή επιταγή.

Αυτό ισχύει για τον Διονύση Τεμπονέρα και το Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς που αριθμεί περί τα 30 μέλη στην Κ.Ε., αλλά και για την ομάδα των μετριοπαθών- Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Στέργιος Καλπάκης- που αναμένεται να πάρουν το λόγο και να μην λειάνουν τις γωνίες της κριτικής τους.

Σε σχέση με την παραίτηση Δραγασάκη από την Κ.Ε., κομματικές πηγές τη χαρακτηρίζουν στο CNN Greece ως «συνέχεια στο μαρτύριο της σταγόνας μέσω της επιβεβαίωσης αποχωρήσεων που έχουν προαναγγελθεί ξανά και ξανά».

Το πιθανότερο, εξάλλου, είναι το συνέδριο να πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, στο Παλαιό Φάληρο, όπως άλλωστε και τα δύο προηγούμενα.

Ο συνολικός αριθμός των συνέδρων εκτιμάται πως θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει τις 4.000.

Σκέψεις για να εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ την Ευρωπαϊκή Αριστερά

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερο φέρεται να ελκύεται ο κ. Κασσελάκης από την ιδέα ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Αριστερά για τα «μάτια» των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Και αυτό γιατί εκτιμά πως το κόμμα του με αυτήν την ένταξη θα έχει μεγαλύτερη παρεμβατικότητα στα ευρωπαϊκά φόρα σε σύγκριση με την παραμονή του σε μια ομάδα η οποία κινείται πολύ πιο αριστερά- στο όριο της κομμουνιστικής Αριστεράς- από την κατεύθυνση στην οποία θέλει να στρέψει το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου ή ο Αλέξης Τσίπρας, οι ίδιες πηγές διαψεύδουν και τα δύο σενάρια ως αβάσιμα κι αυτοκαταστροφικά.

Το ίδιο αυτοκαταστροφικό θεωρούν το σενάριο συνένωσης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και της Νέας Αριστεράς το οποίο αν πραγματοποιηθεί θα τους αφαιρέσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε σχέση, πάντως, με τους «χρησμούς» Τσίπρα από τη Ρώμη, άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις θεωρούν λανθασμένη τη μονοσήμαντη προσέγγιση πως μίλησε σε βάρος της Νέας Αριστεράς, επισημαίνοντας με νόημα πως ο πρώην πρωθυπουργός μιλά έχοντας κυρίως στο μυαλό του τη χρονική περίοδο μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, τις οποίες θεωρεί επιταχυντή εξελίξεων στην ευρύτερη Αριστερά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ