ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οπαδική βία: Τα επόμενα βήματα μετά το «λουκέτο» στους αγώνες της Super League

Οπαδική βία: Τα επόμενα βήματα μετά το «λουκέτο» στους αγώνες της Super League
ΙΝΤΙΜΕ

Μάχη κατά της οπαδικής βίας με «όλα τα όπλα» είναι αποφασισμένη να διεξάγει η κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, οι οποίοι ζήτησαν από τον Άρειο Πάγο αναβάθμιση της έρευνας της υπόθεσης των αιματηρών επεισοδίων στο Ρέντη και την ένταξή της στα όσα προβλέπονται για τις εγκληματικές οργανώσεις.

Ο φάκελος με στοιχεία και ονόματα που παραπέμπουν σε δράση εγκληματικών ομάδων που κατέθεσαν χθες στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι υπουργοί, είναι, όπως όλα δείχνουν, μόνο η αρχή για την αποκάλυψη των χούλιγκανς που δρουν στα ελληνικά γήπεδα.

«Αυτά τα μέτρα είναι μόνο η αρχή», δήλωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, αναφερόμενος στα πρώτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση με αρχικό, την διεξαγωγή όλων των αγώνων της Superleague 1 κεκλεισμένων των θυρών έως τις 12 Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια έρχεται νομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει την επόμενη Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο ο Γιάννης Βρούτσης και προβλέπει νέο πλαίσιο για τις κάμερες που θα τοποθετηθούν στα γήπεδα, στο οποίο θα περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας τους και το τι θα καταγράφουν. Η αστυνομία θα κάνει έλεγχο στις κάμερες για την καλή λειτουργία τους δύο ημέρες πριν την έναρξη κάθε αγώνα.

Επίσης, με το νομοσχέδιο θα διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία των κατόχων εισιτηρίων που θα γίνεται συνδυαστικά από τις ΠΑΕ και την αστυνομία.

Παράλληλα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης της απόφασης για το «λουκέτο» στους αγώνες:

«Έως 12 Φεβρουαρίου θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της απόφασης (για τους αγώνες κεκλεισμέων των θυρών) προκειμένου να εξεταστεί η παράταση της εφαρμογής της σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας», είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση για τα μέτρα πάταξης της οπαδικής βίας που έλαβε η κυβέρνηση.

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:

  • Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της uefa στο σύνολο των γηπέδων της super league 1
  • Ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές
  • Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των δύο αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού μία σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων: Αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

200 ονόματα χούλιγκανς έδωσαν Οικονόμου - Βρούτσης στην εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Φάκελο με περίπου 200 ονόματα σκληροπυρηνικών χούλιγκανς που δραστηριοποιούνται σε όλες τις ομάδες και σε πανελλαδικό επίπεδο προσκόμισαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Οι δύο υπουργοί ζήτησαν από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς συμπεριλαμβανομένης και της δολοφονικής επίθεσης στο Ρέντη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα στοιχεία εκτός από οπαδική βία αφορούν και σε εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων προσώπων με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά και προστασία.

Επίσης, στο φάκελο που παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές περιλαμβάνονται και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαιτητών και δημοσιογράφων που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου).

Όπως τόνισαν οι δύο υπουργοί ο κατάλογος αφορά όλα τα χρώματα και όλη την επικράτεια και περιλαμβάνονται πολλά περιστατικά οπαδικής- και όχι μόνον-βίας που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα αποκάλυψε ο κ. Βρούτσης υπάρχουν πρόσωπα που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου, οι οποίες φθάνουν ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου.

«Θα έχουμε συλλήψεις, θα φθάσουμε στον καθοδηγητή»

Παράλληλα, ο Γιάννης Οικονόμου, εν μέσω νέων δηλώσεων προανήγγειλε περαιτέρω συλλήψεις για τα επεισόδια στου Ρέντη, πέραν της σύλληψης του 18χρονου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ο άνθρωπος που «εφοδίασε» με φωτοβολίδες, πέτρες και ξύλα έχει σκιαγραφηθεί.

«Θα έχουμε συλλήψεις, δεν θα μείνουμε μόνο στη συγκεκριμένη σύλληψη του καθ’ ομολογία δράστη. Υπάρχει πλήθος στοιχείων. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να φθάσουμε στον καθοδηγητή. Έχει σκιαγραφηθεί από τον δράστη άνθρωπος που παρακίνησε τα μέλη αυτής της συμμορίας να βγουν από την εξέδρα και να επιτεθούν στους αστυνομικούς. Είναι ο άνθρωπος που εφοδίασε με όπλα, φωτοβολίδες, ξύλα και πέτρες τα οποία είχε κρύψει σε χώρο εκτός γηπέδου» ανέφερε ο κ. Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ