ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για την οπαδική βία - Τα ευρήματα που ερευνά η Αστυνομία

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για την οπαδική βία - Τα ευρήματα που ερευνά η Αστυνομία
Το Μέγαρο Μαξίμου AP/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ανακοινώνονται τη Δευτέρα (11/12) οι αποφάσεις για την οπαδική βία που έλαβε η κυβέρνηση κατά την έκτακτη σύσκεψη του Σαββάτου (9/12) στο Μέγαρο Μαξίμου  την ώρα που οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών της επίθεσης στον αστυνομικό στο Ρέντη με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του συνεχίζονται.   

Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά όσο και η κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι να κλείσουν αυτή την πληγή που έχει οδηγήσει σε δύο θανάτους μέσα σε ένα χρόνο του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια και του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη.

Αυτά έχουν ως εξής:

  • «Λουκέτο» στις θύρες των οργανωμένων
  • Αγώνες χωρίς φιλάθλους
  • Διακοπή των πρωταθλημάτων, αλλά και
  • Ευρωπαϊκό αποκλεισμό των ομάδων

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αλλά και οι υπουργοί Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Παράλληλα στη σύσκεψη συζητήθηκε και το αίτημα της ΠΟΑΣΥ να αποσυρθεί η ΕΛ.ΑΣ. από τα γήπεδα, κάτι που θα σήμαινε όμως ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου, σχετικά με την παρουσία των δυνάμεων της Αστυνομίας στις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Σε αυτή την περίπτωση, η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων θα αφορά μόνο τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση τον αθλητικό νόμο για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια.

Προς όλες τις κατευθύνσεις οι έρευνες

Όλα τα μέσα που υπάρχουν στη διάθεσή τους χρησιμοποιούν οι Αρχές προκειμένου να μπορέσουν να ταυτοποιήσουν και να συλλάβουν το δράστη ή τους δράστες της επίθεσης στη διμοιρία των ΜΑΤ στο Ρέντη που οδήγησε στο σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ζητήθηκε η συμβολή της ΕΥΠ με τον διοικητή της υπηρεσίας, Θεμιστοκλή Δεμίρη, να περνά το κατώφλι του Μαξίμου και να δίνει το παρών στη σύσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα συλλέγει και θα ανταλλάσσει πληροφορίες με την ΕΛΑΣ με σκοπό να επισπευθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Η αρχή θα γίνει με την άρση τηλεφωνικού απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα συγκεκριμένων οπαδών, προκειμένου να εξεταστεί η επικοινωνία τους πριν, αλλά και μετά την επίθεση.

Ειδικότερα η προσοχή της Αστυνομίας στρέφεται σε τουλάχιστον 25 σεσημασμένοι που προσήχθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Παράλληλα στη σύσκεψη συζητήθηκε και το αίτημα της ΠΟΑΣΥ να αποσυρθεί η ΕΛ.ΑΣ. από τα γήπεδα, κάτι που θα σήμαινε όμως ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου, σχετικά με την παρουσία των δυνάμεων της Αστυνομίας στις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Σε αυτή την περίπτωση, η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων θα αφορά μόνο τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση τον αθλητικό νόμο για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια.

Βίντεο και υπολείμματα στο μικροσκόπιο των Αρχών

Με πολύ μεγάλη προσοχή γίνεται η εξέταση από τις αστυνομικές αρχές δύο βίντεο από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης γύρω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη. Οι αστυνομικοί ελπίζουν ότι θα περιέχουν υλικό το οποίο θα βοηθήσει να εντοπιστεί ο δράστης που πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα στον 31χρονο αστυνομικό. Εξετάζεται ακόμη οπτικό υλικό και από τη ζωντανή μετάδοση του αγώνα και ό,τι κρίνεται ως αξιοποιήσιμο.

Στα χέρια των εγκληματολογικών εργαστηρίων είναι υπολείμματα από εμπρηστικούς μηχανισμούς, πέτρες, καδρόνια, μισοκαμένα ρούχα, κροτίδες και πολλά άλλα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στις κερκίδες του γηπέδου αλλά και στις τουαλέτες. Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει εξονυχιστικά τα ευρήματα στην προσπάθεια να τα αξιοποιήσει στο πλαίσιο της έρευνας, αλλά και να τα συνδέσει με αποτυπώματα ή DNA για να φτάσει στον εντοπισμό του δράστη ή τους δράστες.

Η κατάσταση του αστυνομικού

Οι συνεχείς αιμορραγίες και ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής λοίμωξης φοβίζουν τους γιατρούς του του 31χρονου αστυνομικού που συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας.

Τις στιγμές που ακολούθησαν μετά τον τραυματισμό του 31χρονου περιέγραψαν συνάδελφοι του αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η επιχείρηση μεταφοράς του στο νοσοκομείο έγινε σε συνθήκες πολέμου».

«Οι πρώτες βοήθειες δόθηκαν από συναδέλφους της διμοιρίας. Του έκαναν τουρνικέ εν μέσω μάχης. Οι επιθέσεις ήταν αδιάκοπες, σφοδρότατες με ανθρωποκτόνο πρόθεση. Μια φωτοβολίδα από τις πολλές που ρίξανε, ναυτικού τύπου, βρήκε στόχο και τραυμάτισε τον συνάδελφο στον αριστερό μηρό. Οπισθοχώρησε για λίγα μέτρα και έπεσε κάτω στο δρόμο, με την ναυτική φωτοβολίδα να καίει στο πόδι του. Δύο εκ των ανδρών, του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες και κλήθηκε σταθμός του ΕΚΑΒ για να έρθει στο σημείο. Σχετικά ήρθε γρήγορα το ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας», είπε ο αστυνομικός στην ΕΡΤ.

Ακολούθως, περιγράφει τις προσπάθειες που έκαναν οι συνάδελφοί του για να τον σώσουν:

«Προσπάθησε ένας αστυνομικός της διμοιρίας να του αφαιρέσει τη φλεγόμενη φωτοβολίδα από το πόδι, αλλά δεν τα κατάφερε καθώς κάηκαν τα γάντια που φορούσε. Προσπαθήσαμε να τη σβήσουμε με πυροσβεστήρες αλλά δεν έσβηνε, καθώς αυτός είναι και ο ρόλος της ναυτικής φωτοβολίδας, να καίει κάτω από το νερό. Ο συνάδελφος δεν έχασε αμέσως τις αισθήσεις του, αλλά πονούσε φρικτά».

«Στη συνέχεια έχασε πολύ αίμα και του έπεσε η πίεση. Όταν τον παρέλαβε το ΕΚΑΒ ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, λόγω της απώλειας αίματος. Ήταν πολύ άτυχος. Η ναυτική φωτοβολίδα γκέλαρε στο οδόστρωμα και είχε ανοδική πορεία. Πέρασε ανάμεσα από την ασπίδα του και τον εξοπλισμό του, και καρφώθηκε στον μηρό. Ήταν πολύ σφοδρές οι επιθέσεις. Έπεσαν σίγουρα δέκα ναυτικές φωτοβολίδες με πυροσωλήνα, και αναρίθμητοι εκρηκτικοί μηχανισμοί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ