ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για οπαδική βία: Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να την αντιμετωπίσει

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για οπαδική βία: Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να την αντιμετωπίσει
EUROKINISSI

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υπενθυμίζουν πως κάποια από τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της οπαδικής βίας τα είχαν προτείνει οι ίδιοι και τα θεωρούν αυτονόητα, προσθέτουν ωστόσο πως εισερχόμαστε στην πιο δύσκολη φάση, στο πεδίο της εφαρμογής και του αποτελέσματος, «όπου τελικώς κρίνονται όλα κι όλοι».

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση έχει προηγούμενο στην αναποτελεσματικότητα και στο συγκεκριμένο τομέα, υπενθυμίζοντας τις δολοφονίες του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσουρή, οι οποίες μάλιστα έγιναν εκτός γηπέδων, «γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη ευρύτερης παρέμβασης στα ζητήματα της οπαδικής βίας»: «Ανακοινώνει ξανά και ξανά μέτρα και μετρά αποτυχίες, οι οποίες, δυστυχώς, αφορούν χαμένες ανθρώπινες ζωές και τραγωδίες».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ότι η οπαδική βία είναι σύνθετο πρόβλημα αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές, αλλά από αυτή ακριβώς την παραδοχή προκύπτει και η ανάγκη για συγκρούσεις με παγιωμένες αντιλήψεις και με συμφέροντα, κάτι που με τη σειρά του απαιτεί το σχεδιασμό μιας ολιστικής πολιτικής παρέμβασης, αφού προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση με τους φορείς του αθλητισμού και με την κοινωνία.

«Είναι εμφανές ότι, δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση και το σθένος για κάτι περισσότερο από τον επικοινωνιακό χειρισμό. Επικαλείται το δόγμα “τάξη κι ασφάλεια”, αλλά στην πράξη τα έχει κάνει μπάχαλο. Η ανασφάλεια είναι διάχυτη, η εγκληματικότητα επεκτείνεται και τμήμα της νεολαίας μας μοιάζει ανυπεράσπιστο απέναντι στις χειρότερες επιρροές. Οι κυβερνητικές ασκήσεις επί χάρτου δεν αρκούν. Η κυβέρνηση, εξάλλου, επέλεξε με τις διοργανώσεις κεκλεισμένων των θυρών να τιμωρήσει το σύνολο των αθλητών, των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων, των εργαζομένων στον αθλητισμό και συνολικά τον υγιή αθλητισμό», τονίζουν στην Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την υιοθέτηση ενός συνολικού πλαισίου μέτρων που θα αντιμετωπίζουν τον πυρήνα του προβλήματος: «Όχι άλλες βαρύγδουπες δηλώσεις, όχι άλλες συσκέψεις επί συσκέψεων με δήθεν σκυθρωπά και προβληματισμένα κυβερνητικά στελέχη, που δεν οδηγούν πουθενά. Οι πολίτες περιμένουν αποτελέσματα. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει την πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ