ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επεισόδια στο Ρέντη: Ώρα σκληρών αποφάσεων από την κυβέρνηση - Ανακοινώνει μέτρα πάταξης της βίας

Επεισόδια στο Ρέντη: Ώρα σκληρών αποφάσεων από την κυβέρνηση - Ανακοινώνει μέτρα πάταξης της βίας
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Μέτρα που ισοδυναμούν με κήρυξη «πολέμου» κατά της οπαδικής βίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση, καθώς η μάστιγα των χούλιγκανς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Αυτό διεμήνυσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ οι ατάκες που ακούστηκαν από υψηλόβαθμα στελέχη όπως «...δεν πάει άλλο», «πρέπει να σπάσουμε αβγά» και να «φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο», ήταν ενδεικτικές.

Το θέμα της «δημόσιας ασφάλειας» ανέβηκε στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων προς επίλυση μετά και τα νέα επεισόδια στο Ρέντη με θύμα τον 31χρονο αστυνομικό που χαροπαλεύει. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα νέα μέτρα πάταξης της οπαδικής βίας, που συνεχίζει να χτυπά «τυφλά» λίγους μήνες από τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και δυο χρόνια από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό που έγινε γνωστό από τη σύσκεψη, είναι ότι τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι και έχουν επιλεγεί είναι ίσως τα πιο «σκληρά» που λήφθηκαν ποτέ. Εξάλλου και η χθεσινή οργισμένη ανάρτηση του πρωθυπουργού προϊδεάζει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για βάλει τέλος σε ένα πρόβλημα δεκαετιών.

«Θέλω να εκφράσω την οργή μου για το συμβάν αυτό, και να σας διαβεβαιώσω ότι όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν την μάχη. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται. Το οφείλουμε στον αστυνομικό που παλεύει για τη ζωή του, αλλά και στον 'Αλκη, στον Μιχάλη, και σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας. Το οφείλουμε στα νέα παιδιά που θέλουν έναν υγιή αθλητισμό, το οφείλουμε στην κοινωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη προκρίνει μια σειρά από μέτρα. Πρόκειται για τέσσερα στο σύνολο (3+1) και οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Αυτά έχουν ως εξής:

  • «Λουκέτο» στις θύρες των οργανωμένων
  • Αγώνες κεκλεισμένων θυρών
  • Διακοπή πρωταθλημάτων, αλλά και
  • Ευρωπαϊκό αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων (στο πιο ακραίο σενάριο)

Παράλληλα αξιολογήθηκε και το αίτημα της Ομοσπονδίας Αστυνομικών να αποσυρθεί η ΕΛ.ΑΣ. από τα γήπεδα, κάτι που θα σήμανε ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου, σχετικά με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων θα αφορά μόνο τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση τον αθλητικό νόμο για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια.

Ακολουθεί η σύλληψη του «καθοδηγητή»

Εν τω μεταξύ, μετά τη σύλληψη του 18χρονου καθ' ομολογίαν δράστη, οι Αρχές φέρονται να βρίσκονται πολύ κοντά και στον εντοπισμό του ατόμου που λειτούργησε ως «καθοδηγητής» της επίθεσης στα ΜΑΤ το βράδυ της Πέμπτης στο Ρέντη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο OPEN, αυτός είχε και τον κεντρικό ρόλο του συντονιστή των επεισοδίων. Μάλιστα, ο 18χρονος στην κατάθεσή του, φαίνεται πως αποκάλυψε ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο.

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο «συντονιστής» ήταν αυτός ο οποίος βρισκόταν στην κερκίδα και έδωσε την εντολή για να βγουν έξω οι χούλιγκανς προκειμένου να επιτεθούν στους αστυνομικούς, ενώ αυτός και άλλοι τέσσερις συνεργοί του, έδρασαν ως ομάδα ανεφοδιασμού, καθώς μοίραζαν πολεμοφόδια (μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες, ρόπαλα, κροτίδες και άλλα αντικείμενα) στους οπαδούς.

Το σύνθημα με τη ρίψη της μολότοφ

Μάλιστα, σύμφωνα με την κατάθεση του 18χρονου, ο «καθοδηγητής», είπε στους οπαδούς ότι θα λάβουν από αυτόν το σύνθημα για την επίθεση. Το σύνθημα ήταν ότι ο ίδιος ο «καθοδηγητής» θα έριχνε την πρώτη μολότοφ και μετά θα ακολουθούσε η επίθεση των υπόλοιπων, όπως και έγινε.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται ότι πρόκειται για έναν άνδρα με συχνή παρουσία στις εξέδρες των γηπέδων, γνώριμο στην αστυνομία καθώς έχει λειτουργήσει και άλλες φορές ως «συντονιστής» επεισοδίων. Την ημέρα εκείνη φορούσε σκούφο τύπου full face που κάλυπτε τα χαρακτηριστικά του, ωστόσο υπήρχαν άτομα που έχουν δει το πρόσωπό του.

Βαριά κακουργήματα στον 18χρονο

Εξάλλου, ο 18χρονος δράστης αναμένεται να περάσει σήμερα Δευτέρα (11/12), το κατώφλι του ανακριτή Πειραιά, ενώ σε βάρος του ασκήθηκε –από την Εισαγγελία Πρωτοδικών– ποινική δίωξη για σωρεία αξιόποινων πράξεων, που προβλέπονται από τον αθλητικό νόμο. Ειδικότερα, σε βάρος ασκήθηκε δίωξη για:

  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας
  • Έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες
  • Κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες
  • Διατάραξη οικιακής ειρήνης από κοινού
  • Βιαιοπραγία από κοινού
  • Κατοχή βεγγαλικών, κροτίδων και γενικά εύφλεκτων υλικών από κοινού

Ταυτόχρονα, έχει ασκηθεί δίωξη για ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές και σε άγνωστους δράστες.

Κρίσιμη μέρα για την κατάσταση του αστυνομικού

Στο μεταξύ, ιδιαίτερη κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μέρα για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού. Και αυτό γιατί οι θεράποντες γιατροί του 31χρονου υπαρχιφύλακα της ΥΑΤ, κρίνουν ότι από σήμερα θα μπορούν να έχουν λίγο πιο καθαρή εικόνα για την εξέλιξη της θεραπειας του τραύματος από τη ναυτική φωτοβολίδα που δέχτηκε στη μηριαία αρτηρία του αριστερού ποδιού του. Σήμερα μπαίνει στο τέταρτο 24ωρο νοσηλευόμενος σε κρίσιμη κατάσταση και διασωληνωμένος στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Κρατικού Νικαίας.

Συγκεκριμένα, επειδή ο βαριά τραυματίας αστυνομικός έχει λάβει πολλή μεγάλη ποσότητα μεταγγιζόμενου αίματος, ο οργανισμός του χρειάζεται περίπου 72 ώρες προκειμένου να συνέλθει, εάν αποφύγει, εν τω μεταξύ, το σύνδρομο της διάχυτης ενδοαγγειακής πήξης, το οποίο αποτελεί μία πιθανή, επικίνδυνη επιπλοκή, την οποία, για την ώρα, φαίνεται ότι αποφεύγει, παρά τις διαταραχές της πηκτικότητας του αίματός του, τις οποίες κατέγραφε το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν του Γενικού Κρατικού Νικαίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ